Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał(a):

Wiozą te zboże z tej Ukrainy czy nie wiozo Bo jakoś cicho kurde i ceny jakoś bardzo nie spadają to chyba nie wiozą

Zależy od jakości towaru

Teraz, Nieustraszony1044 napisał(a):

No nie ma tak lekko jak u Was w Polsce B 

My zacofance to gdzie lekko jest

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, PAN88 napisał(a):

Jak najkrócej żebyś za dużo Krusu nie wykorzystywał 🤣 znaczy blisko twoich działek będzie zasiana że usługa pasuje 🤔

@Nieustraszony1044 kurde czy u Ciebie wszystko tanie 🤔

Za tego uja to jest szansa że do 70 się dociągnie, później obowiązkowe szczepienia  z produktem X🤭

Dziś 2900 w sumie mu zapłaciłem. 

Kupuje jeden siewnik i przystawkę do kuku. I skup ma.

12 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A pewnie że siać

Ja potrzebuje taniej kukurydzy 

Owies w tym roku niewypał był 

Ani tonażu ani ceny

To w następnym roku dopierdaczą kukurydzy 

Nie że droga, tylko że pewniejsza

Tak i mi mój mały rozum podpowiada. 

Do wyboru strączek, pszenica jara lub kukurydza

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał(a):

A pewnie że siać

Ja potrzebuje taniej kukurydzy 

Owies w tym roku niewypał był 

Ani tonażu ani ceny

To w następnym roku dopierdaczą kukurydzy 

Nie że droga, tylko że pewniejsza

W tym roku było też dużo kukurydzy, ale zbiory kiepskie i zapasy ponoć słabe .

20 minut temu, Strongman napisał(a):

Wiozą te zboże z tej Ukrainy czy nie wiozo Bo jakoś cicho kurde i ceny jakoś bardzo nie spadają to chyba nie wiozą

Wszystko wiozą, tylko wszyscy cicho siedzą, na razie uśmiechają się do tfuska.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Marek nie bój się , polmlek tutaj nie jeździ 

Ja się w życiu boję niewielu rzeczy i ta na pewno do nich nie należy 

A co do polmleku to dzisiaj oświadczyłem im że najprawdopodobniej z końcem listopada a może i wcześniej kończę produkcję i reakcja naprawdę spoko nie to co zjebane spółdzielnie, może nie wszystkie ale te z którymi wcześniej współpracowałem 

Opublikowano
23 minuty temu, Agrest napisał(a):

Za tego uja to jest szansa że do 70 się dociągnie, później obowiązkowe szczepienia  z produktem X🤭

Dziś 2900 w sumie mu zapłaciłem. 

Kupuje jeden siewnik i przystawkę do kuku. I skup ma.

Tak i mi mój mały rozum podpowiada. 

Do wyboru strączek, pszenica jara lub kukurydza

Wolałbym strączka. Kasa dodatkowa i lepsze stanowisko pod pszenżyto/pszenicę 

Opublikowano
5 minut temu, PAN88 napisał(a):

Wolałbym strączka. Kasa dodatkowa i lepsze stanowisko pod pszenżyto/pszenicę 

Czuję presję czasu bo o kuku musiałbym już zdecydować. 

Dla ziemi i płodozmianu oraz wykorzystania składników najlepsza opcja strączek, pszenica lub jęczmień i rzepak. 

Chyba lepszy w przyszłości ten rzepak jak kukurydza. Bo w kuku to tak jakbym oddał ziemię w dzierżawę bo jedyne co mogę sam to opryskać. Reszta wszystko usługa. No i nie mam wpływu na termin zbioru i sprzedaży.  

Tak mało komfortowo.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał(a):

Czuję presję czasu bo o kuku musiałbym już zdecydować. 

Dla ziemi i płodozmianu oraz wykorzystania składników najlepsza opcja strączek, pszenica lub jęczmień i rzepak. 

Chyba lepszy w przyszłości ten rzepak jak kukurydza. Bo w kuku to tak jakbym oddał ziemię w dzierżawę bo jedyne co mogę sam to opryskać. Reszta wszystko usługa. No i nie mam wpływu na termin zbioru i sprzedaży.  

Tak mało komfortowo.

Siewnik Ci sprzedam.

Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał(a):

I jak fajnie jest

No to dobrze 

Wjater zaczyna być bo okna trza przymykać bo przeciąg. 

Zostaw, może głowę ci przewieje...

1 godzinę temu, marulekk napisał(a):

A po co myć jak jutro znowu się pobrudzić 

Dokładnie z tego samego założenie wychodzę. 

Pszenica wypalona do cna plackami wygląda tak jakby puszczała nowe listki. Coś może będzie z tego. Pszczoły ostatni raz odymione. Można poryśkować.

Opublikowano
16 minut temu, Łolek napisał(a):

A co do polmleku to dzisiaj oświadczyłem im że najprawdopodobniej z końcem listopada a może i wcześniej kończę produkcję i reakcja naprawdę spoko nie to co zjebane spółdzielnie, może nie wszystkie ale te z którymi wcześniej współpracowałem 

Bo użyłeś magicznych słów "kończę produkcję"...Jasiu był teraz lepszy...zadzwonił i powiedział "dziękuję za współpracę"🤭

Opublikowano
2 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Siewnik Ci sprzedam.

Tylko że bez sensu teraz inwestować w coś nowego  przy tak małym gospodarstwie.

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał(a):

Co będziesz Ryśkował. Weź jutro idź do piwnicy i kartofle przebierają bo może kto w sobotę się trafi i będzie chciał kupić🤔

Ja handle odprawiam we wrześniu. W zimie to idzie maksymalnie 10-15kg tygodniowo, na zimę to biorą po kilkaset kilo - ludzie starej daty.

Opublikowano
3 minuty temu, jacek1296 napisał(a):

Nowy to on nie jest.

U mnie by był nowym sprzętem w nowej uprawie 

Z podsiewaczem?

Już nie siejesz?

Opublikowano
26 minut temu, Łolek napisał(a):

a ile razy kończyłeś hodowle w innych spółdzielniach że się wypowiadasz bo domniemuje że pierwszy raz kończysz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v