Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał(a):

A jak zgłoszę te działki pod budowę,a będę użytkował rolniczo to  podatek będzie od budowlanej czy rolny?

Na tą chwile podatek jak za rolne , coraz czesciej słychać głosy o opodatkowaniu działek budowlanych w celu obniżki ceny i większej dostepnośći ale to raczej w dużych miastach i pewnie działek inwestycyjnych tzn . zakupionych .  

• Thanks 1
Opublikowano
17 minut temu, pedro2 napisał(a):

Dzięki.

Słyszałem o tym ogólnym obowiązku dla gmin. To się pojawiło w międzyczasie, ale pod wiatraki była mowa od początku, że bez MPZP nic nie ruszy. 

A jak zgłoszę te działki pod budowę,a będę użytkował rolniczo to  podatek będzie od budowlanej czy rolny?

Muszę sąsiada podejść bo coś nieskory do sprzedaży, a kolejne dwie ładne pod domki by doszły. 

Jak uchwalą to popij woda 

też jestem ciekaw tego podatku a muszę podpytac u siebie w gminie bo też mam 4 działki przy drogach powiatowych i bym znosił je do tego PZP 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, jacor73 napisał(a):

Pół Europy ma wolne w wielki piątek, sobotę, wigilia jak i sobota do 13 i jakoś im się lepiej żyje niż u nas

Większość państw Europy ma dozwolony handel w niedziele ... Tylko nieliczne państwa mają ten zakaz ...

Ale słucham, skoro pół Europy ma wolny Wielki Piątek to wymieniaj te kraje ... Tylko nie licz tych co mają wolne w Wielki Piątek ale za to już poniedziałek pracujący, bo suma summarum mają tyle samo dni wolnych co my ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
37 minut temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Ale ja nie mam nikogo na utrzymaniu a moje podstawowe potrzeby kończą się na tym abym był napity, pojedzony i było mi ciepło.

a jakieś ubranie choćby do pracy 

chyba ze masz ciuch służbowe? 

a jakiś telefon zegarek czy tam te inne wynalaski jakiś laptop ?nic z tych rdeczy

Ale ja nie mam nikogo na utrzymaniu a moje podstawowe potrzeby kończą się na tym abym był napity, pojedzony i było mi ciepło.

a jakiś telefon zegarek czy tam te inne wynalaski jakiś laptop ?nic z tych rzeczy 

a jakiś telefon zegarek czy tam te inne wynalaski jakiś laptop ?nic z tych rzeczy 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał(a):

Większość państw Europy ma dozwolony handel w niedziele ... Tylko nieliczne państwa mają ten zakaz ...

Ale słucham, skoro pół Europy ma wolny Wielki Piątek to wymieniaj te kraje ...

Niemcy - wolny wielki piątek i wszystkie niedziele😛

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale słucham, skoro pół Europy ma wolny Wielki Piątek to wymieniaj te kraje ...

które te kraje ?

Opublikowano
7 minut temu, jarecki napisał(a):

Na tą chwile podatek jak za rolne , coraz czesciej słychać głosy o opodatkowaniu działek budowlanych w celu obniżki ceny i większej dostepnośći ale to raczej w dużych miastach i pewnie działek inwestycyjnych tzn . zakupionych .  

Ja to ciekaw jestem kwesti podatków jak ma się panele fotowoltaiczne na polu. Jak to się płaci, ptzecież to nie jest już urzytkowane rolniczo tylko jako przedsiębiorstwo a za to składki są kosmiczne. 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał(a):

Ja to ciekaw jestem kwesti podatków jak ma się panele fotowoltaiczne na polu. Jak to się płaci, ptzecież to nie jest już urzytkowane rolniczo tylko jako przedsiębiorstwo a za to składki są kosmiczne. 

słyszałem że płacisz podatek dochodowy 19% od umowy dzierżawy pod panele

2 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dorobili się, mają bogata gospodarkę, ich PKB per capita bije nasze kilkukrotnie.

no wczoraj właśnie słyszałem jakiś profesor się wypowiadał ze właśnie te gospodarki od wojny pracowały po 12h i 6 dni w tygodniu i przez  to się rozwinęły 

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Ale słucham, skoro pół Europy ma wolny Wielki Piątek to wymieniaj te kraje ... Tylko nie licz tych co mają wolne w Wielki Piątek ale za to już poniedziałek pracujący, bo suma summarum mają tyle samo dni wolnych co my ...

Jedź do Skandynawii, Austrii czy Niemiec, zobaczysz jakie zrobisz zakupy.

15 z 28 krajów ma wolne od wielkiego piątku, poszukaj sobie i będziesz wiedział które. Piątek, sobota i niedziela, to i tak więcej wolnego niż niedziela i poniedziałek.

W Danii i Hiszpanii wolny jest jeszcze wielki czwartek

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, wojtal24 napisał(a):

słyszałem że płacisz podatek dochodowy 19% od umowy dzierżawy pod panele

no wczoraj właśnie słyszałem jakiś profesor się wypowiadał ze właśnie te gospodarki od wojny pracowały po 12h i 6 dni w tygodniu i przez  to się rozwinęły 

Pierdolenie kotka za pomocą młotka. Odbudowały się dzięki planowi Marshala i kasie z USA oraz dzięki temu że nie było tam komunizmu. Do tego doszło wydobycie w latach 50-60 węgla i innych kopalnych na olbrzymią skale. Jakie były początki UE - Europejska Wspólnota Węgla i Stali. U nas dopiero Gierek czyli pod koniec lat 70 się to ruszyło. W starej UE nie wydobywa się węgla kamiennego nie dlatego że to jest nieekologiczne(to jest bajka wciskana przez lewakom wyborcom rudego) tylko dlatego że w tych krajach wydobyto już wszysko w pizdu. W DE został jeszcze węgiel brunatny którego kopią miliony ton więc on jest według UE ok. 

A u nas jak pracowano po wojnie, po 8 godzin? Nawet nie chce mi się komentować wypocin jakiegoś "profesora".

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacor73 napisał(a):

Jedź do Skandynawii, Austrii czy Niemiec, zobaczysz jakie zrobisz zakupy.

Tylko te kraje są dużo od nas bogatsze, mogą sobie "pozwolić" na więcej wolnego...  Niemcy mimo stada nierobów na utrzymaniu mają PKB per capita około 60 000 USD, my okolice 20 000 USD ... Szwecja podobnie do Niemiec, Norwegia dużo wyżej, jak ich dogonimy też będziemy sobie odpoczywać ...

Opublikowano

Tylko te kraje są dużo od nas bogatsze, mogą sobie "pozwolić" na więcej wolnego...

A co Ty chcesz zbudować dobrobyt handlem w niedzielę i święta🤭

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Dorobili się, mają bogata gospodarkę, ich PKB per capita bije nasze kilkukrotnie.

To dorobienie się Niemców to nie tak do końca z gospodarki. 

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał(a):

Tylko te kraje są dużo od nas bogatsze, mogą sobie "pozwolić" na więcej wolnego...  Niemcy mimo stada nierobów na utrzymaniu mają PKB per capita około 60 000 USD, my okolice 20 000 USD ... Szwecja podobnie do Niemiec, Norwegia dużo wyżej, jak ich dogonimy też będziemy sobie odpoczywać ...

Musisz więcej bobu sadzić

🔨T

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, jacor73 napisał(a):

A co Ty chcesz zbudować dobrobyt handlem w niedzielę i święta🤭

A w czym kasjerka lepsza od policjanta, lekarza,strażaka, ratownika medycznego, pracownika kopalni czy huty, że ma wolną niedzielę a oni nie ? 

1 minutę temu, Rolnik1973 napisał(a):

Musisz więcej bobu sadzić

Może ty mniej pierdzieć w tapczan ...

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

Jakoś nie widze żebyś za bardzo wyrywny był w wytwarzaniu tego per capita. Na ilu etatach pracujesz? Twój rudy idol też za bardzo do tego nie dąży - zamiast wzmacniać przemysł, wspierać przedsiębiorców , rozwój to renty wdowie, nagrody urzędasom i babciowe🤣🤣🤣. Z tego nie buduje się dobrobytu.

• Like 5
Opublikowano
Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Jakoś nie widze żebyś za bardzo wyrywny był w wytwarzaniu tego per capita. Na ilu etatach pracujesz? Twój rudy idol też za bardzo do tego nie dąży - zamiast wzmacniać przemysł, wspierać przedsiębiorców , rozwój to renty wdowie, nagrody urzędasom i babciowe🤣🤣🤣. Z tego nie buduje się dobrobytu.

A od kiedy jest Rudy moim idolem, sam sobie to ubzdurałeś ... Nie popieram polityki którą aktualnie prowadzi pod względem socjali itp ... Jeszcze obsadził debili z lewicy w ministerstwach za to odpowiedzialnych ...

Teraz, Krzysztof81 napisał(a):

Norwegia ma kase z gazu i ropy. 

Mają złoża, mają kasę, mogą sobie odpoczywać ...

Opublikowano
Teraz, Tomasz0611 napisał(a):

A od kiedy jest Rudy moim idolem, sam sobie to ubzdurałeś ... Nie popieram polityki którą aktualnie prowadzi pod względem socjali itp ... Jeszcze obsadził debili z lewicy w ministerstwach za to odpowiedzialnych ...

Oj bobek, bobek, ty kłamczuszku. Zaraz poprosimy agrofotowego archiwiste o znalezienie odpowiednich screenów😉

• Like 2
Opublikowano

No ale głosowałeś na koalicję

🔨T

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Tomasz0611 napisał(a):

A w czym kasjerka lepsza od policjanta, lekarza,strażaka, ratownika medycznego, pracownika kopalni czy huty, że ma wolną niedzielę a oni nie ? ...

A no tym, że taka kasjerka nie ma resortowej emerytury na którą musi zasuwać do 60 roku życia i to w większości przypadków za wypłatę w okolicy minimalnej.

Z lekarzem, to żeś panie pojechał, to tak samo jakbyś porównał z prezydentem, który musi być "pod telefonem"

Kasjerka w miesiąc zarabia tyle co lekarz za nocny albo świąteczny dyżur.

Edytowane przez jacor73
  • Like 1
Opublikowano

Kasjerka też nie zbogaci Polski tym że będzie zalieprzac w niedzielę. To może lepiej niech nauczyciele też pracują w weekendy i całe wakacje a nie co niektórzy 4godz. Dziennie. 

• Like 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v