Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, 6465 napisał:

Wierzysz w to co piszesz? Jeśli będą takie ceny to nie ze względu na podlewanie tylko na inflację. 

Jak będzie na przykład 20t/ha takiej cebuli zamiast 60t/ha to jej cena wzrośnie, czym napędzi inflację, bo nic tak jej nie napędza jak żywność, paliwa i energia ...

Opublikowano

Już przywożą warzywa z importu taniej niż krajowe podlewane. 

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak będzie na przykład 20t/ha takiej cebuli zamiast 60t/ha to jej cena wzrośnie, czym napędzi inflację, bo nic tak jej nie napędza jak żywność, paliwa i energia ...

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Sprowadzi się tanią, do tego ta polityka dąży.

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, konteno napisał:

zmierzą głębokość , poziom tafli wody i objętość wody obliczą i szacowane zużycie a później POdateczek

Nadal nie wiem jak 

Przyjadą, wyciągną pompę ze studni i zmierza głębokość?

A skąd wiedzą że mam, a pobór jak?...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, konteno napisał:

zmierzą głębokość , poziom tafli wody i objętość wody obliczą i szacowane zużycie a później POdateczek

Poziom tafli wody przez cały sezon nie spada, więc niech tak liczą xD Jak w nocy pracuje moja pompa i u innych w okolicy to spada poziom o około 0.5m ale niech tylko z 2h miną jak nie pracuje i poziom lustra wraca do normy.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
14 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Marnowanie wody to podlewanie zbóż czy kukurydzy co się robi masowo w takiej Francji na przykład ... Podlewanie poplonu bo nie rośnie jak jeden u nas na wsi robił ...

A jak zakażą podlewania to pierwszy będziesz leciał żeby go znieśli jak marchew będzie po 8zł, pietruszka po 30zł, buraki, cebula i ziemniaki po 5zł ...Zakażą podlewania to się obsieje zbożem i pójdzie do roboty, nie musisz mnie straszyć xD Chociaż wątpię że którykolwiek rząd tego zakaże w najbliższym czasie, rosnące ceny żywności to jest coś czego żadna władza nie chce ...

To sieje pietruszkę 😎 , może kupię fynda żeby Sławkowi gul skoczył 🤗

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Grześ, no ale taka studnię, jak sprawdzą?

Przepisy nie zabraniają głębinowek póki co....chyba..

Ponoć kamerki wkładają i wszystko liczą, gość co prowadził szkolenie miał taką kontrole gdzieś na Końskowoli. Wody Polskie mają się tym zajmować. 

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jak cena wzrośnie to zamiast 1000ha cebuli, zasieją 3000ha  i cena spadnie.

Wolnych hektarów będzie niedługo masa.

Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

A jak się wojna w Ukrainie skończy i zezwolą na handel bez żadnych kontroli to zaleją nas tanimi warzywami tak samo jak zbożem. 

Tak już się dzieje, skala tylko powoli wzrasta,owoce malin,jagody, borówka, warzywa tez zaczynaja jechac...wiem bo mam znajomego co pracuje na pobliskiej chłodni. 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Grześ, no ale taka studnię, jak sprawdzą?

Przepisy nie zabraniają głębinowek póki co....chyba..

Przede wszystkim studnia musi być zgłoszona z operatem wodno prawnym.

Na stare studnie po dziadkach też nam liczniki założą.

Biurokracja zniszczy wszystko

Opublikowano

To co tu teraz uprawiać, hodować na tej j**anej wsi 🤔

2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Tak już się dzieje, skala tylko powoli wzrasta,owoce malin,jagody, borówka, warzywa tez zaczynaja jechac...wiem bo mam znajomego co pracuje na pobliskiej chłodni. 

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nic nowego, towar już od dawna jedzie ... Hiszpańska, grecka czy serbska truskawka to coroczny problem początku sezonu, potem tam robi się za gorąco, nie rośnie i konkurencja znika ... Tylko to nie jest problem, problemem jest o że ten towar jest przesypywany w łubianki i sprzedawany że to niby polska truskawka ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
12Pafnucy napisał:

3 minuty temu, konteno napisał:

Nadal nie wiem jak 

Przyjadą, wyciągną pompę ze studni i zmierza głębokość?

A skąd wiedzą że mam, a pobór jak?...

więcej o nas wiedzą niż sobie wyobrażasz...🙋‍♂️

Opublikowano
4 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ponoć kamerki wkładają i wszystko liczą, gość co prowadził szkolenie miał taką kontrole gdzieś na Końskowoli. Wody Polskie mają się tym zajmować. 

Nie mnie wiem.

Zresztą i tak takie nielegalne, to spora głębokość jak dobrze pamiętam...

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

P0 3.90 ostatnio były w stokrotce

Szuka się gdzie promocja

Ale w miejscowym bez promocji z 4.70 na 5.30

Chciałbym żeby czarnek go zastąpił

to żeś teraz doj**ał , jeszzce wiekszy dzban od prezesa

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Nie mnie wiem.

Zresztą i tak takie nielegalne, to spora głębokość jak dobrze pamiętam...

Im głębiej tym większy podatek, wszystkiego nie pamiętam bo dużo tego jest...w internecie są szczegółowe informacje. Te zasady już obowiązują i mają je egzekwować systematycznie 😬

17288460003459043894848719237316.jpg

Opublikowano
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

Nie sądzę, że przy takich kontrolach ktokolwiek będzie się bawił w kamerki. Będzie liczone z przekroju przewodu za określony czas. Nikt nie będzie wnikał, czy pompowałeś godzinę, czy tydzień. Zresztą tak są już prowadzone kontrole w pewnych sytuacjach od dawna. I to nie tylko przy wodzie, ale też przy prądzie 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v