Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Wysiać może się uda 

Ale w jednym miejscu będzie kupka a w drugim przerwa

To nie są duże pieniądze za siew, usługę,

Równo zasiane,inne wschody inne zakorzenienie 

Mym zdaniem próbując zaoszczędzić można dużo stracić 

Opublikowano
1 minutę temu, Desperado napisał:

No ale jak myślisz? rolki do kukurydzy czy zwykłe zbożowe?

Zbożowe sprawdze, denka tylko niżej aby nie łupało...no nie wiem zobaczę tak z ciekawości pytam czy ktoś próbował tak robić z was i czy jest sens .

Opublikowano
16 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U mnie w domu 4 ludzi, z czego trójka to wiele nie je ale 350kg to mało od września do połowy czerwca... Z 400-450 trzeba.

Co ty, jakiegoś tucznika tam trzymasz w tajemnicy ?? xD 25kg na miesiąc idzie około, więc te 300kg na rok spokojnie wystarczy. Dla pracowników się jeszcze kupuje jak przyjadą ale tego nie liczę do domowego spożycia.

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Może i masz rację...poprostu byłem ciekawy czy tak ktoś robi i jaki efekt.

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Co ty, jakiegoś tucznika tam trzymasz w tajemnicy ?? xD 25kg na miesiąc idzie około, więc te 300kg na rok spokojnie wystarczy. Dla pracowników się jeszcze kupuje jak przyjadą ale tego nie liczę do domowego spożycia.

Świń nie ma już od 20 lat i nie będzie. Ja ziemniaki bardzo często na obiad, resztki na kolację a i do roboty na śniadanie się nieraz bierze.

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Zbożowe sprawdze, denka tylko niżej aby nie łupało...no nie wiem zobaczę tak z ciekawości pytam czy ktoś próbował tak robić z was i czy jest sens .

Ja do swojego Poznaniaka to mam rolki specjalnie do kukurydzy, ale osobiście nie siałem i nie wiem jak to się sprawdza.

Opublikowano
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Ojciec stegstedem siał, ale to nie robota 

Sąsiadka do dziś sieje poznaniakiem 

U ciebie dobrze że kółka są, ale nie bądź pazerny na 200 zł i nie idź tą drogą 

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, Desperado napisał:

Ja do swojego Poznaniaka to mam rolki specjalnie do kukurydzy, ale osobiście nie siałem i nie wiem jak to się sprawdza.

Znajomy raz tak siał kukurydzę siewnikiem zbożowym, w następnym sezonie już najmował siewnik z podsiewaczem, 100kg Polidapu to 300zł, siejąc na całe pole trzeba go dać z 300kg dla kukurydzy, w podsiewacz 150kg starczy, więc na samym polidapie już się opłaca wziąć usługę, nie mówiąc o tym że siew będzie bardziej równomierny ...

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, GRZES1545 napisał:

To tylko w tym może być problem ? Wezmę zrobię próbę kręconą zobacze jak to będzie leciało 🤔

Dawno dawno temu siałem konnym siewnikiem, ale na zielono dla krów. Jakoś się to zasialo, ale musiałem dociążyć lejki. U mnie piach więc nawet to wyszło i urosło. W ziarnowce obsada bodaj najważniejsza, choć głębokość siewu także bardzo istotna

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
7 minut temu, Baks00 napisał:

Głębokość zrobi, ale rośliny nie będą równo w rządku 

Punktowy nie zasieje idealne, a co dopiero ten

Opublikowano
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

Może i masz rację...poprostu byłem ciekawy czy tak ktoś robi i jaki efekt.

Ja wiem na przykładzie zboża,jak sieję swoim zestawem(agregat lapkowy i siewnik) a jak sieję kuzyna catayem.....

W tym roku nawet nie podczepialem swojego zestawu

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Dawno dawno temu siałem konnym siewnikiem, ale na zielono dla krów. Jakiś się to zasialo, ale musiałem odciążyć lejki. U mnie piach więc nawet to wyszło i urosło. W ziarnowce obsada bodaj najważniejsza, choć głębokość siewu także bardzo istotna

Kiedyś i dziadek konnym siał 

Ale to było kiedyś 

Opublikowano
19 minut temu, Desperado napisał:

Ja mam taki zestaw...są tutaj?

IMG_20241007_200043_257_LL.jpg

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v