Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ja tam już tylko Wam pokażę w jakich warunkach prawnych można kogoś ukarać, a dalej se sami dyskutujta

Ale to może nie z kodeksu karnego tylko jakoś inaczej jest wykombinowane, nie wiem, ludzie już te kary dostawali, odwoływali się w sądach i nic, trzeba zapłacić ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, MonteChristo napisał:

Donald i przyjaciele twierdzą inaczej

Ponoć sejmiki mogą przyjąć uchwałę na podstawie ustawy. "Prawo ochrony środowiska" a ta już wyszła z sejmu jako ustawa. 

Może jednak można by to sobie prawnie interpretować dowolnie. 

Opublikowano

Tomek, w kodeksie karnym jest definicja czynu zabronionego🤷...czyny zabronione znajdują się też w ustawach szczególnych, nie tylko w kk o kw. Np uwtpa, czy uupcg lub ustawa o ochronie zwierząt, bądź inne zawierają czyny zabronione ze swojego zakresu, zarówno przestępstwa jak i wykroczenia. A ustawy antysmogowej nie ma🤷

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

A ustawy antysmogowej nie ma🤷

To może przepisy są wpisane w inną ustawę, o ochronie środowiska, ochronie klimatu czy uj wie jak, ludzie kary dostają, sądy to potwierdzają, takie są fakty.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Qwazi napisał:

Ja tam już tylko Wam pokażę w jakich warunkach prawnych można kogoś ukarać, a dalej se sami dyskutujta

Screenshot_20241006-152112.png

"""Właściciele domów, którzy po terminie granicznym nadal będą wykorzystywać stare kopciuchy na węgiel, mogą zapłacić od 20 zł do nawet do 5 tys. zł kary (zgodnie z art. 24 Kodeksu wykroczeń). W postępowaniu mandatowym grzywna zazwyczaj nie może być jednak większa niż 500 zł, w wyjątkowych przypadkach 1000 zł.7 sty 2024"

Powołują się na kodeks wykroczeń i tam jest kara do 5000 tys ...na moje oko to śliski temat i spokojnie do obalenia w sądzie bo to nie ma związku żadnego powołanie się na to skoro nie ma ustawy ....ale ludzie płacą i po ptakach ...część pewnie odmawia i wygra w sądzie ....

Uchwała może określać wysokość podatków których obowiązek nakłada ustawodawca lub wysokość kar które tyż wynikają z  konkretnych ustaw ....tu tej nie ma i pomoc ma być dopiero 🤣🤣🤣🤣

Edytowane przez Bogdan_ja
  • Like 1
Opublikowano
5 minut temu, Bogdan_ja napisał:

Powołują się na kodeks wykroczeń i tam jest kara do 5000 tys ...na moje oko to śliski temat i spokojnie do obalenia w sądzie bo to nie ma związku żadnego powołanie się na to skoro nie ma ustawy ....ale ludzie płacą i po ptakach ...część pewnie odmawia i wygra w sądzie .

Bogdan ja się z Tobą zgadzam w 200%. Art. 24 kw, to jest przepis części ogólnej tego kodeksu określający ogolne zasady wymiary katy grzywny. A nie ma w nim ani dyspozycji (czyli zachowania wyczerpującego znamiona wykroczenia) ani sankcji (czyli wymiaru kary za to konkretne zachowanie)

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Qwazi napisał:

Screenshot_20241006-152112.png

I d*pa. Przez uchwałę niemożna ukarać 

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
10 minut temu, gregor1284 napisał:

I d*pa. Przez uchwałę niemożna ukarać 

no nie można .... kara administracyjna tyz musi być określona w ustawie ...podciągają to pod kodeks wykroczeń a tego im nie wolno robić 

"""Art. 1. [Wykroczenie]

§ 1. Odpowiedzialności za wykroczenie podlega ten tylko, kto popełnia czyn społecznie szkodliwy, zabroniony przez ustawę obowiązującą w czasie jego popełnienia pod groźbą kary aresztu, ograniczenia wolności, grzywny do 5000 złotych lub nagany.""

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Od 1 stycznia 2024 roku w województwie kujawsko-pomorskim zaczęła obowiązywać uchwała antysmogowa. Oznacza to zakaz używania kopciuchów, czyli pozaklasowych kotłów na paliwa stałe. Zakazane są też pozaklasowe ogrzewacze pomieszczeń, czyli np. kominki, piece na drewno.

Ustawy antysmogowe sobie poczytaj

No i? myślisz że jak wprowadzą ustawę to wszyscy srają ze strachu i wymieniają?  xD  I w Polsce A jest to samo i gdzie indziej też i będzie jeszcze długo.

Edytowane przez Desperado
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v