Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, slawek74 napisał:

na bób tyle idzie 🤔🙆‍♂️ ale to trucizna 🤭🤪

Na zboże grzybowke zrobisz za 100-150 zł na ha, w warzywach jedna grzybówka to od 500 do nawet 800. Do tego jakiś aminokwas, mikro, Mospilan i masz ponad 1000zl w baniaku żeby opryskać jeden hektar ... 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Qwazi napisał:

@szymon09875 @Desperado patrzajta, tak się zaciął, a w wodzie się otworzył na grubość papieru. Pompę sprawdziłem bez odkręcania i chodzi, chociaż takie sprawdzanie mocno prymitywne

to jednak traktor do wymiany 🤔🤭🤪 sprzedawaj puki bedą chcieli kupić kupuj nowy tak ze 200kuni 😁

Tomasz0611 napisał:

5 minut temu, slawek74 napisał:

na bób tyle idzie 🤔🙆‍♂️ ale to trucizna 🤭🤪

Na zboże grzybowke zrobisz za 100-150 zł na ha, w warzywach jedna grzybówka to od 500 do nawet 800. Do tego jakiś aminokwas, mikro, Mospilan i masz ponad 1000zl w baniaku żeby opryskać jeden hektar ... 

eee nie opłaca się 🤭😁

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, slawek74 napisał:

eee nie opłaca się 🤭😁

Tym co się nie opłaca dać 1000 za oprysk potem zbierają tonę mniej i są dużo więcej stratni ... Ominiesz jednego robaka to masz towar faszerowany i możesz go na kompostownik zawieźć zamiast na giełdę .

Opublikowano
48 minut temu, krzychu121 napisał:

Bo liczą im to wszystko ci co nie za bardzo potrafią liczyć. I wydaje im się że dany zysk jest nie możliwy do osiągnięcia bo według nich to się nie opłaca . Zakup maszyn czy ziemi traktują zero jedynkowo. Suma podzielona przez godziny . A to że zrobisz to szybciej, wygodniej , dokładniej itd już w ich kalkulatorze nie występuje. Dlatego jedni stoją w miejscu i się cieszą że jest parę tys na koncie albo zbierają kilka lat na daną maszynę. A inny bierze dobry kredyt na pół miliona czy milion , kupuje maszynę i nią pracuje. Maszyna się spłaca i zarabia na siebie i inne rzeczy. Po tych kilku latach ten ,,kredyciarz „ zarabia na kolejne maszyny i ziemię tymi maszynami a ten ,,liczący „ innym kredyty nie może nadal nazbierać na daną maszynę bo co roku drożeje. I kto w tym wszystkim jest stratny niech każdy sam oceni . A jak wspomniałeś jak ktoś siedzi po uszy to bank mu kredytu nie da. A takich jest ułamek. No ale wszystkich wrzuca się do jednego worka. I jak ktoś usłyszy że dany rolnik ma milion kredytu to szok dla co niektórych. A dla tego rolnika taki kredyt na 10 lat przy średnio prosperującej gospodarce to jak piardnąć. I jak napisałem wcześniej. Przez te 10 lat maszyny już zarabiają na siebie i kolejne maszyny 

Tylko gdzie te miliony jak za usługi nie placi a deficyt budżetowy? Szybciej robi robotę a pod krowa przysypia... Wolę być tym dziadem i mieć spokój 

• Like 4
Opublikowano

który to tak 🤔 palcem pokaż 🙋‍♂️🤭

zacznijcie mniej fo takich zaglądać bo się tym zarazicie 😁🤭

Tomasz0611 napisał:

2 minuty temu, slawek74 napisał:

eee nie opłaca się 🤭😁

Tym co się nie opłaca dać 1000 za oprysk potem zbierają tonę mniej i są dużo więcej stratni ... Ominiesz jednego robaka to masz towar faszerowany i możesz go na kompostownik zawieźć zamiast na giełdę .

a z mięskiem to nie lepsze 🤔 nie trzeba do mięsnego 🤭😁

dzisiaj chyba świętuję 🤔🤭 wczoraj się napracowałem 🙆‍♂️🤪😁

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

ktoś ma kompleksy a i zazdrość go odwiedza 🤭

Straszne. Będę jutro to przeżywał, jak wstanę, gdy się wyśpię, a nie kiedy budzik zadzwoni 

• Haha 2
Opublikowano
4 godziny temu, HF86 napisał:

Ja z tego żyję, a nie dla tego żyję. 

Ech palić zetora i jechać siać na tą pustynię. 

Może tuska coś dołoży 🙄

Chyba po plecach 🤣. Dobrze że weekend jest 🤣

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, slawek74 napisał:

a z mięskiem to nie lepsze 🤔 nie trzeba do mięsnego 🤭😁

Dla takich jak my to może lepsze, ale wege warszaffka nie chce jeść z mięskiem xD ktoś tam weźmie tego robala nieraz ale to za 2/3 ceny takiego bez mięska, a oprysk na mięsko akurat nie jest taki drogi. Myślę że w 200zl na ha się zmieścisz żeby starczyło na chemię, adiuwant i ON do ciągnika, a straty jak nie opryskasz będą liczone w tysiącach jak nie dziesiątkach tysięcy .... Więc "nie opłaca się" nie pryskać ;)

Opublikowano
HF86 napisał:

2 godziny temu, slawek74 napisał:

ktoś ma kompleksy a i zazdrość go odwiedza 🤭

Straszne. Będę jutro to przeżywał, jak wstanę, gdy się wyśpię, a nie kiedy budzik zadzwoni 

baju baju 🤭😁

Opublikowano
1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Roboty komu zazdrościć? 

Komu się lepiej zyje? 

Najlepiej się żyje tym co mają dwie lewe ręce do wszystkiego i państwo o nich dbać musi. 

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, kris91 napisał:

Proszę Pany, jak bym położył linie kropelkująca pomiędzy rzędy ziemniaków, to będzie pobierać wodę czy co rząd kłaść trzeba? 👀

Jak puścisz odpowiednio dużo wody to pewnie podsiąknie, niektórzy w truskawce też kładą 1 taśmę na 2 rzadki ale trzeba dać więcej wody na 1ha niż jak jest 1 taśma na 1 rzadek. A i zależy jaka ziemia, jak lekka to woda idzie w dół, jak cięższa to będzie szerzej podsiakac.

Opublikowano
20 minut temu, Leszy napisał:

Najlepiej się żyje tym co mają dwie lewe ręce do wszystkiego i państwo o nich dbać musi. 

Mądrzejsi jak ładniejsi ale zaradne ludzie 

11 minut temu, kris91 napisał:

Proszę Pany, jak bym położył linie kropelkująca pomiędzy rzędy ziemniaków, to będzie pobierać wodę czy co rząd kłaść trzeba? 👀

FB_IMG_1726256413048.jpg

• Haha 4
Opublikowano
40 minut temu, kris91 napisał:

Ozdrowiales?

Adres Ci mogę dać na dobrego ziemniaka. 

Lepiej linię kropelkujaca szukaj gdzie indziej zamontować 🤭

Opublikowano
Tomasz0611 napisał:

Jak puścisz odpowiednio dużo wody to pewnie podsiąknie, niektórzy w truskawce też kładą 1 taśmę na 2 rzadki ale trzeba dać więcej wody na 1ha niż jak jest 1 taśma na 1 rzadek. A i zależy jaka ziemia, jak lekka to woda idzie w dół, jak cięższa to będzie szerzej podsiakac.

Średnio ciężka, pod kapustą ładnie widać rozsiaka się i wilgoć ma, ale to tylko na 1,5 tys, gdzie tam ha zbierać 😅

HF86 napisał:

Ozdrowiales? Adres Ci mogę dać na dobrego ziemniaka.  Lepiej linię kropelkujaca szukaj gdzie indziej zamontować 🤭

Tak ozdrowiał, że 2 tygodnie temu krowa mało nóg mi nie połamała i w łeb nie kopnęła jak leżałem na betonie, jak zabieram się za elewacje to zawsze musi być coś, żebym nie dał rady wdrapac się na rusztowanie 🙄

Opublikowano (edytowane)

😉

1 godzinę temu, slawek74 napisał:

to jednak traktor do wymiany 🤔🤭🤪 sprzedawaj puki bedą chcieli kupić kupuj nowy tak ze 200kuni 😁

eee nie opłaca się 🤭😁

Jak tanio to mogę kupić 

Edytowane przez Nieustraszony1044
Opublikowano

eee nie opłaca się 🤭😁

kurła sławek zaciąłeś się 😂 chodzisz po wszystkich temat i gadasz ze nic się opłaca a sam latasz pierwszy za dzierżawą po 2 tys 

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

😉

eee nie opłaca się 🤭😁

Jak tanio to mogę kupić 

noe trzeba było długo czekać o kupiec sam się zgłosił bez ogłaszania 🤭😁 wiedziałem 🤪🤣🤣🤣🤣

radekz200 napisał:

eee nie opłaca się 🤭😁

kurła sławek zaciąłeś się 😂 chodzisz po wszystkich temat i gadasz ze nic się opłaca a sam latasz pierwszy za dzierżawą po 2 tys 

jak się mogłem zaciąć jak się nie golę 🤔🤭🤣 taa po 2 chyba za 4 🤣🤣🤣🤣🙆‍♂️

trawy porosły na potęgę 🙆‍♂️ kurla trzeba sztuk dostawoać bo kto to zje🤔🤭🤣🤣🤣

Opublikowano
19 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

😉

Jak tanio to mogę kupić 

Gdzie schowałeś siewnik? Chciałem pochwalić a nie ma co. 

Pamiętam jak ojciec zimą podczas padającego śniegu przytargał taki nowy ciapkiem bez kabiny 🤭

A jak on się wtedy cieszył że teraz to będzie pola ubywać podczas siewu 😁

Opublikowano
8 minut temu, slawek74 napisał:

trawy porosły na potęgę 🙆‍♂️ kurla trzeba sztuk dostawoać bo kto to zje🤔🤭🤣🤣🤣

Nie opłaca się...... 

Lepiej sprzedaj na pniu nadmiar. 😉

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v