Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
19 minut temu, soltys48 napisał:

A krowę z cycata dziewuchą kojarzysz?

Co z Thomasem?  Popstrykali się z Wiesiem i obaj skasowali

IMG_20240918_223414.jpg

5 minut temu, Qwazi napisał:

@Kowalsky30 a Ty? Od 2018

Pamiętam, że w święta bożego narodzenia 2017 założyłem konto, bo szukałem informacji o cenach cieląt. Dziwiłem się, że na 10 stronach tylko dwa posty były na temat😂 Pierwszy komentarz napisałem w marcu jak wchodziły nowe e-wnioski. Tam pierwszy raz zetknąłem się z marko- kolo ( Bogusiem) który mi podpowiedział co i jak i potem przez kilka lat wypominał🤣 Za kolejne 4 dni pierwszy ban😁

Opublikowano
1 godzinę temu, Kowalsky30 napisał:

Pamiętam, że w święta bożego narodzenia 2017 założyłem konto, bo szukałem informacji o cenach cieląt. Dziwiłem się, że na 10 stronach tylko dwa posty były na temat😂 Pierwszy komentarz napisałem w marcu jak wchodziły nowe e-wnioski. Tam pierwszy raz zetknąłem się z marko- kolo ( Bogusiem) który mi podpowiedział co i jak i potem przez kilka lat wypominał🤣 Za kolejne 4 dni pierwszy ban😁

A w 2019 multi🤔

Dnia 16.11.2019 o 20:23, Gość napisał:

Kurla człowieku nie wiesz to nie gadaj. Moja to wina że jeden nawiedzony z nastu modków ma urojenia na moim punkcie. Zbanował mnie że jestem marko kolo i każdy kolejny ban był za multikonto. a Marko-kolo to to właśnie ten stary tryk ogarek mający w przeszłości kozulek2 i wiele innych.

Widać ze też był molestowany i ma traumę. :P

Styl jakby pasował🤔

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, Agrest napisał:

Teraz pytanie czy oszukał w wysiewie czy będą puste place. 

Nie był za mocno ściągnięty łącznikiem?

Może nie był opuszczony na hydropaku i koła czasem się nie obracały.

Siane w świeżą orkę? Może łatwiej kołu było się sunąć jak obracać?

No i czy nie zmieniłeś czegoś na polu np otwarcia zasuw lub podniosłeś dna do góry?

Nie obraź się za tak głupie pytania, ale czasem ludzie zamykają siewnik by na dołkach nie gubić nasion

To nie jest jego pierwszy raz

Nie bez powodu pytałem jak się liczy próbę 

Hydropaku nie podnoszę na polu

Wschody zawsze były ok

Tyle że rzdko

Koło się kręciło

Nic nie przestawiałem

Ja myślę że za szybko jeżdżę 

7.4 

6 godzin temu, Leszy napisał:

Jak buja siewnikiem to lepiej leci. Ten zaganiacz co chyba jest w skrzyni to Ci dobrze działa? 

Kręci się 

6 godzin temu, Qwazi napisał:

Może gdzie jaki luz na klinie🤔...musi być jakaś przyczyna

To by chyba Karol zauważył. Łącznik miałby wpływ? Ustawiałem już różnie i nie zauważyłem, żeby to wpływało na wysiew

To by I próby wychodziły różnie 

Nie wiem czemu się tak dzieje 

Przy próbach wykręcałem powtarzalne wyniki po 20-30 kg 

Bawiłem się denkami i to działało 

Wagi też się zgadzają bo i nawet to sprawdzałem 

Jest to już trochę denerwujące bo siewnik mechaniczny a oszukuje 

A może to nie za szybko jeżdżę tylko za szybko kręcę kołem przy próbie i z tad się bierze różnica 

Ja już naprawdę zgłupiałem i nie wiem co jest nie tak

Trzeba poprostu dokładać parę oczek do przodu i będzie 

Edytowane przez Karol6130
Opublikowano
8 godzin temu, pedro2 napisał:

Ludzie mówią, że nie ma strażaków, policjantów ani żołnierzy, a rudy mówi, że nie potrzeba nam pomocy innych państw bo sił jest u nas aż nadto. 

Co to kvrwa jest 

Szwedzi gotowi w podzięce za pomoc z 2018 wysłać 100 różnych pojazdów straży z załogami, a ten qtas mówi nie trzeba mamy swoje 🤬

A ciapate i upadlincy z maczetami chodzą na szaber. 

Kolega jest kierowcą w PSP, pojechał w sobote z pompą,  to do poniedziałku siedzieli w Sieradzu, we wtorek kazali jechać do Kłodzka ale jak byli przed Wrocławiem to kazali zawrócić. Wczoraj pojechali do Nysy i pompują wodę z Galerii handlowej. Ogólnie burdel i zamieszanie, ale to żadna nowość.

• Like 1
Opublikowano
40 minut temu, Karol6130 napisał:

Wschody zawsze były ok

Tyle że rzdko

Koło się kręciło

Nic nie przestawiałem

7.4 

Kręci się 

A może to nie za szybko jeżdżę tylko za szybko kręcę kołem przy próbie i z tad się bierze różnica 

Tak bywa w tych maszynach. Może gdzieś coś przytarte jest itp. Możliwe też, że koło napędowe ma słaby protektor i łapie duży poślizg. Najlepsze są te w jodełke. Prędkość jazdy też ma znaczenie. W mechanicznych remplach tego typu to tak do 10-11 to powinno być ok.

• Like 1
Opublikowano
7 godzin temu, Kowalsky30 napisał:

Co z Thomasem?  Popstrykali się z Wiesiem i obaj skasowali

IMG_20240918_223414.jpg

Nie dlatego odszedł z AF

Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Probe kręcisz kołem, które jest w powietrzu, a jak siejesz ono dociska do ziemi. Może wtedy ujawnia się jakiś luz, który powoduje, że koło robi jakąś część obrotu "na pusto". Nie wiem, tylko próbuję to jakoś w miarę logicznie analizować. Tak duża różnica między próba a wysiewem musi mieć jakąś przyczynę. Chyba, że po drodze na pole Ci sąsiad ustawienia zmienia

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Karol6130 napisał:

Wschody zawsze były ok

Tyle że rzdko

Koło się kręciło

Nic nie przestawiałem

7.4 

Kręci się 

Sprzedaj to badziewie 

Poznaniakiem już byś miał zasiane 😛

• Like 3
  • Haha 1
Opublikowano
10 godzin temu, Karol6130 napisał:

Nie 

I nie wiem czemu 

Czy za szybko kręcę,  czy za szybko jeżdżę 

50 kilo zgubił na pszenżycie na polu 1.12ha

I 30 kilo na 1.54 jęczmienia

A próby były powtarzalne 

Nie wiem co się pierdaczy że tak wychodzi 

Jeśli wysiew jest mniejszy niż próba kręcona, to przyczyną może być za szybka jazda, niskie ciśnienie  w kole napędowym (jesli jest gumowe), duże opory przekładni (trzeba zajrzeć, może wymyś i posmarować, łańcuchy też)

Kiedyś w Isarii łańcuch pośredni zastał się przez zimę, to różnica była 20kg w wysiewie

Nie napisałeś, jaka skrzynia, w skrzyniach tzw "olejowych" zaniżanie normy wysiewu może świadczyć o tym, że pada któreś sprzęgiełko od posuwu.

5% różnicy w wysiewie to u mnie w książce do siewnika pisze, że jest dopuszczalne. 5% x200kg  to +/- 10kg, jak jest więcej, trzeba szukac przyczyny

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v