Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Mam przemlynkowalem już  do 400kg. A ten kurz j**any gryzie że nie chce mi się już kurzyć.

U nas rzucili się na mobilne czyszczenie i zaprawianie ale sąsiad coś niezadowolony🤔

4 godziny temu, Karol6130 napisał:

Jak tu zrobić próbę kręconą 

Szerokość 2.5m

Obwód koła 1.87

20240917_083327.jpg

20240917_083401.jpg

20240917_083418.jpg

Zmierz szerokość od skrajnych lejkow

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

nie myślałeś o wymianie siewnika ? 🤔 jak coś to nie podbystrzam 😂

A dobrze robię próby czy nie?

Jaki jest Twój sposób? 

No i nie można było znaleźć przedziału między 1.2kg a 2.2kg

Te zachodnie technologie nie dla mnie som

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:
Dnia 16.09.2024 o 13:09, opelzetor napisał:

Witam, czy jest jeszcze sens siania rządowi oleistej?

@Qwaziodpowiedz koledze 

Odpowiadam: jest🤷

5 godzin temu, Karol6130 napisał:

Jak tu zrobić próbę kręconą 

Szerokość 2.5m

Obwód koła 1.87

20240917_083327.jpg

20240917_083401.jpg

20240917_083418.jpg

Tera to już wisz🤷😉

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

nie myślałeś o wymianie siewnika ? 🤔 jak coś to nie podbystrzam 😂

Luks odpowiedź👍...zmieni siewnik i dalej nie będzie wiedział, jak próbę zrobić 🫣...

Byś się podzielił tą wiedzą, a nie taki samolubny jesteś Radziu

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Luks odpowiedź👍...zmieni siewnik i dalej nie będzie wiedział, jak próbę zrobić 🫣...

Byś się podzielił tą wiedzą, a nie taki samolubny jesteś Radziu

Karol chyba żartuje...z tą niewiedzą...

wzór: I = 100 / (O × Ss), gdzie O to obwód koła biegowego, a Ss - szerokość pasa siewnego.

• Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał:

Miałem zlecić bezorkę na 3,6ha kupione rok temu. No ale polało 33mm to myślę pojadę zaorzę. 

Ziemia lekko gliniasta, nie puściła wody w głąb,  wszystko w warstwie 10cm i fatalnie się orało, na mocniejszej glinie stawał w poślizgu. 

Jutro była by lepsza robota, ślę jak już pojechałem to zaorałem. 

Zależy czy daleki dojazd. To dużo popadało. U mnie od początku miesiąca tyle nie ma. A spadło całe 25mm. Myślałem że z tą glina to wiesz jak uprawiać 

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

wzór: I = 100 / (O × Ss), gdzie O to obwód koła biegowego, a Ss - szerokość pasa siewnego.

Wiem. Już żemy o tym gadali. U Karola wychodzi 21,5 obrotu koła do próby. Może przyjąć 22, będzie miał z poślizgiem 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

A na prościejszy rozum to jak będzie 

Bo jw uczciwie powiem że mam tylko 6 klas podstawówki 

• Confused 1
Opublikowano
36 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...abo dwulatka...🤔

Ostatnio jeden mówił że chłopa w uja robili ze ziemniaki te duże to dwuletnie ale co się dziwić jak ostatnio jeden pytał czy pod krzakiem kartofla jest tylko jeden kartofel 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Akpil, 36-40-44-48

To tak sobie myślę że mi taki byłby idealny,teraz radłem 4x35 robię,niby zabiera z kołem ale ciut za szeroko pierwsza skiba bierze ale nie mogę jej ustawić bo regulacja była połamaną i tak pospawali że gwint powalony. Już wiem że lekkiej czwórki nie ma co szukać 

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

A na prościejszy rozum to jak będzie 

Bo jw uczciwie powiem że mam tylko 6 klas podstawówki 

No sto podzielić przez wynik mnożenia obwodu koła i pasa siewu....

Oj nie wykrecaj mnie ..😊

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Albo zrobić próbę kręconą jak mój sąsiad xD Ma trochę szlaki wysypanej na podwórko, to opuścił siewnik, przejechał po tym, zobaczył że leży ilościowo w miarę w porządku i pojechał siać xD a potem latał po wsi i szukał pszenżyta do siewu bo wyszło 300kg/ha xD

Tak najlepiej 

Kiedyś ojciec tak robił 

Ja mniej więcej ustawiam tak jak w roku poprzednim, worki z materiałem ważone, sieję pierwszy hektar i wiem ile idzie. Po co się bawić 

• Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

4 minuty temu, soltys48 napisał:

Żmijka 

A w betoniarce jak by wykotłować🤔 tyle że jeszcze raz by trzeba młynkować.

Miałem nie siać ale dziś kosze tą ukraińską kukurydzę. Do niedzieli zaorać i za tydzień jeszcze zasieje 

jak sypie jaka wilgotnosc i cena ?

Opublikowano

Nie

10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No sto podzielić przez wynik mnożenia obwodu koła i pasa siewu....

Oj nie wykrecaj mnie ..😊

A jak ścieżki się zakłada to trzeba jeszcze raz kręcić próbę i przestawiać na skali?

Inaczej nie wyjdzie nam zakładana obsada

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v