Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, 6465 napisał:

Mam przemlynkowalem już  do 400kg. A ten kurz j**any gryzie że nie chce mi się już kurzyć.

U nas rzucili się na mobilne czyszczenie i zaprawianie ale sąsiad coś niezadowolony🤔

4 godziny temu, Karol6130 napisał:

Jak tu zrobić próbę kręconą 

Szerokość 2.5m

Obwód koła 1.87

20240917_083327.jpg

20240917_083401.jpg

20240917_083418.jpg

Zmierz szerokość od skrajnych lejkow

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

nie myślałeś o wymianie siewnika ? 🤔 jak coś to nie podbystrzam 😂

A dobrze robię próby czy nie?

Jaki jest Twój sposób? 

No i nie można było znaleźć przedziału między 1.2kg a 2.2kg

Te zachodnie technologie nie dla mnie som

Opublikowano
5 godzin temu, soltys48 napisał:
Dnia 16.09.2024 o 13:09, opelzetor napisał:

Witam, czy jest jeszcze sens siania rządowi oleistej?

@Qwaziodpowiedz koledze 

Odpowiadam: jest🤷

5 godzin temu, Karol6130 napisał:

Jak tu zrobić próbę kręconą 

Szerokość 2.5m

Obwód koła 1.87

20240917_083327.jpg

20240917_083401.jpg

20240917_083418.jpg

Tera to już wisz🤷😉

Opublikowano
2 godziny temu, radekz200 napisał:

nie myślałeś o wymianie siewnika ? 🤔 jak coś to nie podbystrzam 😂

Luks odpowiedź👍...zmieni siewnik i dalej nie będzie wiedział, jak próbę zrobić 🫣...

Byś się podzielił tą wiedzą, a nie taki samolubny jesteś Radziu

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Qwazi napisał:

Luks odpowiedź👍...zmieni siewnik i dalej nie będzie wiedział, jak próbę zrobić 🫣...

Byś się podzielił tą wiedzą, a nie taki samolubny jesteś Radziu

Karol chyba żartuje...z tą niewiedzą...

wzór: I = 100 / (O × Ss), gdzie O to obwód koła biegowego, a Ss - szerokość pasa siewnego.

• Thanks 1
Opublikowano
19 godzin temu, Agrest napisał:

Miałem zlecić bezorkę na 3,6ha kupione rok temu. No ale polało 33mm to myślę pojadę zaorzę. 

Ziemia lekko gliniasta, nie puściła wody w głąb,  wszystko w warstwie 10cm i fatalnie się orało, na mocniejszej glinie stawał w poślizgu. 

Jutro była by lepsza robota, ślę jak już pojechałem to zaorałem. 

Zależy czy daleki dojazd. To dużo popadało. U mnie od początku miesiąca tyle nie ma. A spadło całe 25mm. Myślałem że z tą glina to wiesz jak uprawiać 

Opublikowano
6 minut temu, 12Pafnucy napisał:

wzór: I = 100 / (O × Ss), gdzie O to obwód koła biegowego, a Ss - szerokość pasa siewnego.

Wiem. Już żemy o tym gadali. U Karola wychodzi 21,5 obrotu koła do próby. Może przyjąć 22, będzie miał z poślizgiem 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, 12Pafnucy napisał:

A na prościejszy rozum to jak będzie 

Bo jw uczciwie powiem że mam tylko 6 klas podstawówki 

• Confused 1
Opublikowano
36 minut temu, 12Pafnucy napisał:

...abo dwulatka...🤔

Ostatnio jeden mówił że chłopa w uja robili ze ziemniaki te duże to dwuletnie ale co się dziwić jak ostatnio jeden pytał czy pod krzakiem kartofla jest tylko jeden kartofel 

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Akpil, 36-40-44-48

To tak sobie myślę że mi taki byłby idealny,teraz radłem 4x35 robię,niby zabiera z kołem ale ciut za szeroko pierwsza skiba bierze ale nie mogę jej ustawić bo regulacja była połamaną i tak pospawali że gwint powalony. Już wiem że lekkiej czwórki nie ma co szukać 

Opublikowano
6 minut temu, Karol6130 napisał:

A na prościejszy rozum to jak będzie 

Bo jw uczciwie powiem że mam tylko 6 klas podstawówki 

No sto podzielić przez wynik mnożenia obwodu koła i pasa siewu....

Oj nie wykrecaj mnie ..😊

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Albo zrobić próbę kręconą jak mój sąsiad xD Ma trochę szlaki wysypanej na podwórko, to opuścił siewnik, przejechał po tym, zobaczył że leży ilościowo w miarę w porządku i pojechał siać xD a potem latał po wsi i szukał pszenżyta do siewu bo wyszło 300kg/ha xD

Tak najlepiej 

Kiedyś ojciec tak robił 

Ja mniej więcej ustawiam tak jak w roku poprzednim, worki z materiałem ważone, sieję pierwszy hektar i wiem ile idzie. Po co się bawić 

• Haha 1
Opublikowano
6465 napisał:

4 minuty temu, soltys48 napisał:

Żmijka 

A w betoniarce jak by wykotłować🤔 tyle że jeszcze raz by trzeba młynkować.

Miałem nie siać ale dziś kosze tą ukraińską kukurydzę. Do niedzieli zaorać i za tydzień jeszcze zasieje 

jak sypie jaka wilgotnosc i cena ?

Opublikowano

Nie

10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No sto podzielić przez wynik mnożenia obwodu koła i pasa siewu....

Oj nie wykrecaj mnie ..😊

A jak ścieżki się zakłada to trzeba jeszcze raz kręcić próbę i przestawiać na skali?

Inaczej nie wyjdzie nam zakładana obsada

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v