Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 minut temu, Łolek napisał:

Nie wiem,stale koszą to nawet nie pytałem 

Ta bo wszyscy tacy

Weź coś na nogi bo na głowę to późno trochę 

Czemu nie kupisz tylko gadasz ,daj 86i oo temacie 

90k za 80 ar dał byś tyle?, jakby jeszcze było przy moim to bym kupił, a tak to piernicze, 

Opublikowano

W jakiej odległości od domu szukasz pola i co docelowo ma tam rosną?

Może warto ruszyć się 5-7km dalej? I może będzie taniej

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Agrest napisał:

W jakiej odległości od domu szukasz pola i co docelowo ma tam rosną?

Może warto ruszyć się 5-7km dalej? I może będzie taniej

Dalej to jest drożej, na się nie szukam jak się trafi to się kupi

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
3 minuty temu, MonteChristo napisał:

90k za 80 ar dał byś tyle?, jakby jeszcze było przy moim to bym kupił, a tak to piernicze, 

Ba to po co narzekać. To nie mleczarnia czy skup ze chłop ci sprzeda po tyle ile dasz 

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Ba to po co narzekać. To nie mleczarnia czy skup ze chłop ci sprzeda po tyle ile dasz 

Ja nie narzekam, rolnikiem nie jestem kupię to kupię nie to nie

Opublikowano

Jeśli tak, to znaczy że u Ciebie też będzie drożej bo będą równać w górę.

Ekonomii nie ma w takim zakupie jeśli to nie jakieś przedmieścia. 

Opublikowano
18 godzin temu, gregor1284 napisał:

Łe tam. O czymś marzysz a jak to masz to już o to tak nie dbasz pomimo że o to się starałeś czy walczyłeś...

Dokładnie. Tyle, że inni zauważają to po fakcie. Ja najpierw się zastanowię, czy naprawdę mi to niezbędne, czy warta rzecz zachodu. Kupisz psa to musisz chodzić koło niego, ale wiesz, że ci się chociaż odwdzięczy merdaniem, a z kobietą to już totolotek

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Niech rolniki kupują zagraniczne albo używane z zachodu. (Ogólnie taki jest cel niemieckiej UE).Może do mieszczuchów dotrze, że rolnictwo to ważna gałąź gospodarki w Polsce z której utrzymują się tysiące ludzi w miastach.

54 minuty temu, MonteChristo napisał:

Taki już mają sposób na gospodarstwo, ja bym kupił i 5 ha za gotówkę, a przebija mnie taki co ma pół mln kredytu i weźmie następny i płaci 85k za 80 ar

Niech bierze, pies go jebał.

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Niech rolniki kupują zagraniczne albo używane z zachodu. (Ogólnie taki jest cel niemieckiej UE).Może do mieszczuchów dotrze, że rolnictwo to ważna gałąź gospodarki w Polsce z której utrzymują się tysiące ludzi w miastach.

Mieszczuchów nie interesuje to, że teraz Niemcy będą pisać podręczniki do historii dla szkół więc o czym ty piszesz, po co lotnisko w Polsce jak jest w Berlinie 

Opublikowano
1 godzinę temu, szymon09875 napisał:

Dwa odwozy plus ubijanie 1200 godzina 

W zeszłym roku pole obok gospodarstwa to hektar wyszedł lekko ponad 600 zł.

Teraz kawałek dalej to jeden ciągnik jeszcze od nas będzie jeździł 

To normalna cena a nie jak u mnie po 1500.

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Niech bierze, pies go jebał.

Niech bierze, a tu dziad i jakiś jeden mnie jebią, że narzekam, no k**wa ta cena jest odklejona

Opublikowano
1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Jak ma nie być załamania na rynku jak ty wolisz kupić niemieckie używany sprzęt, a nie polski nowy

Ja kupuje używany niemiecki bo 

Lepsza jakość

Tańszy

Takie są prawa rynku niestety. Jak sprzedaje zboże to firma płaci mi "grosze" bo ma tańsze z Ukrainy i ma w d*pie moje zboże, kupuje tylko po to żeby mieć coś w papierach a reszta zboża jest z Litwoukrainy.

Gdyby państwo polskie nie było z dykty i kartonu  i dbało o polaków a nie o niemców, pedałów, lesbijki, aborcje i in vitro wtedy zboże było by droższe i kupił bym polski nowy.

Opublikowano
5 minut temu, MonteChristo napisał:

Niech bierze, a tu dziad i jakiś jeden mnie jebią, że narzekam, no k**wa ta cena jest odklejona

Miejscami po 120 za hektar i proponują po 130. Nie nie na obrzeżach miasta, w szczerym zadupiu 😴

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

I tak robisz na etacie to mało Ci tego pola?

Ja nie jestem z tych którzy po robocie walą piwsko przed telewizorem, jak się popracuje z masą ludzi przed komputerem to mam dość tego i wolę ciągnikiem pojeździć w spokoju

Opublikowano
slawek74 napisał:

znaczy się przyjęło 🤔😁

tak, na weselu to się je i dużo się wytańczy.

GRZES1545 napisał:

17 minut temu, Uziu92 napisał:

a ja dopiero wstałem. Kac właściwie nie męczy 😀

Dobry trunek był 😎

ja piłem czystą 😀

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, gregor1284 napisał:

Miejscami po 120 za hektar i proponują po 130. Nie nie na obrzeżach miasta, w szczerym zadupiu 😴

Ale zbożowiec tyle oferuje który na strajku najwięcej miał do powiedzenia, że nie ma pieniędzy

Opublikowano
Przed chwilą, MonteChristo napisał:

Ja nie jestem z tych którzy po robocie walą piwsko przed telewizorem, jak się popracuje z masą ludzi przed komputerem to mam dość tego i wolę ciągnikiem pojeździć w spokoju

No i 10ha to mało? Ja mam 10x mniej i mam i tak dość roboty a czas na spożycie też się musi znaleźć, tak jak u Ciebie na r*chanie jakiejś panny i spędzanie z nią czasu.

Opublikowano
1 godzinę temu, MonteChristo napisał:

Taki już mają sposób na gospodarstwo, ja bym kupił i 5 ha za gotówkę, a przebija mnie taki co ma pół mln kredytu i weźmie następny i płaci 85k za 80 ar

Po ile byś dał za te 5 ha

Znam takich co mają po kilkaset tysięcy w banku ale na kontach jeszcze więcej.....

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

No i 10ha to mało? Ja mam 10x mniej i mam i tak dość roboty a czas na spożycie też się musi znaleźć, tak jak u Ciebie na r*chanie jakiejś panny i spędzanie z nią czasu.

Ojczulek wybiera się na wcześniejszą emeryturę to musie mieć jakieś zajęcie, a na ruchanie panny czy spędzanie z nią czasu zawsze się znajdzie czas, nawet i w traktorze można  🤣

Przed chwilą, Baks00 napisał:

Po ile byś dał za te 5 ha

Znam takich co mają po kilkaset tysięcy w banku ale na kontach jeszcze więcej.....

70k to maks

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Nabrali  kredytów w bankach na nowe maszyny i wyłażą na drogi i jeszcze chcą żeby inni z nimi wyszli .

To susza i inne problemy .

Zaraz się zacznie bo susza i rzepaków nie posieli jak posieli to marnie wschody i będzie płacz . A w banku  kredyt jebie .

Jestem takiego samego zdania. Spotkałem ostatnio "kolege", jęczy że zboże tanie, mleko tanie, nic się nie opłaca- gospodarstwo kilkaset hektarów, kilkaset krów, maszyny za miliony, kredytów też  miliony, za dzierżawy płaci tysiące, podkupuje innych rolników a teraz narzeka i pier**li mi coś że trzeba strajkować. A se strajkuj baranie jeden. Jak bank spółdzielczy  organizował impreze to był jednym z gości, chyba jako sponsor krawaciarzy, idź teraz niech ci z banku pomogą. Trzeba się rozwijać jak to mówią oporowcy.

• Like 1
  • Thanks 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v