Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Leszy napisał:

Wiem. Ojciec jak zaczął siać to na jednym kilkanaście lat była. Tylko, że na kiszonkę i dawany obornik. Mi się jednak wydaje, że zmianowanie lepiej się sprawdza. A przynajmniej jak się zboże wciśnie pomiędzy kukurydzę to dobrze plonuje. 

Kolega z af sieje ponad 100 ha w monokulturze w bezorce

I bez obornika było, teraz coś tam daje, jakiś osad, poferment 

Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Takie pytanie.

U Was na drogach widać ciapatych na awaryjnych i zatrzymujących pojazdy?

Już któryś raz to widzę.

Dziad zaraz za rondem w pobliżu Orlenu naiwnych szukał.

Mają tupet...w obcym kraju...no moze to Rzymianie.

Jeszcze nie widziałem. 

Opublikowano
12 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Takie pytanie.

U Was na drogach widać ciapatych na awaryjnych i zatrzymujących pojazdy?

Już któryś raz to widzę.

Dziad zaraz za rondem w pobliżu Orlenu naiwnych szukał.

Mają tupet...w obcym kraju...no moze to Rzymianie.

Nie wiem, nie widziałem, u nas przy drogach tylko grzybiarki i jagodzianki xD 

Opublikowano
18 minut temu, soltys48 napisał:

Po stówce brutto z materiałem ale bez krokwi bo są super zrobią mi ma stodole

Dom inna cena ale i dużo więcej roboty i udziwnień 

Z materiałem to ok. 

Dom to i u mnie drożej liczyli

Opublikowano
9 minut temu, Karol6130 napisał:

Jojka na jojkach 🤣😂

Jak można jeść jajka, to nie zdrowe jest, feee🤮

To samo drób 

Czasem trzeba od swiniorów i bydlęciny odpocząć 

9 minut temu, 6465 napisał:

No tam chyba 10szt. Jest to tak sporo się wydaje.

10 jajek na 10 kanapkach🤭

1 minutę temu, pedro2 napisał:

Z materiałem to ok. 

Dom to i u mnie drożej liczyli

Netto to wyjdzie lekko ponad 80/m² wg mnie cena bardzo dobra.

Problem jest taki że najwcześniej na wiosnę. Po części jest mi to na rękę bo stodoła będzie pusta

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, 6465 napisał:

Też się dziwię. Oni to w krwi mają żeby kogoś oszukać. Kolega jechał busem i też go zatrzymywali. Zwolnił z ciekawości żeby zapytać o co im chodzi to jeden podchodził do okna a drugi mu na miejsce pasażera wsiadł. Nie chciał h*j wyjść dopuki sygnetów nie kupił🤦

Ja to bym od razu pobił.Widocznie jeszcze nie trafili na odpowiednią osobę.

Widocznie wybierają leszczy jak ktoś drobny i mały i bez jaj.

Edytowane przez Strongman
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, Leszy napisał:

Wiem. Ojciec jak zaczął siać to na jednym kilkanaście lat była. Tylko, że na kiszonkę i dawany obornik. Mi się jednak wydaje, że zmianowanie lepiej się sprawdza. A przynajmniej jak się zboże wciśnie pomiędzy kukurydzę to dobrze plonuje. 

Taki mam plan żeby w tym roku zasiać pszenżyto po kukurydzy. 3ha mam klienta ma coś koło 10 września kosić i zabierać. To się zasieje pszenżyto. Reszta jak zejdzie do 10 października też przesiej. Jarego zboża nie sieje bo słabo wychodzi w te suche lata.

7 minut temu, Strongman napisał:

Ja to bym od razu pobił.Widocznie jeszcze nie trafili na odpowiednią osobę.

Widocznie wybierają leszczy jak ktoś drobny i mały i bez jaj.

O ile byś kosy nie dostał.  Swego czasu dużo jeździłem. Widziałem akcje jak w nocy na dk 50 z maczetami się ganiali.  Osobiście wolę takie towarzystwo omijać albo na psy zadzwonić bo oni są od tego jak d*pa od srania żeby nam bezpieczeństwo zapewnić.

Edytowane przez 6465
  • Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

Taki mam plan żeby w tym roku zasiać pszenżyto po kukurydzy. 3ha mam klienta ma coś koło 10 września kosić i zabierać. To się zasieje pszenżyto. Reszta jak zejdzie do 10 października też przesiej. Jarego zboża nie sieje bo słabo wychodzi w te suche lata.

O ile byś kosy nie dostał.  Swego czasu dużo jeździłem. Widziałem akcje jak w nocy na dk 50 z maczetami się ganiali. 

To trzeba być wprawionym w boju mieć wyobraźnie ze ktoś kosę może wyjąc, a myślisz ze ja w samochodzie nie mam nic.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

To trzeba być wprawionym w boju mieć wyobraźnie ze ktoś kosę może wyjąc, a myślisz ze ja w samochodzie nie mam nic.

Strachliwy nie jestem, ułamkiem też nie ale nie raz czy dwa wp***dol dostałem. Zawsze się znajdzie mocniejszy albo mocniejsi 

• Like 2
Opublikowano

Na wsi mamy faceta. W strongmanach amatorsko ale brał udział, w wwiezieniu za klawisza robi, dyskoteki ochraniał też swego czasu, a jak go pochlastali kiedyś to rok do siebie dochodził. Ty myślisz, że niezniszczalny jesteś? 

4 minuty temu, Strongman napisał:

• Like 4
Opublikowano
2 minuty temu, soltys48 napisał:

Strachliwy nie jestem, ułamkiem też nie ale nie raz czy dwa wp***dol dostałem. Zawsze się znajdzie mocniejszy albo mocniejsi 

Ja w sumie nie ale olbrzymi wpław ma kto pierwszy zakatuje a ten co pierwszy przeważnie wygrywa dlatego w takich sytuacjach jak na slipkach setne sekundy się liczą wszystkie zmysły na maksa.

• Haha 2
Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ja w sumie nie ale olbrzymi wpław ma kto pierwszy zakatuje a ten co pierwszy przeważnie wygrywa dlatego w takich sytuacjach jak na slipkach setne sekundy się liczą wszystkie zmysły na maksa.

Oj kiedyś wspomnisz moje słowa 

Opublikowano
Przed chwilą, 12Pafnucy napisał:

🥱🥱🥱

.cza musi iść spać..

🥱.....

🥱

Żonę poprzytulaj najpierw 

Opublikowano
Przed chwilą, kris91 napisał:

To trza sposobem, wiaderko ze śrutą i same przychodzą, jałówki 😅😅

A jaki masz sposób na kobiety? 😁

Opublikowano

Ja je zazwyczaj wtedy pierwszy raz w ich życiu wiąże. To jest czasem prawdziwe rodeo. 

1 minutę temu, kris91 napisał:

To trza sposobem, wiaderko ze śrutą i same przychodzą, jałówki 😅😅

Opublikowano
50 minut temu, Leszy napisał:

@v11 wam powie, że można w nieskończoność uprawiać. Problem się robi dopiero z czasem nie z samą kukurydzą, ale chwasty się trochę potrafią panoszyć. 

Ja mam 10 rok w monokulturze. W tym roku dołożyłem jeden kawałek po owsie i tam kukurydza słabsza. Kukurydza lubi monokulturę 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v