Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

5 godzin temu, GRZES1545 napisał:

Piotr, rocznie płaciłem około 2,5tys 2 lata temu. 

Na nowych zasadach już bym nie zakładał tego bo teraz są niekorzystne warunki. Na starych było lepiej i nie żałuję .

Przy takich rachunkach nie wiem czy bym się na to zdecydował... Choć ja się tego boję. Co z linii to z linii. I ziemi pod to szkoda bo na dachu na pewno bym nie dał tego zrobić. I jaki koszt zrobienia tego, że przy tego rzędu cenach się opłaca? Oczywiście bez żadnych dotacji i innych.

Opublikowano
5 godzin temu, Chłoporobotnik napisał:

Ile prądu zużywacie, że się to opłaciło zrobić? Z tego co mi sąsiedzi mówili to przy niskim zużyciu i obecnych zasadach to nijak nie warto. I ja do tego też nieufnie podchodzę.

Dla idywidualnych potrzeb, na nowych zasadach inwestycja będzie się baaaaaaardzo długo zwracała. Ogólnie nie opłaca się w to wchodzić.

4 godziny temu, Agrest napisał:

To może choćby referendum wśród mieszkańców gminy robić?

Rad gminy zadecydowała, u mnie to samo. Podatki wzrosną ale ze względu na cenę żyta, która jest brana do wyliczeń wysokości podatku rolnego.

3 godziny temu, bratrolnika napisał:

wg. prawa wymagania to minimum 2000 mieszkańców żeby się starać o prawa miejskie z tego co pamiętam

Uzyskać tak, ale odzyskać już nie ma takich obostrzeń. Zdecydowana większość nowych miast od 2024, odzyskała prawa miejskie utracone po powstaniu styczniowym.

9 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Przy takich rachunkach nie wiem czy bym się na to zdecydował... Choć ja się tego boję. Co z linii to z linii. I ziemi pod to szkoda bo na dachu na pewno bym nie dał tego zrobić. I jaki koszt zrobienia tego, że przy tego rzędu cenach się opłaca? Oczywiście bez żadnych dotacji i innych.

trzeba liczyć około 4 tys za kW

• Thanks 1
Opublikowano
14 minut temu, bratrolnika napisał:

Pewno tak mówisz bo masz za daleko na przystanek 😉

5 km z buta, by 4 km do miasta podjechać 🤣

Chciałem autobusem jeździć, to sobie prawojazdy zrobiłem 🤣

• Haha 2
Opublikowano
34 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Za 4,5KW  kosztowała mnie 18tys, i 4 tys od podatku odliczyłem. Podstawą to brać dobry sprzęt i sprawdzoną ekipę. 

Teraz jest jakieś wsparcie dla rolników to pewnie połowę zwrócą. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Teraz jest jakieś wsparcie dla rolników to pewnie połowę zwrócą. 

Bez osobnego licznika na gospodarstwo będzie ciężko ...

W gminie też tych 25% w podatku rolnym nie dostaniesz jak będzie na budynku mieszkalnym.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano

nowy oryginalny łańcuch w husqvarnie i pekł, co za gówno teraz robią

zębatka napędzająca dobra w tamtym roku wymieniana , naciąg łańcucha ok  , prowadnica ok łożysko ładnie chodzi w niej, smarowanie jest

@Rolnik1973 ty expert od pił, co ty na to??

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał:

nowy oryginalny łańcuch w husqvarnie i pekł, co za gówno teraz robią

zębatka napędzająca dobra w tamtym roku wymieniana , naciąg łańcucha ok  , prowadnica ok łożysko ładnie chodzi w niej, smarowanie jest

@Rolnik1973 ty expert od pił, co ty na to??

Słabo się pewnie komuś spięło 

Opublikowano
2 minuty temu, marulekk napisał:

jak teraz znaleźć kolesia  co spinał to? jak jakiś kitajec to bedzie problem go odszukac :D 

Możesz go nawet znaleźć tam gdzie kupowałeś łańcuch. Mają na zapleczach takich chińczyków którzy liczą ogniwka, tną łańcuchy spinają, składają pudełka, pakują łańcuch i podają sprzedającemu. No chyba że akurat chińczyk wyjechany z zakładu jest to sam sprzedający może takie zabiegi robić 

• Thanks 1
Opublikowano
6 minut temu, gregor1284 napisał:

Uniewinnienia, ułaskawienia, zawieszenia wyroków. Szybko Tanio 

...reprezentacja, mediacja, oskarżenie, usługi notarialne...

...urządzenie wielofunkcyjne...krawaty wiąże, usuwa ciąże🤷...Mieciu Ty to jednak jesteś fachman💪...

Widzę, żeśta przez pół dnia pociągami podróżowali na linii Łowicz- Sochaczew...

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v