Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 minut temu, superfarmer02 napisał:

Myslelem zasiać kawałeczek ale najmniejsza paczka nasion jest na pół ha a jak na rynku pytałem i sorgo to miny robili jakbym o bananowce pytał 

Mi z jednostki wyszło 1,2ha. Drugie tyle zasiałem ziarnem od chłopa, ale spierdoliłem oprysk i na połowie działki nic nie ma. Ciekaw jestem efektu.

• Like 1
Opublikowano
34 minuty temu, Buszmen11 napisał:

Jeden tu taki galicyjski obszarnik zrobiłby nim do tej pory 1600...

Ciekawe ile z tego uleci? Sieje ktoś z Was?

IMG_20240725_195148_511.jpg

Taki towar panie.

Ziele opada na dół i wygląda pięknie 🤪

IMG_20240731_165631_7.jpg

21 minut temu, PAN88 napisał:

Co to? Tego u mnie w okolicy nie widziałem.

Siema. Lipiec skończony opadami wynikiem 150mm.

@gregor1284 co tu słychać dziadu bo brak czasu śledzić 

Chryste panie 150mm to nie spadło u mnie od początku kwietnia 

Opublikowano

sorgo powinno sie siac na przemian z kukurydza- jesli bedie susza urosnie sorgo,jesli mokro kukurydza..

wedlug naukowcow to przyszlosc krowiarzy..

u was tez dziwna kukurydza-po 2-3 kolby ?? pojezdzilem po polach to u kazdego cos takiego,w tamtym orku bylo tego malo.

wlasnie zaczelo padac -wiec dozynki odlozone,,,, rekord 1 wrzesnia.

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Zdaje ci sie.

To co mam do zrobienia dziś miał byś na dwa dni.

Poobrzadzane, siano przewrócone, terazjade na pogrzeb..usługi, wyjazd na Lublin..itd

Guzik wiesz...jak zwykle

a tym masz czas oddychac ?? 

a ja sobie leze- siana pograbione-ale pada, przyczepa do stodoly wepchnieta bo pada, nie piore -bo pada, nie gotuje bo mi sie nie chce ,domu nie sprzatam bo jutro maja lazienke robic..

robil ktos ostatnio w lazience brodzik ??? majster mowil ze nie trzeba pod nim plytkowac tylko izolacje zalozyc .

chyba kryzys  w budowlance bo rok nie moglem sie doprosic a w sobote sam do domu przyszedl..

451098798_995826479219391_4963431353363109928_n.png?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=cc71e4&_nc_ohc=7Ba9IWFAIhgQ7kNvgEzYxdL&_nc_ht=scontent.fktw4-1.fna&gid=ASZ9TH7BcSiOhAlofPgiyvX&oh=00_AYDg-FQpen9bxc06hB5dp9dWZRHvmwQk__xGMZdXrYXpkA&oe=66B1379B

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał:

nie piore -bo pada, nie gotuje bo mi sie nie chce ,domu nie sprzatam bo jutro maja lazienke robic..

....i to ja jestem w separacji?😆 

No ale prac to i mi się zdarza....bywa że dwa razy dziennie pralkę włączam...😆

A cza jechać coś ukręcić...

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, pedro2 napisał:

Taki towar panie.

Dużo tego leciało? Ten co od niego brałem ziarno mówił że 3-8t w zależności od pogody i stanowiska

Opublikowano
36 minut temu, pedro2 napisał:

Taki towar panie.

Maj 40mm bodajże czerwiec 70mm lipiec napisałem ile. Fakt że może 5 razy w lipcu padało ale jedna komkret 70mm pyrki trochę zielonych będzie bo rozmyło 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, jacus napisał:

sorgo powinno sie siac na przemian z kukurydza- jesli bedie susza urosnie sorgo,jesli mokro kukurydza..

wedlug naukowcow to przyszlosc krowiarzy..

u was tez dziwna kukurydza-po 2-3 kolby ?? pojezdzilem po polach to u kazdego cos takiego,w tamtym orku bylo tego malo.

wlasnie zaczelo padac -wiec dozynki odlozone,,,, rekord 1 wrzesnia.

a tym masz czas oddychac ?? 

a ja sobie leze- siana pograbione-ale pada, przyczepa do stodoly wepchnieta bo pada, nie piore -bo pada, nie gotuje bo mi sie nie chce ,domu nie sprzatam bo jutro maja lazienke robic..

robil ktos ostatnio w lazience brodzik ??? majster mowil ze nie trzeba pod nim plytkowac tylko izolacje zalozyc .

chyba kryzys  w budowlance bo rok nie moglem sie doprosic a w sobote sam do domu przyszedl..

451098798_995826479219391_4963431353363109928_n.png?_nc_cat=109&ccb=1-7&_nc_sid=cc71e4&_nc_ohc=7Ba9IWFAIhgQ7kNvgEzYxdL&_nc_ht=scontent.fktw4-1.fna&gid=ASZ9TH7BcSiOhAlofPgiyvX&oh=00_AYDg-FQpen9bxc06hB5dp9dWZRHvmwQk__xGMZdXrYXpkA&oe=66B1379B

W Polsce C nie robią brodzików tylko odpływ liniowy...

Sorgo ziarnowe dla krów...😆🤦

Opublikowano
31 minut temu, jacus napisał:

To w Polsce a dopiero nastała moda na prysznice? 🙆

U nas w Polsce c już tylko odpływ liniowy bez żadnych brodzików i kabin 

16 minut temu, Buszmen11 napisał:

Dużo tego leciało? Ten co od niego brałem ziarno mówił że 3-8t w zależności od pogody i stanowiska

To ten groch mój. 

Dzisiaj wziął baksa całego 

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wy takie ciutroki jesteście czy co? Ostatnia RSP ma jeszcze zboża na jeden dzień koszenia... 

W okolicy jeszcze na oko 30-40% zbóż na polach. W stronę skały to już w ogóle.

A teraz sobie pada, i ma padać do niedzieli. Ok 50mm podają. Akurat na zasiany poplon.

Opublikowano
Przed chwilą, Popier96 napisał:

W okolicy jeszcze na oko 30-40% zbóż na polach. W stronę skały to już w ogóle.

Może 5% zostało albo i tyle nie... Bobik wschodzi, pasowałoby żeby polało... 

4 minuty temu, pedro2 napisał:

U mnie do tej pory nie ma i nie będzie... 

Opublikowano
4 minuty temu, pedro2 napisał:

U nas w Polsce c już tylko odpływ liniowy bez żadnych brodzików i kabin 

To ten groch mój. 

Dzisiaj wziął baksa całego 

👍 U mnie też już ostatni łubin czeka na odbiór. Widzę że cena  na łubin cyk w dół

Pora na lunch

IMG_20240801_115731_863.jpg

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Może 5% zostało albo i tyle nie... Bobik wschodzi, pasowałoby żeby polało...

U nas sporo jeszcze na polach. Też siałem bobik. Miałem groch ale nie chciało mi się dymać pod Miechów. No i jest bobik.

Opublikowano

na jak zabitej dechami trzeba mieszac wsi zeby nie wiedziec o wysadzaniu bankomatow w polsce ..

32 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

....i to ja jestem w separacji?😆 

No ale prac to i mi się zdarza....bywa że dwa razy dziennie pralkę włączam...😆

A cza jechać coś ukręcić...

wiesz po czym poznac prawdziwego fachowca-  nie brudzi sie gdy nie musi...

gdybym byl w separacji to bym nie gotowal bo i komu ?? zapiekanki mam ze 3 km..

17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Wy takie ciutroki jesteście czy co? Ostatnia RSP ma jeszcze zboża na jeden dzień koszenia... 

ja na jedna godzine ..

termin odbioru ,dziecko.. termin masz i kalendarza nie przeskoczysz.

12 minut temu, Buszmen11 napisał:

W Polsce C nie robią brodzików tylko odpływ liniowy...

Sorgo ziarnowe dla krów...😆🤦

w polsce a juz wiedza ze odplywy linowe nie sa za dobre..lazienek nie mieliscie gdy u nas juz robili.

kukurydza ziarnowa dla krow ??? 🤣  czym sie rozni od tej kiszonkowej ??  a kiszonkowej na ziarno nie wymlocisz ??

40 lat temu juz w pgr mielismy pryzmy.. pierwsze zasiewy ojciec robil z kolb obrywanych na panskim polu

https://www.agrofoto.pl/articles/kukurydza/sorgo-w-wersji-ziarnowej-i-kiszonkowej-2495364

• Haha 3
Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

termin odbioru ,dziecko.. termin masz i kalendarza nie przeskoczysz.

A, czyli leń i ziarko prosto z pola sprzedaje... Było tak od razu pisać. Zwykły pospolity leń. 

1 minutę temu, Popier96 napisał:

U nas sporo jeszcze na polach. Też siałem bobik. Miałem groch ale nie chciało mi się dymać pod Miechów. No i jest bobik.

3 części bobiku, jedna część łubinu i jeszcze facelia wschodzi z wiosny. U Seniora i u drugiego poszedł groch, łubin, słonecznik.

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Buszmen11 napisał:

👍 U mnie też już ostatni łubin czeka na odbiór. Widzę że cena  na łubin cyk w dół

Pora na lunch

IMG_20240801_115731_863.jpg

Smacznego i...czemu konsumujesz Radkowe krowy🤔😉🤭

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Smacznego i...czemu konsumujesz Randkowe krowy🤔😉🤭

Dzięki. Przecież to z 🐈 jest 🤭

2 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Takie coś to prawie 30 lat temu już Senior krowom robił... Ale u Jacusia to wiesz, nowoczesność... 

W 1976 dziadek miał zrobiony silos na kiszonkę. Krowy żarły kichę z qq i liści z buraka. Takie zacofanie u nas

Opublikowano
3 minuty temu, Buszmen11 napisał:

W 1976 dziadek miał zrobiony silos na kiszonkę. Krowy żarły kichę z qq i liści z buraka. Takie zacofanie u nas

U nas kiszonki nie robili bo największe hodowle to były po 4-6 krów... Buraki, siano. 

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

Słyszałeś o czymś takim jak CCM?

po pierwsz primo -dyskusja jest o czym innym .

po drugie primo- ja jestem rolnikiem z wyksztalcenia....wiec takie pytania kieruj do budowlancow,blacharzy, mechanikow.elektrykow...

jest tu ktos kto  ma rolnicze wyksztalcenie ?? zawodowka raczej sie nie liczy..

jakas olimpiada wiedzy rolniczej-nie musi byc ogolnopolska ?

• Haha 6
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v