Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
10 minut temu, pedro2 napisał:

Ta rzodkiew oleista duży korzeń robi? Bo melioracyjnej nigdzie nie ma.

Tylko w mieszankach kwalifikat. 

Jest z saatbau 5kg chyba za 300zł 🤣

Rysie a Ty jaką rzodkiew miałeś?

a co po o niej będziesz siał? kurła to się nie nadaje żeby to od tej pory trzymać do wiosny 

Opublikowano
Przed chwilą, Chłoporobotnik napisał:

Radość to mi wystarczy, że się napiję, naję i w polu dobrze rośnie. Więcej do szczęścia nie potrzeba.

Pioter, ale weź pod uwagę że nie każdy to Ty.

Opublikowano
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Na takich areałach jak mamy, to biznesu wielkiego nie zrobi, ale zawsze coś.

W ostatnich latach najwięcej z ziemniaków zostawało, nakłady prawie żadne oprócz sadzeniaka... Nawożenie u mnie to parę gram, oprysków prawie wcale. I nawet przy plonie nieco powyżej 20t/ha zostawało. W tym roku zapowiada się więcej.

Opublikowano
29 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To później gratuluję świerzbawki/sraczki lub innych efektów ubocznych.

😳🤮A to nie dla mnie. To ja podziękuję.

Opublikowano
Przed chwilą, pedro2 napisał:

Ku

Ku

Ku

Ku

Kukurydza.

A czemu?

bo nasiona wykształci potem będzie ci to rosło w kukurydzy dopóki nie opryskasz, ja pod kuku to gorczyce to będę siał dopiero pod koniec sierpnia 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

...to teraz wszyscy bób?😆

A niech sieją, ja nikomu nie bronie ;) już wielu było, zebrali 2t/ha a wtedy biznesu nie ma tylko zwrot kosztów aby, w tym roku wysoki próg wejścia będzie, coś czuję nasiona po minimum 20zl/kg, to na same nasiona trzeba mieć minimum 4000 na ha ... I najpierw niech pomyślą o studni głębinowej ... Zeszły rok bez nawadniania 2.7t z ha, z nawadnianiem 8.2t/ha ... W tym roku tez niby nasadzili bo zeszły rok był dobry ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

A niech sieją, ja nikomu nie bronie ;) już wielu było, zebrali 2t/ha a wtedy biznesu nie ma tylko zwrot kosztów aby, w tym roku wysoki próg wejścia będzie, coś czuję nasiona po minimum 20zl/kg, to na same nasiona trzeba mieć minimum 4000 na ha ... I najpierw niech pomyślą o studni głębinowej ... Zeszły rok bez nawadniania 2.700t z ha, z nawadnianiem 8.2t/ha ...

Z tym nawadnianiem, toto nawet nie będę przeciw, jak się do tego dobiorą. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, radekz200 napisał:

bo nasiona wykształci potem będzie ci to rosło w kukurydzy dopóki nie opryskasz, ja pod kuku to gorczyce to będę siał dopiero pod koniec sierpnia 

To to wiem. Nie chcę już siać jutro.

Choć fachowcy twierdzą, że już z początku sierpnia siana nie ma szans żeby zrobiła nasiona 

Myślałem, że wyrośnie jak sosna korzenie i nie da rady przeorać 🤪 

Duży korzeń był? 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, HF86 napisał:

Z tym nawadnianiem, toto nawet nie będę przeciw, jak się do tego dobiorą. 

Ale koniec końców klient końcowy za to zapłaci w droższych warzywach ... Albo będziesz jadł upadlinskie śmieci ... Produkcja owoców i warzyw w obecnych czasach bez nawadniania jest zwyczajnie nieopłacalna ... Ten bób 2.7t/ha w zeszłym roku praktycznie zbilansował mi koszty, zostało może 3-4 tysiące PLN z ha ..

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

A bob to się sądzi czy sieje?

Wczesny po 40zl/kg się sadzi, najpierw wysiewasz w lutym w tunelu i potem sadzonki sadzisz, taki jak ja się sieje takim specjalnym siewnikiem, taka mini wersja sadzarki do ziemniaka, też łańcuch, też łopatki, też redlica, tylko rozmiar wszystkiego dopasowany do nasion bobu.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, pedro2 napisał:

To to wiem. Nie chcę już siać jutro.

Choć fachowcy twierdzą, że już z początku sierpnia siana nie ma szans żeby zrobiła nasiona 

Myślałem, że wyrośnie jak sosna korzenie i nie da rady przeorać 🤪 

Duży korzeń był? 

po wyrwaniu to wygląda jak pietruszka nie który okaz jest wielkości ćwikły 

1 minutę temu, pedro2 napisał:

Dzisiaj rozsiałem grochy, słoneczniki. 

Teraz trzeba makarony wozić i dopiero poplony

ja dzisiaj makaronik a potem rozsiałem słonecznik z gorczycą 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v