Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, MonteChristo napisał:

A co ma największy wpływ na wysokość plony molibden? cynk?

Samo N da Ci plon 4-5t ... Nie dasz potasu, masz zachwiana gospodarkę wodną i już nie ma plonu ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

Samo N da Ci plon 4-5t ...

Widzę, że z tobą to nie ma sensu dystutować

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Raczej z tobą ...

No co tam chcesz dopowiedzieć dawaj

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, MonteChristo napisał:

No co tam chcesz dopowiedzieć dawaj

Że N to tylko jedna z wieeeeelu składowych, i samo N jak nie ma pH, PKMg, próchnicy to zbierasz maks te 4-5t z ha przy sprzyjającym roku ... Celowo nie wymieniłem ilości wody, bo na to wpływu nie mamy, możemy się tylko starać jak najlepiej ja wykorzystać ...

Opublikowano

Że N to tylko jedna z wieeeeelu składowych, i samo N jak nie ma pH, PKMg, próchnicy to zbierasz maks te 4-5t z ha przy sprzyjającym roku ...

No ale jaki jest sens dawać 100N w owsie jarym jak i tak jest bardzo prawdopodobne, że będzie sucho i szlak go trafi, 

Opublikowano
10 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Ludzie potrafią liczyć.

Ile można żyć nadzieją że może w następnym sezonie będzie lepiej...

sezon 2021 2022 a nawet to były złote lata cały czas tak nie może być 

Opublikowano
6 minut temu, MonteChristo napisał:

No ale jaki jest sens dawać 100N w owsie jarym jak i tak jest bardzo prawdopodobne, że będzie sucho i szlak go trafi, 

Tylko dlaczego szlak go trafił u mojego sąsiada a u mnie jęczmień jary sypał ponad 4t ??? Klasa ziemi ta sama ...

• Haha 1
Opublikowano

ale u tomusia zawsze sa reordy- jemu nie szkodzi 2 miesiace bez deszczu..

14 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Ja nie mam kompleksów rogacza tak jak ty,  a że trafiły się warunki to urosła, jak rok temu miałem 8-10t/ha to już nie pamiętasz ... Piszę takie plony jakie mam, nie każdy jest takim nędznym gospodarzem jak ty ...

I tak wiemy, wy tam w małej Polsce już od dawna uprawiacie kukurydzę, najlepiej się na tym znacie, zaczęliście ją uprawiać przed tym jak Kolumb dopłynął do Ameryki xD

cos bierzesz ??

jeszcze raz zapytam w jakich gazetach rolniczych pisali o tobie ??  15 ton suchej z ha to bylo blisko rekordu polski 🤣

13 godzin temu, Bananek napisał:

Mokro

IMG_20240723_172825.jpg

tylko nie pij za duzo..wody 😂

13 godzin temu, 6465 napisał:

Za młodu to się człowiek z dziewczyną na kanapie w maluchu zmieścił i się wyspał. A na starość to trzeba było łóżko 1,6x2m kupić.Ech kiedyś to było.

spales w maluchu ?? dala ci pospac 🤣.

nieraz starej powtarzam dalas rade w maluchu a w focusie nie dasz..

12 godzin temu, MonteChristo napisał:

Możecie założyć klub dla swingersów, mąż sobie z banankową poradzi

jak chcesz to dam ci namiary- mam niedaleko domu.

12 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Te...

Bogol z zadupia...

Po tobie ma kto przejadz schedę?

Jeszcze żadna z córek nie ma kandydata?

Kurna...takie majętne, a wnuków nie widać 🤔

Kurna...

Przynajmniej jeden napisał ....plony ...a nie 8 z ha , bo susza ..

Nie wiem, ale wyraźnie jakaś bojaźń go wygania..

Nie każdy by miał tyle sił autokarem spierdzielac z miejsca zamieszkania ..

Powinno się mu jakoś pomóc...nie powinien tak uciekać przed ....sobą...

to skleroza czy juz alzhaimer ???

czytaj dokladnie co pisze- ja to robie i temu moge sie smiac z was 🤣

10 godzin temu, Baks00 napisał:

Witam na pokładzie tym tonącym 🙋 Już się wyleczyłem z tej rośliny w tym roku

ja juz ktorys rok sobie obiecuje ze to ostatni , przyjda zniwa i mi przechodzi.

to najlepsza- z najgorszych -opcja po kukurydzy 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, jacus napisał:

ale u tomusia zawsze sa reordy- jemu nie szkodzi 2 miesiace bez deszczu..

cos bierzesz ??

jeszcze raz zapytam w jakich gazetach rolniczych pisali o tobie ??  15 ton suchej z ha to bylo blisko rekordu polski 🤣

Jacuś, jak się dba to się ma, a jak się nie dba to nawet deszcze nie pomagają i trzeba dorabiać w krakowskiej cieciówce xD lepiej się dowiedz czy ta wnuczka to twoja bo z twoim porożem to różnie może być xD twojej kobity na pewno, a czy twoja nie wiadomo xD poroże się jeszcze w autobusie mieści czy już musisz pieszo chodzić ???

Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko dlaczego szlak go trafił u mojego sąsiada a u mnie jęczmień jary sypał ponad 4t ??? Klasa ziemi ta sama ...

Bo somsiad nie ma konta na af i nie pyrdoli kocopołów by się wywyższyć.

Jakoś zaglądam codziennie i ani jednego zdjęcia tego hiper plonu nie zauważyłem.

Czy to bobek czy pruskawka czy co tam jeszcze... 

Aaa nie. Bobek był raz. 

Na palecie parę kilo, gdzieś u handlarza na busie spod spódnicy foto zrobione 🤭 

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, pedro2 napisał:

Bo somsiad nie ma konta na af i nie pyrdoli kocopołów by się wywyższyć.

Jakoś zaglądam codziennie i ani jednego zdjęcia tego hiper plonu nie zauważyłem

Bo nie mam potrzeby wstawiać tu zdjęć ?? Kto chce niech wierzy kto nie to nie, ja wiem co mam na polu ... Truskawki kilka razy wrzucałem, bób raz w temacie o bobie. Może i dlatego mi rośnie, bo zajmuje się uprawa a nie cykaniem 100 fotek w sezonie tego samego pola ...

• Haha 3
Opublikowano
10 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Jacuś, jak się dba to się ma, a jak się nie dba to nawet deszcze nie pomagają i trzeba dorabiać w krakowskiej cieciówce xD lepiej się dowiedz czy ta wnuczka to twoja bo z twoim porożem to różnie może być xD twojej kobity na pewno, a czy twoja nie wiadomo xD poroże się jeszcze w autobusie mieści czy już musisz pieszo chodzić ???

Ma wnuczkę?

To ja faktycznie sklerotyk...🤭 

Muszę bardziej wsłuchiwać się w jego  bajania.

Bo nie mam potrzeby wstawiać tu zdjęć ?? Kto chce niech wierzy kto nie to nie, ja wiem co mam na polu ...

No ja przestałem Ci wierzyć...

3 minuty temu, malaczarna napisał:

Dzień dobry. Liczyłam że szwagier słomę pobeluje ale jakieś łożysko mu się zapalilo. 

Podjechać?

Opublikowano
3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

ile za słomę liczy? 

Nie wiem nawet. Nie ma czym robić 

3 minuty temu, Mateusz1q napisał:

ile za słomę liczy? 

Nie wiem nawet. Nie ma czym robić 

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Ma wnuczkę?

To ja faktycznie sklerotyk...🤭 

Muszę bardziej wsłuchiwać się w jego  bajania.

Podjechać?

Znaczy się poturlac?

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

I nie wierz, masz do tego prawo. Mnie to nie rusza, ja tutaj kłamać nie muszę bo i nic z tego mi przecież nie urośnie, nie będę miał więcej w silosie czy na koncie jak tu będę kłamał w sprawie plonów ...

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Bo nie mam potrzeby wstawiać tu zdjęć ?? Kto chce niech wierzy kto nie to nie, ja wiem co mam na polu ... Truskawki kilka razy wrzucałem, bób raz w temacie o bobie.

I wszystko w temacie 🙋

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v