Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Dzień handlowy 

Co zmieniasz na pln?

2 minuty temu, Desperado napisał:

nic nie da niedzielna praca, bo terminów trzeba dotrzymać

No nareszcie....

Tego mi brakowało...😁

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, gregor1284 napisał:

Na tyle opadow to dlaczego tak słabo to sypie?

Moim zdaniem u niego to super plon jak na to co to zboże dostało, praktycznie brak obornika, brak poplonów i zmianowanie od ćwierćwieku pszenica - jęczmień plus po parę rządków ziemniaków z jednej albo drugiej strony.

11 minut temu, Leszy napisał:

Pewnie jakby na wasze ziemie dał tyle obornika co u nas idzie i miał takie warunki jakie wy macie, to by rekord świata pobił w plonie, albo by wszystko leżało plackiem jak po przejeździe walca. 

Obornika to ma rozrzutnik, do półtora rocznie, osobiście mu wywożę.  Pod te 6-8 rządków ziemniaków starcza. Widzę u siebie znaczenie gnoja, poplonów, płodozmianu mniej ale też.

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Co zmieniasz na pln?

No nareszcie....

Tego mi brakowało...😁

Ty jeden tylko mnie potrafisz zrozumieć, specjalnie dla Ciebie piosenka, posłuchaj do końca.   xD

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Bobek co ty z tym pierdzeniem

Jesz ten bób i pierdzisz i myślisz że każdy pierdzi

Ja bobu nie jem tylko go produkuję, może parę kilo się zje jak jeszcze młody jest, ale taki młody, świeży wcale nie sprawia problemów gazowych ;) Za to takie sztucznie pędzone udka z Lidla muszą nieźle dawać po kałdunie xD 

A z bobku już ci mówiłem, jak chcesz to się śmiej, z całego w tym roku nakoszonego zboża nie zarobisz tyle co z 1ha bobku, i to licząc po cenach które wystawiłeś na OLX ... Były ostatnio dwa dobre sezony na zboże ale wraca normalność, 500-1000zł jak zostanie z ha zboża to wszystko.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
jahooo napisał:

To dla odmiany ja wskażę urząd , który mnie pozytywnie zaskoczył - weterynaria w Krasnymstawie. Oby więcej takich przyjaznych klientowi urzędów

hodowli nie masz...🤦

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja bobu nie jem tylko go produkuję, może parę kilo się zje jak jeszcze młody jest, ale taki młody, świeży wcale nie sprawia problemów gazowych ;) Za to takie sztucznie pędzone udka z Lidla muszą nieźle dawać po kałdunie xD 

A z bobku już ci mówiłem, jak chcesz to się śmiej, z całego w tym roku nakoszonego zboża nie zarobisz tyle co z 1ha bobku, i to licząc po cenach które wystawiłeś na OLX ...

Jakie odmiany bobu polecisz na własny użytek chcę zasiać wiosną?

Opublikowano
Leszy napisał:

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Pszenica - 20a po pszenicy, 10a po ziemniakach, jesień 150kg/ha Polifoski, wiosna 80kg/ha saletry, jesień oprysk Boxer, wiosna Huzar - plon 3,5t/ha. A bamber w pobliżu dwa razy grzyb, dwie dawki saletry, łącznie ze 130kg azotu i plon w porywach 5t/ha. 

Pewnie jakby na wasze ziemie dał tyle obornika co u nas idzie i miał takie warunki jakie wy macie, to by rekord świata pobił w plonie, albo by wszystko leżało plackiem jak po przejeździe walca. 

👍🤣🤣🤣🤣🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Andpol napisał:

Jakie odmiany bobu polecisz na własny użytek chcę zasiać wiosną?

Tu bardzo nie ma różnicy czy własny użytek czy produkcja na dużą skalę, Rambos jest fajny bo ma w miarę delikatną tą skórę, Bizon też może być, inne odmiany które miałem to raczej grubsza skórka na nich, w handlu lepiej idą te z cieńszą skórką.

Opublikowano

grzeje zdrowo .

12 godzin temu, Agrest napisał:

To nawet nie próbuję sobie wyobrazić co u ciebie po bobie🤭 zamiast fotela pduszkowiec. Strach buta zawiązać bo można nie wstać🤣

a skad to wiecie jesli go nie jecie ??? wiejskie zoladki nieprzystosowane do zdrowej zywnosci ?? oj zielony lad sie za was wezmie...

jem sporo i zadnych takich skutkow nie mam - do tego caly rok groch i fasola..

12 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Mi kiedyś taki starszy gość mówił, ze dwa pokolenia robić muszą by jedno to rozpierdzielilo w kilka chwil ...

Niestety u niego ...prorocze słowa....

Dobrze że tego nie widzi ...

ty jestes tym trzecim ??

12 godzin temu, Leszy napisał:

Większość gospodarstw w Polsce powstała po wojnie, w czasach reformy. To już nic nie powinno tu zostać.... 

u nas zadnej reformy nie bylo.. 

11 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

No do Krakowa, to nie był by rozwój ..

Znam jednego stamtąd...

No coś mu poszło nie tak... Tera z termosem po świecie jeździ....

do kocka jedz 🤣🤣

tam jest prawdziwa przyszlosc, bogactwo i rozwoj ..

tam bedziesz mial nieograniczone mozliwosci rozwoju- wszyscy madrzejsi juz uciekli wiec pole do popisu jest ogromne

zapekanki,separacja i motur to jest to 🤣

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jakbyś skończył na cieciówce jak taki jeden to może i lepiej na Roztoczu ;) A rejon bardzo ładny, z 2-3 razy byłem ;) 

Nie wiem, nie bywam tam ...

rogacz z doliny roztoki to  o tobie ??

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Pewnie. Bo wszyscy pracują za 10 tys na ręke. Puknij się troche i przestań bajki opowiadać bo niedługo osiągniesz poziom krakowskiego ciecia. Co raz więxej osób w PL zarabia najniższą krajową. U mnie w firmie ludzie mają średnio 200-500 zł więcej. W większości zakładów tak samo. Oczywiście każdy mówi inaczej ale fakty jakie są takie są.

-ciec  z krakowa nic nie robiac zarobi wiecej niz ty 🤣🤣🤣

pare dni w tygodniu  i 4 tys wpadnie .

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

to ty nie jesteś rolnik?

z czym do gosci ?? o

tu chyba paru prawdziwych rolnikow jest. reszta pare ha mazowieckich czarnoziemow.

17 minut temu, Leszy napisał:

Ciekawe czy jakiś "muzułman" na forum jest??? 

taki jeden ma pare zon wiec moze on ?? 🤣

Opublikowano

no i oczywiście jeden z mojej wioski nie wytrzymał. dziś żniwa. jak co roku, w niedzielę. zrozumiałbym jakby zapowiadali jakieś załamanie pogody, a tu praktycznie do końca miesiąca ma być słonecznie. no nic, niech każdy robi jak mu pasuje.

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

no i oczywiście jeden z mojej wioski nie wytrzymał. dziś żniwa. jak co roku, w niedzielę. zrozumiałbym jakby zapowiadali jakieś załamanie pogody, a tu praktycznie do końca miesiąca ma być słonecznie. no nic, niech każdy robi jak mu pasuje.

Ja tam wsiadam za chwilę, już 3 kombajny jechały na pole ... Zresztą, to ja decyduję kiedy pracuję a kiedy odpoczywam a nie kalendarz ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tu bardzo nie ma różnicy czy własny użytek czy produkcja na dużą skalę, Rambos jest fajny bo ma w miarę delikatną tą skórę, Bizon też może być, inne odmiany które miałem to raczej grubsza skórka na nich, w handlu lepiej idą te z cieńszą skórką.

Chodzi mi żeby smaczny był?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Andpol napisał:

Chodzi mi żeby smaczny był?

Jeżeli mam zjeść to wybieram Rambosa ;) 

Dobra, odpoczywajta sobie Ci co odpoczywacie, trzeba jechać kosić bo samo się nie zrobi.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v