Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, gregor1284 napisał:

Dzień handlowy 

Co zmieniasz na pln?

2 minuty temu, Desperado napisał:

nic nie da niedzielna praca, bo terminów trzeba dotrzymać

No nareszcie....

Tego mi brakowało...😁

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Haha 1
Opublikowano
47 minut temu, gregor1284 napisał:

Na tyle opadow to dlaczego tak słabo to sypie?

Moim zdaniem u niego to super plon jak na to co to zboże dostało, praktycznie brak obornika, brak poplonów i zmianowanie od ćwierćwieku pszenica - jęczmień plus po parę rządków ziemniaków z jednej albo drugiej strony.

11 minut temu, Leszy napisał:

Pewnie jakby na wasze ziemie dał tyle obornika co u nas idzie i miał takie warunki jakie wy macie, to by rekord świata pobił w plonie, albo by wszystko leżało plackiem jak po przejeździe walca. 

Obornika to ma rozrzutnik, do półtora rocznie, osobiście mu wywożę.  Pod te 6-8 rządków ziemniaków starcza. Widzę u siebie znaczenie gnoja, poplonów, płodozmianu mniej ale też.

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Co zmieniasz na pln?

No nareszcie....

Tego mi brakowało...😁

Ty jeden tylko mnie potrafisz zrozumieć, specjalnie dla Ciebie piosenka, posłuchaj do końca.   xD

Opublikowano (edytowane)
42 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Bobek co ty z tym pierdzeniem

Jesz ten bób i pierdzisz i myślisz że każdy pierdzi

Ja bobu nie jem tylko go produkuję, może parę kilo się zje jak jeszcze młody jest, ale taki młody, świeży wcale nie sprawia problemów gazowych ;) Za to takie sztucznie pędzone udka z Lidla muszą nieźle dawać po kałdunie xD 

A z bobku już ci mówiłem, jak chcesz to się śmiej, z całego w tym roku nakoszonego zboża nie zarobisz tyle co z 1ha bobku, i to licząc po cenach które wystawiłeś na OLX ... Były ostatnio dwa dobre sezony na zboże ale wraca normalność, 500-1000zł jak zostanie z ha zboża to wszystko.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
jahooo napisał:

To dla odmiany ja wskażę urząd , który mnie pozytywnie zaskoczył - weterynaria w Krasnymstawie. Oby więcej takich przyjaznych klientowi urzędów

hodowli nie masz...🤦

Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Ja bobu nie jem tylko go produkuję, może parę kilo się zje jak jeszcze młody jest, ale taki młody, świeży wcale nie sprawia problemów gazowych ;) Za to takie sztucznie pędzone udka z Lidla muszą nieźle dawać po kałdunie xD 

A z bobku już ci mówiłem, jak chcesz to się śmiej, z całego w tym roku nakoszonego zboża nie zarobisz tyle co z 1ha bobku, i to licząc po cenach które wystawiłeś na OLX ...

Jakie odmiany bobu polecisz na własny użytek chcę zasiać wiosną?

Opublikowano
Leszy napisał:

1 godzinę temu, Chłoporobotnik napisał:

Pszenica - 20a po pszenicy, 10a po ziemniakach, jesień 150kg/ha Polifoski, wiosna 80kg/ha saletry, jesień oprysk Boxer, wiosna Huzar - plon 3,5t/ha. A bamber w pobliżu dwa razy grzyb, dwie dawki saletry, łącznie ze 130kg azotu i plon w porywach 5t/ha. 

Pewnie jakby na wasze ziemie dał tyle obornika co u nas idzie i miał takie warunki jakie wy macie, to by rekord świata pobił w plonie, albo by wszystko leżało plackiem jak po przejeździe walca. 

👍🤣🤣🤣🤣🤭

Opublikowano
Przed chwilą, Andpol napisał:

Jakie odmiany bobu polecisz na własny użytek chcę zasiać wiosną?

Tu bardzo nie ma różnicy czy własny użytek czy produkcja na dużą skalę, Rambos jest fajny bo ma w miarę delikatną tą skórę, Bizon też może być, inne odmiany które miałem to raczej grubsza skórka na nich, w handlu lepiej idą te z cieńszą skórką.

Opublikowano

grzeje zdrowo .

12 godzin temu, Agrest napisał:

To nawet nie próbuję sobie wyobrazić co u ciebie po bobie🤭 zamiast fotela pduszkowiec. Strach buta zawiązać bo można nie wstać🤣

a skad to wiecie jesli go nie jecie ??? wiejskie zoladki nieprzystosowane do zdrowej zywnosci ?? oj zielony lad sie za was wezmie...

jem sporo i zadnych takich skutkow nie mam - do tego caly rok groch i fasola..

12 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Mi kiedyś taki starszy gość mówił, ze dwa pokolenia robić muszą by jedno to rozpierdzielilo w kilka chwil ...

Niestety u niego ...prorocze słowa....

Dobrze że tego nie widzi ...

ty jestes tym trzecim ??

12 godzin temu, Leszy napisał:

Większość gospodarstw w Polsce powstała po wojnie, w czasach reformy. To już nic nie powinno tu zostać.... 

u nas zadnej reformy nie bylo.. 

11 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

No do Krakowa, to nie był by rozwój ..

Znam jednego stamtąd...

No coś mu poszło nie tak... Tera z termosem po świecie jeździ....

do kocka jedz 🤣🤣

tam jest prawdziwa przyszlosc, bogactwo i rozwoj ..

tam bedziesz mial nieograniczone mozliwosci rozwoju- wszyscy madrzejsi juz uciekli wiec pole do popisu jest ogromne

zapekanki,separacja i motur to jest to 🤣

11 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

Jakbyś skończył na cieciówce jak taki jeden to może i lepiej na Roztoczu ;) A rejon bardzo ładny, z 2-3 razy byłem ;) 

Nie wiem, nie bywam tam ...

rogacz z doliny roztoki to  o tobie ??

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Pewnie. Bo wszyscy pracują za 10 tys na ręke. Puknij się troche i przestań bajki opowiadać bo niedługo osiągniesz poziom krakowskiego ciecia. Co raz więxej osób w PL zarabia najniższą krajową. U mnie w firmie ludzie mają średnio 200-500 zł więcej. W większości zakładów tak samo. Oczywiście każdy mówi inaczej ale fakty jakie są takie są.

-ciec  z krakowa nic nie robiac zarobi wiecej niz ty 🤣🤣🤣

pare dni w tygodniu  i 4 tys wpadnie .

1 godzinę temu, Mateusz1q napisał:

to ty nie jesteś rolnik?

z czym do gosci ?? o

tu chyba paru prawdziwych rolnikow jest. reszta pare ha mazowieckich czarnoziemow.

17 minut temu, Leszy napisał:

Ciekawe czy jakiś "muzułman" na forum jest??? 

taki jeden ma pare zon wiec moze on ?? 🤣

Opublikowano

no i oczywiście jeden z mojej wioski nie wytrzymał. dziś żniwa. jak co roku, w niedzielę. zrozumiałbym jakby zapowiadali jakieś załamanie pogody, a tu praktycznie do końca miesiąca ma być słonecznie. no nic, niech każdy robi jak mu pasuje.

Opublikowano
Przed chwilą, Bananek napisał:

no i oczywiście jeden z mojej wioski nie wytrzymał. dziś żniwa. jak co roku, w niedzielę. zrozumiałbym jakby zapowiadali jakieś załamanie pogody, a tu praktycznie do końca miesiąca ma być słonecznie. no nic, niech każdy robi jak mu pasuje.

Ja tam wsiadam za chwilę, już 3 kombajny jechały na pole ... Zresztą, to ja decyduję kiedy pracuję a kiedy odpoczywam a nie kalendarz ...

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Tu bardzo nie ma różnicy czy własny użytek czy produkcja na dużą skalę, Rambos jest fajny bo ma w miarę delikatną tą skórę, Bizon też może być, inne odmiany które miałem to raczej grubsza skórka na nich, w handlu lepiej idą te z cieńszą skórką.

Chodzi mi żeby smaczny był?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, Andpol napisał:

Chodzi mi żeby smaczny był?

Jeżeli mam zjeść to wybieram Rambosa ;) 

Dobra, odpoczywajta sobie Ci co odpoczywacie, trzeba jechać kosić bo samo się nie zrobi.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v