Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Dobry etat nie jest zły, ale jak robota w jakimś zawodzie nie wymagającym kwalifikacji to lepiej niż w gospodarstwie nie będzie ...

Jak ktoś robić chce...to se wszędzie poradzi 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Baks00 napisał:

Pisałem kiedyś, wszystko ma plusy i i minusy

Dokładnie. Dobra robota w budżetówce albo mundurówce to jest to. Niewolnictwo w jakimś korpo albo januszexie to już lepiej hektary obrabiać. Najlepiej doświadczyć samemu bo też ludzie takie bajki opwiadają o swojej pracy że Andersen by się nie powstydził.

Opublikowano
6465 napisał:

Gdzie jeszcze takie lody idzie kupić? Czy przechowywałem je w zamrażarce?. Toć to produkt z mojego dzieciństwa.

w biedrze pół zamrażarki ostatnio tego widziałem. 7zl za taką tackę

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
30 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Dokładnie. Dobra robota w budżetówce albo mundurówce to jest to. Niewolnictwo w jakimś korpo albo januszexie to już lepiej hektary obrabiać. Najlepiej doświadczyć samemu bo też ludzie takie bajki opwiadają o swojej pracy że Andersen by się nie powstydził.

W budżetówce obecnie to są liche wypłaty ... Nie ma tam dużo roboty ale i kasy za to nie ma ... Zawody techniczne to jest teraz kasa, ludzie mają dwie lewe ręce, nie ważne czy techniczne fizyczne czy umysłowe ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
35 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie. 

Ciepło, aż za bardzo, słonecznie.

A co masz za robotę dziś?

Kurna Pioter jakie ładne kartofle w polu mam...

No po za jedną odmianą. Coś zaraza je złapała.

16 minut temu, Bananek napisał:

w biedrze pół zamrażarki ostatnio tego widziałem. 7zl za taką tackę

To drogie coś.

U nas w Kocku we sklepie...4,99...

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Bo myślałem że jak zawsze kłamie, i że zamiast kontynuować socjal to go zlikwiduje ...

I myślałeś że jak socjal zlikwiduje to i podatki obniży...🤣🤣

To tym razem pomylił się i nie kłamał 😆, a mówią że słowa prawdy w życiu nie powiedział🤣

Edytowane przez witejus
  • Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

A piniondze trza zarobić... Zboże a zwłaszcza pszenica sypie gorzej niż wygląda, choć taktyka somsiada bardzo mi się spodobała... 

Ziemniaki ładne, grube, drobnicy nie ma.

jaka taktyka? odwożenie niepełnych przycz p żeby było widać na wsi że wiecej?

Opublikowano
29 minut temu, Tomasz0611 napisał:

W budżetówce obecnie to są liche wypłaty ... Nie ma tam dużo roboty ale i kasy za to nie ma ... Zawody techniczne to jest teraz kasa, ludzie mają dwie lewe ręce, nie ważne czy techniczne fizyczne czy umysłowe ...

Że w budżetówce jest słaba kasa to nieprawda. Tak było ale już nie jest. Na ciut wyższych stanowiskach w urzędach czy instytucjach typu sanepid weterynaria są porządne pieniądze. Rząd zatwierdził teraz 20 % podwyżki.

Ludzie narzekają i gadają głupoty.  Moja żona pracuje w urzędzie i ma naprawde świetne pieniądze. Odtatnio rozmawiałem na temat wypłat to byłem w szoku np ile tam zarabia sekretarka czy inni. Jak tak patrze to w kwesti wynagrodzen  iedługo będzie sytuacja jak przed wojną.

Opublikowano
9 minut temu, Mateusz1q napisał:

jaka taktyka? odwożenie niepełnych przycz p żeby było widać na wsi że wiecej?

Pszenica - 20a po pszenicy, 10a po ziemniakach, jesień 150kg/ha Polifoski, wiosna 80kg/ha saletry, jesień oprysk Boxer, wiosna Huzar - plon 3,5t/ha. A bamber w pobliżu dwa razy grzyb, dwie dawki saletry, łącznie ze 130kg azotu i plon w porywach 5t/ha. 

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

Ludzie narzekają i gadają głupoty.  Moja żona pracuje w urzędzie i ma naprawde świetne pieniądze. Odtatnio rozmawiałem na temat wypłat to byłem w szoku np ile tam zarabia sekretarka czy inni. Jak tak patrze to w kwesti wynagrodzen  iedługo będzie sytuacja jak przed wojną.

Świetne pieniądze to ile, bo 4-5 na rękę przy obecnych cenach w sklepach to żaden szał...

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Że w budżetówce jest słaba kasa to nieprawda. Tak było ale już nie jest. Na ciut wyższych stanowiskach w urzędach czy instytucjach typu sanepid weterynaria są porządne pieniądze. Rząd zatwierdził teraz 20 % podwyżki.

W obecnej chwili żółtodziub bez żadnego doświadczenia jeżeli rozpocząłby pracę w urzędzie skarbowym dostaje około 4,5k na rękę to bardzo  dobra kasa moim zdaniem, a w sanepidzie to zarobki są bajeczne

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

W obecnej chwili żółtodziub bez żadnego doświadczenia jeżeli rozpocząłby pracę w urzędzie skarbowym dostaje około 4,5k na rękę to bardzo  dobra kasa moim zdaniem, a w sanepidzie to zarobki są bajeczne

W weterynari koleżanka na start dostała 4700 gołej plus premie 13 itp itd. To niby źle płacą w budżetówce?

Opublikowano
6 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Świetne pieniądze to ile, bo 4-5 na rękę przy obecnych cenach w sklepach to żaden szał...

Trzeba być realistą, a nie sugerować się dzieciakami z tiktoka którzy mówią ile trzeba zarabiać do tego by godnie żyć

Opublikowano
3 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

Znaczy jaka sytuacja?

Że urzędnicy państwowi, ogólnie cała budżetówka zarabiała kosmiczne pieniądze w porównaniu do sektora prywatnego. Wujka dziadek leśniczy pamiętam jak mi opowiadał, że przed wojną jego wypłata to była równowartość dwóch porządnych krów :).

Opublikowano
1 minutę temu, Krzysztof81 napisał:

W weterynari koleżanka na start dostała 4700 gołej plus premie 13 itp itd. To niby źle płacą w budżetówce?

Urlop na zawołanie, a nie jak u prywaciarza daje ci urlop kiedy chce i jeszcze marudzi

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Pewnie. Bo wszyscy pracują za 10 tys na ręke. Puknij się troche i przestań bajki opowiadać bo niedługo osiągniesz poziom krakowskiego ciecia. Co raz więxej osób w PL zarabia najniższą krajową. U mnie w firmie ludzie mają średnio 200-500 zł więcej. W większości zakładów tak samo. Oczywiście każdy mówi inaczej ale fakty jakie są takie są.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, Krzysztof81 napisał:

Pewnie. Bo wszyscy pracują za 10 tys na ręke. Puknij się troche i przestań bajki opowiadać bo niedługo osiągniesz poziom krakowskiego ciecia. Co raz więxej osób w PL zarabia najniższą krajową. U mnie w firmie ludzie mają średnio 200-500 zł więcej. W większości zakładów tak samo. Oczywiście każdy mówi inaczej ale fakty jakie są takie są.

Bo są zwykłymi robotnikami ... Gdzie każdy po miesięcznym przeszkoleniu może ich zastąpić , a fachowcy to jest zupełnie inna kasa ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Bo są zwykłymi robotnikami ... Gdzie każdy po miesięcznym przeszkoleniu może ich zastąpić , a fachowcy to jest zupełnie inna kasa ...

Przestań naprawde te bajki opowiadać bo śmieszny się robisz.

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, Krzysztof81 napisał:

to ty nie jesteś rolnik?

Opublikowano
3 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Przestań naprawde te bajki opowiadać bo śmieszny się robisz.

Nie jestem śmieszny, wiem ile chłopaki zarabiają ... 10k na rękę mają tylko się uczyli a nie puszczali bąki w szkole ..

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v