Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

@krzychu121 przecież było wiadomo że jak przyszedł alert RCB to się nie sprawdzi ;) porządnie pada tylko wtedy jak nie ma alertu ... U mnie dzisiaj złapała chmurką, kilka mm, na tyle żeby przerwać niektórym żniwa, ale korzyść z tej wody znikoma.

I przechodzi właśnie jeden front góra , drugi dołem a nad.moja okolica czarna dziura. Znowu wszyscy deszczu dostaną tylko nie moja okolica. Najgorsze że jakieś 2 godziny temu wytworzyła się chmura niedaleko i padało ale oczywiście nie u mnie. A teraz fronty przejdą sobie ładnie góra i dołem i znowu bez kropli zostanę. A kolejny tydzień upałów nadają. Z kukurydzy i jest szczypior. Gorki z trawami się lekko zazieleniły ale widzę że już jutro uschną znowu. 

Najgorsze że nie ma frontów ze wschodu. Zawsze były i dawały ładne deszcze. Lub z północnego zachodu. To co teraz idzie czyli z zachodu, południowego zachodu lub południa to praktycznie nigdy deszczu u mnie nie zostawia 

Opublikowano

Dostałem alert I miałem deszcz z gradem 

15mm ale to już 98mm w lipcu

Opublikowano
34 minuty temu, Strongman napisał:

Dzisiaj znowu kombajnista wjechał w moje pole i kilka ton mi wykosił przypadkiem.

Dobrze ze akurat ktoś jechał i domnie zadzwonił ze na moim polu kosi inny kombajn.

2 przypadek taki w życiu.

Cooo Rysiek pomylił 🙆‍♂️🤣

• Haha 2
Opublikowano
25 minut temu, szymon09875 napisał:

Ehhh...

Operator mój na sor pojechał... 

Trzeba chyba kończyć etat bo coraz gorzej chłop się czuje 🫤

Zdrowia dla ojca.

Przez godzinę 50l i dalej pada

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@Agrest Musiałbym szukać w papierach polisy jakie tam konkretne kwoty wpisane ale jestem akurat poza domem.

Mam ubezpieczone u znajomej w Agro Ubezpieczenia i ten cały pakiet nazywa się "bezpieczny rolnik gospodarstwo" i tam właśnie w podpunktach wybiera się co ma do tego pakietu wchodzić czyli wszystkie budynki co są na zabudowanej działce jak dom, garaże, budynki gospodarcze, stodoły i tam jest wyszczególnione kiedy budowane jaki materiał czym kryte, powierzchnia w m2 itp, samo OC rolnika i właśnie to co pisałem wcześniej ziemnopłody, ruchomości rolnicze w tym narzędzia, tam gdzie jest prąd ubezpieczenie mienia od przepięć i chyba w samym domu stałe elementy wyposażenia w domach jednorodzinnych czy jak to tam się zwie. Co by było nikt nie chce się przekonać jak by do tego podeszli, ale z tego co mówiła jak ktoś miał w okolicy jakaś szkodę nie było problemu.

Też kiedyś miałem w PZU i tak jak piszesz były same budynki ubezpieczone i OC czyli podstawa reszta dodatkowego płatne dodatkowo

Opublikowano
39 minut temu, Strongman napisał:

Dzisiaj znowu kombajnista wjechał w moje pole i kilka ton mi wykosił przypadkiem.

Dobrze ze akurat ktoś jechał i domnie zadzwonił ze na moim polu kosi inny kombajn.

W tamtym roku tak miałem, gość pomylił działke obok i moją mieszankę wykosił 1 ha, oczywiście przywiózł na przyczepie urobek, w ramach przeprosin nic nie chciał kasy za wykoszenia 😁

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Fajny spokojny deszcz...przyda się.

Strat nie zrobi w zbożach, a kartofle i poplony będą rosły....

....i to dzięki Tuskowi i tym co robią w niedzielę ..😆

Edytowane przez 12Pafnucy
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Daj spokój, te ziemniaki to niech już przestanà rosnąć bo trzeba będzie na pół frytki kroić bu do frytkownicy weszły🤭

Ale jakiś dzik samotnik ogranicza podaż

Opublikowano
4 minuty temu, marulekk napisał:

W tamtym roku tak miałem, gość pomylił działke obok i moją mieszankę wykosił 1 ha, oczywiście przywiózł na przyczepie urobek, w ramach przeprosin nic nie chciał kasy za wykoszenia 😁

Tak to i ja bym się zgodził 😜,

Trzeba było poczekać aż wszystko wykosi i wtedy z krzaków wyleźć 🤭

• Haha 3
Opublikowano

Co tam zboże. W 2022 porzeczki potrafili nocą opierdolić. Tona ponad 8000 zł. Pewno I w tym.by przypadki znalazł

Opublikowano
6 minut temu, GRZES1545 napisał:

Oj , mogło by że 2 dni poczekać z tym deszczem. Wykosił bym ozime. A jare to na koniec bo odrosty i przyjdzie pewnie przesuszyć jęczmień na przyczepie .

Ja po żniwach.

W owsie odmlody miałem, ale nic mu będzie...

Szału nie było, ani z plonem, ani że słoma....ale wystarczy....nawet na skup trochę pojechało...

• Like 1
Opublikowano
55 minut temu, Strongman napisał:

Dobrze że ktoś zobaczył. Kolega ma pole 7ha od domu na zadupiu, pojechał kosić zajeżdża 2 hektary skoszone i nikt nic nie wie🤷‍♂️

Opublikowano
2 godziny temu, Łolek napisał:

Grzmiąca idzie , mogła by ominąć bo słoma ładnie podsycha , ale co będzie to będzie 

1721145248281452153179405912412.jpg

Marek, chyba wieje konkretnie🤔...garaż od pionu odchyliło🤭

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, Strongman napisał:

Oj każdy może się pomylić, ale jak zboze czy qq było drogie i ktoś by wpadł w nocy skosił kilka ha gdzieś na odludziu to by było.

Z dwa lata temu na Żelechowie ojebali cały środek kukurydzy 

Boki zostały 

LLU pada spokojny deszcz 

WG dostało sporym deszczem i wiatrem 

Mf przełożony na jutro 

Siano moknie od tygodnia 

A można było nie kosić, by jeszcze urosło 

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Marek, chyba wieje konkretnie🤔...garaż od pionu odchyliło🤭

Kasiory mu pożyczyłem to teraz chodzi zawiany

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

Co tam zboże. W 2022 porzeczki potrafili nocą opierdolić. Tona ponad 8000 zł. Pewno I w tym.by przypadki znalazł

U mnie jednemu kilka lat wstecz za noc działkę ziemniaka wykopał ktoś nie pamiętam jaka powierzchnia ale właśnie są tacy 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v