Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, toooomaszewski napisał:

Nie było orkanów powiadasz?

W tamtych latach u nas też nikt nie siekał słomy, wszędzie były jakieś zwierzęta, obory/chlewnie na rusztach to się w prospektach handlowych oglądało a nie na żywo to i słomy sporo było potrzebne.

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja nigdy na oczy tego sprzętu nie widziałem, a trochę rowerem zjeździłem okolicy

U nas jeden gospodarz miał ale praktycznie nie używał. W okolicach Czerwińska niektórzy kosza tym truskawki.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja nigdy na oczy tego sprzętu nie widziałem, a trochę rowerem zjeździłem okolicy

Bo jak orkany na polach pracowały, to Ty z drabiną na truskawki chodziłeś🙃

• Haha 2
Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał:

popada trochę ma południowym wschodzie

Takiś mundury i nie wiesz ze burze to zjawiska punktowe? U mnie już trzecia z kolei nawałnica, ponad 60l w dwie godziny, kilka kilometrów dalej grad jak piłki golfowe, a baran będzie beczał bo mu pogody co do kilometra nie przewidzieli. Skąd się biorą tacy głupcy? 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, toooomaszewski napisał:

Był - jeden w kółku, służył do obkaszania ziemniaków głównie. Każdy chował świnie, krowę - dwie, jakiegoś byka czasem, każdy słomy potrzebował... A jak nie potrzebował to grabił na kupki i palił...

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Może przyjdzie upragniony grad, przy okazji może jakiś dach zerwie, będziesz szczęśliwy, oblowisz się z ubezpieczenia ...

Nie prostuj hvja nie prostuj bobek

Pójdzie na tych co niedzielą robią żeby mieli co robić i w tygodniu

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie prostuj hvja nie prostuj bobek

Pójdzie na tych co niedzielą robią żeby mieli co robić i w tygodniu

Już nie chcesz pieniążków z ubezpieczenia ???

Zerwie dach, podziurawi blachę, oblowisz się z ubezpieczenia 😂 boisz się że się spełnią twoje marzenia ?

A z bobku jak chcesz to się śmiej, mnie to nie rusza ... 120 ton zboża trzeba na 1 ha bobku przy obecnych cenach. Już nie mówiąc o tym że koszty produkcji to około 1/3 ceny końcowej bobku a uprawa zboża ledwo się spina w tym roku przy tych cenach co są.

• Thanks 1
Opublikowano

Fajny ten przestępczy rok.

Było słońce, był upał, był wiatr, był grad, był i jest deszcz. A piorun jebnął gdzieś aż mi plomby w zębach ruszyło🤣

Wykończą mnie psychicznie te burze. Od czasu trąby sprzed kilkunastu lat drżę jak ratlerek przed bulterierem🤭

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tak przemyślam sobie ze chyba nie warto się z idiotami kłócić?

Zasadnicze pytanie- jak ich definiujesz i identyfikujesz? Bierzesz pod uwagę ewentualność że błędne założenia przyjmujesz?

I dlaczego chcesz się kłócić?😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

Kierwa wygląda jakby miało chęć znowu ominąć z dwóch stron 🤣🤣🤣 

Groch się dokasza, rozsiewacz zapięty na trawy sypnąć, bigbag przy paleciaku, ale pierdziele na razie nie sypię

Screenshot_20240716-181115.png

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

No i straż gania. Musiało konkretnie narozrabiać. 

Ale jest zaleta burzy. Można oddychać  normalnym powietrzdm

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już nie chcesz pieniążków z ubezpieczenia ???

Zerwie dach, podziurawi blachę, oblowisz się z ubezpieczenia 😂 boisz się że się spełnią twoje marzenia ?

A z bobku jak chcesz to się śmiej, mnie to nie rusza ... 120 ton zboża trzeba na 1 ha bobku przy obecnych cenach. Już nie mówiąc o tym że koszty produkcji to około 1/3 ceny końcowej bobku a uprawa zboża ledwo się spina w tym roku przy tych cenach co są.

Mi tylko grad na zboża P0trzebny

Reszta nie opłacalna

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Mi tylko grad na zboża P0trzebny

Reszta nie opłacalna

To żeby cię nie pokarało teraz za te twoje marzenia, a na zboża jeszcze może przyjść, zerwie dach z magazynku, zboże zaleje i na pole wywalisz zamiast sprzedać ... Uważaj czego sobie życzysz, bo nieszczęścia i tragedie takie jak grad czy nawałnice to nic fajnego. I uwierz mi że każdy kto doświadczył takiego kataklizmu z chęcią bym go tobie oddał...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

To żeby cię nie pokarało teraz za te twoje marzenia, a na zboża jeszcze może przyjść, zerwie dach z magazynku, zboże zaleje i na pole wywalisz zamiast sprzedać ... Uważaj czego sobie życzysz, bo nieszczęścia i tragedie takie jak grad czy nawałnice to nic fajnego.

Tobie też może dach z magazynu zerwać nie tylko Ryśkowi

Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Tobie też może dach z magazynu zerwać nie tylko Ryśkowi

Może tylko ja nie marzę o gradzie czy przymrozkach, wolę po prostu sobie w spokoju zasiać i potem zebrać ...

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ja o nawałnicach czy zerwanych dachach nigdy nie wspomInałem

Ze to dobre

Tylko grad na rosnă e zboże przed zbiorem

To uważaj żeby twoje marzenia nie zostały źle wysłuchane ...

Opublikowano

Kurna, Tomek jesteś jak pchła na psim zadzie- nie pozwalasz o sobie zapomnieć 🤭 Weź już przestań pier**lić  o ryśkowym gradzie. Żniwa zakończył i polisa do kosza. Powróć z tematem za 11 miesięcy

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Może tylko ja nie marzę o gradzie czy przymrozkach, wolę po prostu sobie w spokoju zasiać i potem zebrać ...

To uważaj żeby twoje marzenia nie zostały źle wysłuchane ...

Zboże zebrane

Opad Gradu nie aktualy

Nie wniesie kożysci

Opublikowano

znowu popadalo , teraz slonko wyszlo.

8 godzin temu, Qwazi napisał:

Różnie to jest. Generalnie samobójstwa mają dwa rodzaje. Albo jest to proces długotrwały w psychice człowieka, który ma swoje etapy i może trwać latami. Albo jest to zachowanie dynamiczne podejmowane na skutek silnego stresu i traumy powodowanej jakimiś przeżyciami. O ile w tym drugim przypadku wszyscy później domyślają się lub znają te przyczyny, to w pierwszym zwykle jest zastanawianie dlaczego i często powtarzane "nie rozumiem, czego mu/jej brakowało, miał/miała przecież wszystko"...

zrobcie taka probe-wezcie pusta szklanke,wyciagnijcie reke i tak trzymajcie.. pusta szklanka co za problem ... napewno??

to nie problemy sa powodem samobojst-tylko nieumiejetnosc zostawienia ich za soba..

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

I po deszczu. Czy nikt w tym kraju nie ma pojęcia o prognozowaniu pogody? Na każdej aplikacji pewny deszcz. Na portalach armagedony 2 stopnia dla 3/4 kraju. Tylko na zachodzie miało być spokojniej. A tu się okazuje że popada trochę ma południowym wschodzie kraju a na reszcie obszaru jakieś pierdki z których spadnie 0,5 l deszczu. Samych specjalistów mamy w tym kraju. 

taaa. 3 razy padalo .

1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

byly-w pgr-ach.. kolega ma .raz wroku wyjedza -ziemniaki kosi.. w tym roku jesli nic sie nie zmieni to nawet nie bedzie mial co. dynie wsiewa  i temu mu zarastaja.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Zboże zebrane

Opad Gradu nie aktualy

Nie wniesie kożysci

Tylko klęski zazwyczaj nie przynoszą korzyści a straty ...

13 minut temu, Agrest napisał:

Kurna, Tomek jesteś jak pchła na psim zadzie- nie pozwalasz o sobie zapomnieć 🤭 Weź już przestań pier**lić  o ryśkowym gradzie. Żniwa zakończył i polisa do kosza. Powróć z tematem za 11 miesięcy

Polisa na stodole aktualna, a zboże w stodole ;)

Mi po prostu nie mieści się w głowie jak można żyć nadzieją na grad czy suszę, to tak ja albo ty byśmy żyli nadzieją na przymrozki które zabiorą cały plon, to jest kataklizm a nie powód do szczęścia ... Gdzie tu niby zasady wiary którą to Rysiek się wyciera w temacie pracy w niedzielę ...

Nie chce mu się robić, nie chce mu się kosić, niech odda w dzierżawę, weźmie dopłaty do kieszeni i niczym się nie będzie martwił ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v