Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Do gospodarstwa gdzie się robi te 15.000km rocznie to by coś fajnego znalazł, ale jak ma zarobkowo robić to ciężko, zależy jeszcze jaka zabudowa. Sam myślałem nad drugim do truskawek, ale jak za 8 letnie Ducato chcą po 40-50k, mi potrzebny na 4 tygodnie, to doszedłem do wniosku że wynajęcie będzie dużo lepszą opcją.

Jeżeli możesz sobie pozwolić na występowanie awarii i pewne przestoje to coś się powinno znaleźć, jeżeli ma to być coś w miarę nowego i pewnego to może być problem.

Ducato w tej cenie będzie II generacji, żeby nie miało nabitego przebiegu itd to będą raczej roczniki 2010-2015.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak cały czas używasz to wypożyczalnia będzie słabym pomysłem, ale jak mi potrzebny na max 4 tygodnie, to policzyć teraz OC, przegląd, serwis i okazuje się że nie warto swojego kupować ... Jeden jest na stałe, bo zawsze coś tam trzeba w gospodarstwie przewieźć, a drugi dodatkowy wynajmuję typowo na sezon.

@6465 zaczęła się obok nas tworzyć jakaś komórka burzowa, oby gradu nie przypchalo jakiegoś ...

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Dobra, może i z hydropakiem, ale najtańszy wytwór garażowy na rynku ...

No wtedy było za pisu to w ziołem P0lskiego dziekana

Tera bym germańską używkę szukał żeby vatu tuskowi nie dać

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano (edytowane)
15 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tylko jak dobrze pamiętam to bardzo się zastanawiałeś czy ten hydropak potrzebny, albo mi się coś pomieszało z kimś innym ...

U Ciebie na tych piaskach może jeszcze ta garażówka parę lat wytrzyma, sąsiad kupił pług jakiejś garażowej firmy, u nas sporo kamieni, niby było zabezpieczanie na kołek, zabezpieczenia nie ścięło, za to ramę porwało ... "Fabrycznie" było M16, twardość 8.8, zakładał takie same, po spotkaniu z głazem około 1t wagi pług był do spawania, a kołek nawet nie ruszony.

U mnie pielnik bomet, to aż się na to patrzeć nie chce, taka jakość wykonania, co z tego że kosztował 3,5tys, AD-ROL(polska firma) taki sam by kosztował 7tys ale tych maszyn się nawet nie da porównać. W AD-ROLu sekcje się trzymają sztywno, może 1cm się ruszy w lewo-prawo, a w Bomecie żyje swoim życiem, po 4cm w lewo i prawo ... Dlatego uważam, że jak polskie maszyny to z tej wyższej półki a nie tej na dole, bo potem aby się człowiek na to denerwuje i koniec końców i tak kupuje to lepsze. A, zapomniałem o krzywo wspawanej tulejce w Bomecie xD Przez co sekcja pielnika nie idzie prosto tylko po skosie xD 

Opublikowano
24 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Jak cały czas używasz to wypożyczalnia będzie słabym pomysłem, ale jak mi potrzebny na max 4 tygodnie, to policzyć teraz OC, przegląd, serwis i okazuje się że nie warto swojego kupować ... Jeden jest na stałe, bo zawsze coś tam trzeba w gospodarstwie przewieźć, a drugi dodatkowy wynajmuję typowo na sezon.

@6465 zaczęła się obok nas tworzyć jakaś komórka burzowa, oby gradu nie przypchalo jakiegoś ...

Koło domu to się zdąży schować.

IMG_20240716_124247.jpg

Opublikowano
Qwazi napisał:

O widzisz Sławek, już żeś... wrażliwszy 🤷🤭

nie opłaca się 🤣 i nacdo datek ... ale to nic nie daaaa 🤭😁

radekz200 napisał:

no nic trza iść zboże przewalać żeby trochę przeschlo 

głupiego robota lubi 🤭

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Qwazi napisał:

No niestety męski świat twardy i okrutny. Kobiety bardziej potrafią się wzajemnie zrozumieć i wesprzeć 

Screenshot_2024-07-16-13-00-01-10_40deb401b9ffe8e1df2f1cc5ba480b12.jpg

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Tera bym germańską używkę szukał żeby vatu tuskowi nie dać

Nie dasz Tuskowi vat-u kupując używkę u germańca to germańcowi PKB tak czy siak podbudujesz, tak źle i tak źle i tak i tak niemcowi dasz się wzbogacić

30 minut temu, 6465 napisał:

Koło domu to się zdąży schować.

IMG_20240716_124247.jpg

Czemu on ma d*pę otwartą jakby kombajn chcice miał  w bizonie wszystko zamknięte i schludnie 😁

I cyk 10 ton pszenżyta sprzedane za dwa tygodnie Tusek VAT ode mnie dostanie

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

ja krótko podsumuję - wielu tych opisanych jako "ateiści" po prostu nie wierzy w stan kapłański, on nie jest tak naprawdę potrzebny do tego, aby wierzyć w Boga

tylko że taki ateizm to zwykła forma ucieczki przed problemem, zamiast próby zmiany status quo, bo najprościej jest niczego nie robić, zamiast podjąć wysiłek

dlatego też aktywna parafia, zorganizowani ludzie to zazwyczaj dla księdza nic dobrego, same problemy

Obecny proboszcz do jednej aktywistki religijnej, tej rozsądnej co robi nie mniej nie więcej dla wiernych z parafi, powiedział, stara jesteś niedługo umrzesz 

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, 6465 napisał:

Bo bizon to duma polskiej techniki żniwnej.

A weź przestań z tą dumą ... Póki jeszcze w oryginale to się jakoś trzyma, ale jak już coś raz wymienisz na te marchew co teraz produkują to już wiecznie się będzie to psuło, albo jest za duży luz, albo nie można złożyć, części do Ursusów są świetnej jakości w porównaniu do części do Bizona. Części trzeba poprawiać kątówka, wiertarka, pilnikiem żeby coś złożyć ...

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko jak dobrze pamiętam to bardzo się zastanawiałeś czy ten hydropak potrzebny, albo mi się coś pomieszało z kimś innym ...

U Ciebie na tych piaskach może jeszcze ta garażówka parę lat wytrzyma, sąsiad kupił pług jakiejś garażowej firmy, u nas sporo kamieni, niby było zabezpieczanie na kołek, zabezpieczenia nie ścięło, za to ramę porwało ... "Fabrycznie" było M16, twardość 8.8, zakładał takie same, po spotkaniu z głazem około 1t wagi pług był do spawania, a kołek nawet nie ruszony.

U mnie pielnik bomet, to aż się na to patrzeć nie chce, taka jakość wykonania, co z tego że kosztował 3,5tys, AD-ROL(polska firma) taki sam by kosztował 7tys ale tych maszyn się nawet nie da porównać. W AD-ROLu sekcje się trzymają sztywno, może 1cm się ruszy w lewo-prawo, a w Bomecie żyje swoim życiem, po 4cm w lewo i prawo ... Dlatego uważam, że jak polskie maszyny to z tej wyższej półki a nie tej na dole, bo potem aby się człowiek na to denerwuje i koniec końców i tak kupuje to lepsze. A, zapomniałem o krzywo wspawanej tulejce w Bomecie xD Przez co sekcja pielnika nie idzie prosto tylko po skosie xD 

Bomet robią 30 km ode mnie i po pługach sąsiada nigdy nic od nich nie było brane pod uwagę.

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Depresja 

Weźta się za robotę to i przejdzie 

A nie narzekać i lamentować

A jak nie to abyśta Januszowi podpis złożyli 

Janusz tylko pamiętaj, ty majątki a moi choć truchło 

Przecież dogadani jesteśmy 

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, 6465 napisał:

Dostałem dziś pierwszą ratę udziałów w osm Łowicz, 😄 ale teraz motory za drogie może na kolejny sezon sobie kupię 🤔

Masz ze stówę pożyczyć?

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Do gospodarstwa gdzie się robi te 15.000km rocznie to by coś fajnego znalazł, ale jak ma zarobkowo robić to ciężko, zależy jeszcze jaka zabudowa. Sam myślałem nad drugim do truskawek, ale jak za 8 letnie Ducato chcą po 40-50k, mi potrzebny na 4 tygodnie, to doszedłem do wniosku że wynajęcie będzie dużo lepszą opcją.

Jeżeli możesz sobie pozwolić na występowanie awarii i pewne przestoje to coś się powinno znaleźć, jeżeli ma to być coś w miarę nowego i pewnego to może być problem.

Ducato w tej cenie będzie II generacji, żeby nie miało nabitego przebiegu itd to będą raczej roczniki 2010-2015.

Jak już myśleć o takim czymś to jedynie nowe. W koszta wrzucić i amen

Opublikowano
gregor1284 napisał:

2 godziny temu, 6465 napisał:

Dostałem dziś pierwszą ratę udziałów w osm Łowicz, 😄 ale teraz motory za drogie może na kolejny sezon sobie kupię 🤔

Masz ze stówę pożyczyć?

też by się tyle przydało 🤭 100 tys znaczy 🤪

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, gregor1284 napisał:

Masz ze stówę pożyczyć?

Jak już myśleć o takim czymś to jedynie nowe. W koszta wrzucić i amen

Nowe w moim przypadku to 25 lat zwracania się inwestycji ...  Przy obecnych cenach mam 25 lat najmu na okres który mi potrzebny w cenie nowego ...

Edit: no i popadało, Ci co coś próbowali zacząć kosić wracaja do domu.

Opublikowano
2 godziny temu, slawek74 napisał:

nie opłaca się 🤣 i nacdo datek ... ale to nic nie daaaa 🤭😁

Sławek to z tym, co amerykańscy naukowcy odkryli w sprawie kartofli to jest przełom 😎...to się chyba opłaca co🤔😉

Opublikowano
1 minutę temu, Baks00 napisał:

Ale gorąc 🥵 słonko świeci  i deszcz pada w oddali silnie grzmi 

8 mm spadło

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v