Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, HF86 napisał:

Znasz chłopów. 

Jak nie są pod butem, to się wspólnie nigdy nie dogadają. 

To niech dalej stękają 

Tak jak u nas jedna firma co nawozem handluje, nastawili się na klientów detalicznych i teraz zdziwieni że hurtowi ich omijaja

Opublikowano

Też tak uważam przy kupnie zboża nie opłaca się chować kur .

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Za tą tonę pszenżyta nakupił by sobie jajek przez cały rok i jeszcze by mu parę złotych zostało ...

Za te 65kg bobu nakupiłby dobrej swojskiej wędliny i jeszcze by na piwo zostało.🤣

Wzrosło by zużycie pasz i słodu jęczmiennego. Ile to korzyści w skali kraju.

Ale różni ludzie różnie myślą

Opublikowano (edytowane)

Sam mam kury kupuje zboże i cały uj z tego wychodzi jedynie robota zostaje. Dlatego likwiduję już je . Kupić kury trzeba zapłacić ze 38zł co dzień się nie niosą a żrą. A nawet czasem jakaś zdechnie.

Edytowane przez Michal2399
Opublikowano

@Chłoporobotnik Piotrze a ty zażynasz takie kury co już się nie niosą czy same zdychają. Bo ja zażnąłem kilka ,ale to sama skóra i kości i do tego cały dzień gotowałem ?

Opublikowano (edytowane)
14 minut temu, Agrest napisał:

Za te 65kg bobu nakupiłby dobrej swojskiej wędliny i jeszcze by na piwo zostało.🤣

Wzrosło by zużycie pasz i słodu jęczmiennego. Ile to korzyści w skali kraju.

Ale różni ludzie różnie myślą

Widzisz, ty jesz mięso i wolisz swojskie wędliny, a coraz więcej jest wegetarian i oni szukają bobu, grochu, soczewicy itp.

Chodzi mi o to że nie opłaca się kupować pszenżyta, lepiej kupić od razu gotowe jajka ... Nawet swojskich kupisz z 400 sztuk zamiast tej tony pszenżyta ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
21 minut temu, Michal2399 napisał:

Sam mam kury kupuje zboże i cały uj z tego wychodzi jedynie robota zostaje. Dlatego likwiduję już je . Kupić kury trzeba zapłacić ze 38zł co dzień się nie niosą a żrą. A nawet czasem jakaś zdechnie.

no ale do siebie to 10 kur warto mieć przecież do marketu nie pójdę po jaja 

• Like 1
Opublikowano

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

Mam 2,5ha lasu dlatego takie a nie inne rozwiązanie.  Co radzicie ?

7 minut temu, malaczarna napisał:

Kupiłam 20  kurek 17 tygodni mają. 660 zł.zjedza 5 l pszenżyta + 5 l mieszanki zmielonej zbożowej. Nakarmić zagonić wygonić zebrać jaja... Po 2 zł powinny być jaja wsiowe

Mam 10 brojlerów na zbyciu do sprzedania,około 1,5kg mają po ile cenić?

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, malaczarna napisał:

Kupiłam 20  kurek 17 tygodni mają. 660 zł.zjedza 5 l pszenżyta + 5 l mieszanki zmielonej zbożowej. Nakarmić zagonić wygonić zebrać jaja... Po 2 zł powinny być jaja wsiowe

Po 1,20 sprzedaję i nie narzekam. Koszty uprawy zboża niskie, ziemniaki odpadowe. 

Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Widzisz, ty jesz mięso i wolisz swojskie wędliny, a coraz więcej jest wegetarian i oni szukają bobu, grochu, soczewicy itp.

Chodzi mi o to że nie opłaca się kupować pszenżyta, lepiej kupić od razu gotowe jajka ... Nawet swojskich kupisz z 400 sztuk zamiast tej tony pszenżyta ...

Ja wolę swierze jajo, niż kupić 100 i żrec to przez miesiąc, ale co kto woli

17 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

podtucz do 3 kg, my 32 zabilismy ważyły ok 3 kg, jeszcze będzie kilkanaście na drugą turę

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, MonteChristo napisał:

Ja wolę swierze jajo, niż kupić 100 i żrec to przez miesiąc, ale co kto woli

100 to u mnie w domu może i na 3 miesiące by starczyło ... mendel starcza na 10-14 dni ... Wolę podjechać raz na jakiś czas do kogoś kto ma te kury, kupić 15 jajek za 20zł i nie mieć tego srającego wszędzie i grzebiącego dziadostwa na podwórku...

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

100 to u mnie w domu na 3 miesiące by starczyło ...

Ja codziennie 3 jaja na śniadanie i czasem jeszcze na kolację ze 2, 15 kur i ledwo starcza jaj

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja codziennie 3 jaja na śniadanie i czasem jeszcze na kolację ze 2, 15 kur i ledwo starcza jaj

Raz w tygodniu zjemy jajka na twardo albo jajecznicę na śniadanie to pójdzie te 5-6 jajek maksymalnie i do tego do jakiegoś ciasta czy obtoczenia kotletów z 3 w tygodniu, czyli wychodzi około 10 do maksymalnie 15 na tydzień w zależności od tygodnia ... Nie widzę sensu trzymania kur dla takiej ilości jajek ... Wolę zrobić parę kilo bobu więcej a za to kupić sobie te jajka od kogoś kto się zajmuje kurami ...

Opublikowano
43 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Pellet z dużym rusztem ale ciężko taki dostać piec.

Do holtzgazu musi być suche twarde liściaste 2 lata sezonowane.

• Thanks 1
Opublikowano
3 minuty temu, slawek74 napisał:

a co dzisiaj się opłaca 🤔 nie opłaca się 🤣🤣🤣

Q czy kiedykolwiek się opłacało

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v