Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
11 minut temu, gregor1284 napisał:

No hobbystycznie. Ma z czego żyć bo i zakłady mięsne i znaczne udziały w sps

@Agrest

https://vm.tiktok.com/ZGetfVYt9/

Koledze tak położyło 2,5ha kilka lat temu w sierpniu czyli tuż przed zbiorem z plonem około 80t /ha, szwagrowi wówczas też kilkaset drzew pięknej kwatery.

Temu pierwszemu dziś również w ten sposób zakończyło żywot jednej kwatery, tyle że bez owoców bo tych brak.

Jeden dach poleciał w okolicy. Wiśnie wymłócone leżą na glebie.

Byłem przy owsie 13km od domu. Grad po całości poszedł na polu o długości 2,5km. Rzadko kiedy tak idzie. Ale straty do 15%

1 godzinę temu, wojtal24 napisał:

Dzięki w takim systemie jest jakiś sensowny plon?

Łutówka jak nie zmarznie to na pewno wydajność kosmiczna

20240714_073701.jpg

Opublikowano

Okazuje się że więcej sadów w okolicy położyło.

A tu zdjęcie od kolegi.

Na hektarze to będzie leżało kilkadziesiąt tysięcy zł w tym roku

image0000001.jpg

Opublikowano

Ja będę próbował. U mnie będzie ze 3t. Może z 500kg się zbierze nim słońce sparzy

Opublikowano
30 minut temu, Agrest napisał:

Ja będę próbował. U mnie będzie ze 3t. Może z 500kg się zbierze nim słońce sparzy

Dobre i tyle chociaż trochę uratować, choć ten rok to już i tak najgorszy nie dość ,że ceny słabe to jeszcze pogoda przeszkadza.😔🙁

Opublikowano (edytowane)
53 minuty temu, Agrest napisał:

A tu zdjęcie od kolegi.

Przykre widoki, to u nas tak strasznie nie było, na brzegach pola nieraz ludziom pochyliło kukurydzę czy słonecznik też widziałem pochylony przy miedzy.

Szwagier ma wiśnie, to mówił że coś tam na ziemię spadlo, ale nie ma się po co schylać bo śladowe ilości... A i na drzewach dużo wisi bo przymrozki mało dokuczały.

4 minuty temu, Michal2399 napisał:

Dobre i tyle chociaż trochę uratować, choć ten rok to już i tak najgorszy nie dość ,że ceny słabe to jeszcze pogoda przeszkadza.😔🙁

Właśnie na wiśnie w tym roku ceny dobre, ale kolegę podwójnie w tym roku w przypadku wiśni pokarało, najpierw przymrozki zebrały większą część plonu a teraz to. 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
4 godziny temu, Karol6130 napisał:

LLU za dziś dzień 28l i pada dalej 

Spokojny deszcz

Wypoczynek udał się 🤔

4 godziny temu, radekz200 napisał:

kurła Zbyszek ale teraz to mi odpisałeś że aż nie wiem co mam napisać…

Radziu qq prawie na leśnej ziemi 

IMG_20240710_111520.jpg

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Nie 

Somsiad moj od którego @Łolek jałówki kupował tak hobbystycznie sobie kupił 120ha ziemi i postawił budynki

Potwierdzam budowa trwała jak byłem 

1 godzinę temu, gregor1284 napisał:

Pany coś do lasu 150-170 koni do 60 tysiecy. Mata coś?

Same albo valmet 

• Like 1
Opublikowano
radekz200 napisał:

chłopaki co sądzita o tym zamachu na Trumpa? serio jakiś desperat chciał to zrobić czy raczej ustawka?

I ta baba z ochrony do osłaniania 🤭🤭🤭🤭

Opublikowano
21 minut temu, kris91 napisał:

I ta baba z ochrony do osłaniania 🤭🤭🤭🤭

Baba to się nadaje

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

A tu zdjęcie od kolegi.

image0000001.jpg

Widok lipny.

Dużo u was wiśni po przymrozkach zostało. Wygląda na naście ton z h.

Dziś pierwszy hektar etefonem pojechałem i teraz sraczka czy czasem mnie to nie czeka. Ostatnio też umnie pogoda nie stabilna. Przez ostatnie 1,5 tygodnia spadło niecałe 100 cm. Choć za każdym razem norweska nie zapowiadała tak intensywnych opadów, a czasem wogóle miało ich nie być.

Opublikowano
1 godzinę temu, Łolek napisał:

Wypoczynek udał się 🤔

Radziu qq prawie na leśnej ziemi 

IMG_20240710_111520.jpg

Potwierdzam budowa trwała jak byłem 

Same albo valmet 

Nie bardzo 

Skończył się 

I są chęci na przeciwny kierunek 

Siano zmokło, mf porozbierany, drugi do rozbiórki, 3 to samo

Dobrze że 30 jeszcze cała

Opublikowano
48 minut temu, MonteChristo napisał:

Baba to się nadaje

Ta baba pewnie służyła w piechocie morskiej i unicestwienie takiego gościa jak ty zajęło by jej mniej niż 3sekundy 

Do ochrony takich VIP-ów często wynajmowani są żołnierze Black waters a tam nie ma przypadkowych ludzi 

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, Bananek napisał:

Chłopczyk jak walczyk

Chłopczyk jak walczyk

Przedstawiciel z agroup 

27 minut temu, Karol6130 napisał:

Nie bardzo 

Skończył się 

Dobrze że 30 jeszcze całaow

Mówiłem że już po gospodarce 

• Like 1
Opublikowano
32 minuty temu, Karol6130 napisał:

Nie bardzo 

Skończył się 

Dobrze że 30 jeszcze cała

Bo ciapek to jest ciapek 🤗😉

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v