Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Sam nie zacząłeś a pieprzysz głupoty 

Ja nie mam jęczmienia ozimego, ale jeżeli tak dalej będziesz żniwował to skoszę pszenżyto przed twoim jęczmieniem xD Zresztą, ja żniwa truskawkowe zacząłem 2 miesiące temu, a bobowe 2 tygodnie temu, więc od 2 miesięcy już żniwuje....

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
9 minut temu, Tomasz0611 napisał:

To ja głupi byłem, truskawki się zaczęły 5 maja to ja zacząłem je zbierać zamiast poczekać do 25 maja, czyli okresu gdy zaczynają się w normalnym roku xD Przecież by spokojnie poczekały 3 tygodnie xD 

Truskawka to nie zboże, co wyjadę teraz w pszenicę i pełno nie domłotów w ziarnie będzie , tydzień dojdzie i będzie inaczej a jeszcze najlepiej jakby deszczu zobaczyła 

Opublikowano
48 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie kosił

Burze nadają

Może grad wykosi

Nie ma ceny trza na grad czekać

P0 ile grykę kupowałeś?

We wsi chłopak chce po 200.

Niecałe 100kg/ha dać, na próbę z 5ha bym zrobił pod ozimki

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, szymon09875 napisał:

Zgadza się, koszty pokryte. Plus na jakiegoś cukierka zostało.

Mało tego, w czwartek lub piątek jeszcze na hektar pojadę bo nie nadawało się jeszcze dzisiaj 

Może tak tanio bo może to u młodej wdówki 😁

Edit, doczytałem dalej co pisaliście 

Edytowane przez marulekk
Opublikowano
17 minut temu, HF86 napisał:

Miał rację. Robotą na cito jakiejś chińskiej ośki. 

20 belek stukniesz i szybko odrobisz, albo kombajkiem popyrkasz 

Żadne cito.

Tydzień leżała bo nie było pośpiechu.

Nie wisz to nie paplaj

11 minut temu, PAN88 napisał:

Na ziarno 50kg/ha siałem i było ok to po co tak dużo skup podobno 1200zl/t daje 

70-80 na ziarno się siało kiedyś.

To poplon

ma być masy

I z rozsiewacza więc też wszystko dobrze nie wzejdzie 

Opublikowano

A też się zastanawiam co by tu posiać, bo wychodzi na to, że niektóre pola za 7-10dni będą pod kosę. Groch po 150-160/100kg czy może gryki... 

Byłem oberwać kilka papryk, nawet nawet to rośnie. 🤔

IMG_20240709_223122.jpg

Opublikowano (edytowane)

🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🇪🇸🔥🔥🔥🔥🔥🔥🔥🍾🍾🍾🍾🍾🍾📢📢📢📢📢📢📢

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Agrest napisał:

Czytam że jestem obiektem zainteresowania na forum .

Mam pszychofanq, który co chwilę łapie mnie za słowa, cytuje wypacza kontekst bo myśli że zabłyśnie. Informację czy podany fakt  prześmiewczo jęczeniem nazywa. No ok. Już nie pierwszy raz i się przyzwyczaiłem. Najwyżej słowną zjebkę dostanie i na jakiś czas mu wystarcza. 

Ale widzę że znalazło się jakieś puste pudło rezonansowe które niczym echo powtarza zmieniony wydźwięk słów 🤣🤣🤣

Napisać że plon 9t z ha to klakier nie uwierzy. Takie plony tyłki na AF  bo sam w 3t celuje.

Napisać że mimo nawożenia na 9t będzie strata bo  plonu nie ma, no to uj, znowu skłamał bo tyle nawozu nie dał, a po za tym to po co sypał.

Może gdyby myślał to by doszedł do wniosku że chciał osiągnąć coś więcej niż poklepanie po ramieniu pod sklepem.

Podanie informacji że będzie strata  klakierzy z automatu definiują jako " nie opłaca się", i to ponoć non stop powtarzam, że nie opłaca się.

Ale moze to i lepiej że są tacy w społeczeństwie. Skupiają się na wyciąganiu wniosków z błędnie pojętych przez siebie informacji. Zabiera im to tyle czasu że nie mają czasu liczyć swoich pieniędzy.

Szymon, gdzież ja bym miał co do Ciebie.  Potrafię zrozumieć tekst pisany, i potrafię się przyznać jeśli czegoś nie rozumiem.

Potrafię też przeprosić jeśli kogoś przypadkiem urażę, bo to nie jest wstyd.

I na koniec dla klakierów  - porzeczka czerwona się nie opłaca. Dała tylko 20tys z hektara. Czymże to jest względem tego jak kilka lat temu dała 120tys?

Niech was piecze

Mus likwidować...

2 godziny temu, Łolek napisał:

Przypierdalac się będą ci którzy są gorsi od ciebie,lepsi tego nie zrobią 

Jak Ty mnie teraz zaimponowałeś wąski

1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Taaaa, ale jak sezon to wstajesz o 4 i idziesz spać o 22, i tak dwa miesiące dzień w dzień ... A zimą też nudy nie ma, chyba że jak Rysiek masz samo zboże to może i wtedy zimą sobie popierdzisz w tapczan...

Jakieś robale mi bób jedzą...

1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

A nie? Zimo co robisz w polu? A jak masz krowy i hektary zwłaszcza trawe, bele itp to co myślisz że wstajesz o 6 i idziesz spać po wiadomościach. Nawet nie ma co porównywać. Ja już przerabiałem prawie wszystko- krowy, opasy, świnie, gęsi, owce a z upraw to nawet takie wynalazki jak len, tytoń, porzeczke czerwoną no i standardowe uprawy.

Jakie owce miałeś?

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, gregor1284 napisał:

Jakieś robale mi bób jedzą...

Jak w środku w ziarku siedzi to na bank strąkowiec. Ale z nim to raczej Mospilan sobie radzi, wystarczy na czas opryskać, raz jak zawiązuje pierwsze strąki i potem za 8-10 dni poprawka. Oczywiście pamiętać o zakwaszeniu wody pod Mospilan.

Bo mszyce to byś chyba raczej poznał ... A innych szkodników raczej w bobie nie ma albo są zwalczane przy okazji zwalczania mszycy/strąkowca.

Edytowane przez Tomasz0611
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v