Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak żyjecie ? co tu się dzieje? był bób na weselu 🤔🤭

12Pafnucy napisał:

3 godziny temu, jacus napisał:

kurde ,pierwszy raz bawilem sie wzbieracza bursztynu.

Znalazłeś?

taa znalazł 🤦

Opublikowano
3 godziny temu, Qwazi napisał:

Ło Panie inwigilujesz Pan🙆😉

A ze mną to nie chcesz gadać 😥

Sąsiad jak rodzina🤷...jak Ci pomoże raz czy dwa do roku, to tylko dobrze. Potem można odpowiednie naczynie na miedzy postawić...nie popadajmy w przesadyzm, chodziło mi o stałą potrzebę pracy najemnej...

No i koniec sezonu wyborczego🤷...

A nie wiem...tarpan w obliczu lawety mnie tylko wpadł w oko...może chory tylko i do lekarza wiezion będzie 🤔...

Mnie się coś somsiad zepsuł jeden ale coś się wymyśli jak będzie próbował mi ciśnienie podnieść. Nie na raz psu ogon

Opublikowano

@Qwazi Twoje wyliczenia co do dawkowania mleka znakomicie sprawdziły się u cieliczki, ale ten mój montek pije 7 litrów dziennie i mam wrażenie, że jest nadal głodny. Ma 4 dni i wzrostem nie ustępuje 40 dniowej cieliczce

Opublikowano

Rochu. Ilość wypijanego mleka zależy od masy ciała cielaka. Ja wtedy podałem ilości dla przeciętnego cielęcia, takiego o masie urodzeniowej ok 35-40 kg. Jak mniejsze to trzeba z tego jeszcze ująć, a jak większe to dodać

Opublikowano (edytowane)

No ta cieliczka też nie była mała. Nawet większa od tej simki co pokazywałem gdy się urodziła. Więc wiadomo, że musiałbym ująć, gdyby była mniejsza, bo jak próbowałem dodać więcej niż zalecałeś to potem nie chciała pić. Ten nie wiem ile może ważyć. Wziął go na ręce i stanąłem na wadze łazienkowej ale strasznie kolebało i wyświetlacz  się nie ustabilizował:)

4 godziny temu, Chłoporobotnik napisał:

No i co w tym dziwnego? Ja też po 3,50... Idzie 100-130kg na tydzień...

To dobrze, że masz takich ludzi. Ja bym tyle nie dał mając w alternatywie młode ziemniaki z biedronki po 2 zl

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
23 minuty temu, Kowalsky30 napisał:

To dobrze, że masz takich ludzi. Ja bym tyle nie dał mając w alternatywie młode ziemniaki z biedronki po 2 zl

Widać u Pietrka ludzie już się "najedl" biedrowego żarcia i wolą więcej zapłacić za jakość

Opublikowano (edytowane)

Ludzie myślą, że jak przepłacą to na zdrowie im wyjdzie a z tym różnie bywa. Chcąc mieć zdrowe żarcie  lepiej samemu sadzić, dużo taniej wyjdzie niż pietrkowe po 3,5. Prawie w każdym domu jest jakiś ciapek, czy dziadek ma. Wystarczy odrobina chęci

11 godzin temu, Mateusz1q napisał:

ile jeden człowiek bobu da rade uprawić może by się posiało

Posadź dwa rzędy długości 20 m każdy- jak ja i całej rodzinie będzie się tym bobem odbijać😂

Edytowane przez Kowalsky30
Opublikowano
28 minut temu, Kowalsky30 napisał:

No ta cieliczka też nie była mała. Nawet większa od tej simki co pokazywałem gdy się urodziła. Więc wiadomo, że musiałbym ująć, gdyby była mniejsza, bo jak próbowałem dodać więcej niż zalecałeś to potem nie chciała pić. Ten nie wiem ile może ważyć. Wziął go na ręce i stanąłem na wadze łazienkowej ale strasznie kolebało i wyświetlacz  się nie ustabilizował:)

Myślę, że raczej powyżej 45kg nie waży, a jeśli tak to niewiele powyżej...50 kilogramowego cielaka ciężko tak podnieść, to nie jest worek zboża, a jak nie do końca suchy to tym bardziej...

Musisz sobie to wszystko sam dograć. Ja pokazałem pewien schemat. Na początku ważyłem każdego cielaka, teraz robię to na oko🤷...

Opublikowano
5 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Coragen

ale najmniejsze opakowanie to te 50ml , można to podczas kwitnienia stosować ? 

jak deltam nie pomoże to chyba też coragen kupie 

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, jacus napisał:

w dino promocja na bob pol kilo za 10.

Tego marketowego to nigdy bym nie zjadł ... I jeszcze w tej cenie. Od rolnika swieżutki byś kupił po 15 za kilo bez problemu.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, Qwazi napisał:

To temu ile byś dał? Rano go znalazłem. Brązowa to jałóweczka z 23 czerwca. Jej daję ok 30 kg

IMG_20240703_182853_571_LL.jpg

Nie próbowałem go podnosić 🤷

to to jersey 😛 i znów się śmiejesz a sam takie masz 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

jak żyjecie ? co tu się dzieje? był bób na weselu 🤔🤭

taa znalazł 🤦

Czyje wesele było 🤔

11 minut temu, Qwazi napisał:

To temu ile byś dał? Rano go znalazłem. Brązowa to jałóweczka z 23 czerwca. Jej daję ok 30 kg

IMG_20240703_182853_571_LL.jpg

Nie próbowałem go podnosić 🤷

Biere oba, po 500 zł daje 🤔🤝

Opublikowano
31 minut temu, radekz200 napisał:

to to jersey 😛 i znów się śmiejesz a sam takie masz 😂

Te fachman☝️...weź no się dobrze przyjrzyj i se wygoogluj cechy rasowe jerseya🤷

31 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Biere oba, po 500 zł daje 🤔🤝

Jałówka zostanie u mnie. Byk sprzedany🤷

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v