Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał:

Mój sasiad był sołtysem no i ludzie go drugi raz nie wybrali. Miał wielki żal. Zapytałem go, czy robiąc cokolwiek z rzeczy, które wymyślił, zapytał kogokolwiek o zdanie.

Odpowiedział, że ludzie go wybrali, to on się plebsu o opinię nie będzie pytał.  To mu odpowiedziałem, że o karierze jakiejkolwiek politycznej może zapomnieć. Teraz startował do powiatu - miał kilkanaście głosów w całej gminie.

Najgorsze jest przekonanie o swojej zajebistosci,nie kandydował bym na radnego gdyby nie opinia ludzi żebym to zrobił ,teraz wielu chce żebym i sołtysem dalej był 

Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał:

Najgorsze jest przekonanie o swojej zajebistosci,nie kandydował bym na radnego gdyby nie opinia ludzi żebym to zrobił ,teraz wielu chce żebym i sołtysem dalej był 

Wtedy to ma pełny sens. 

I ekonomicznie to lepiej wygląda. 

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

Wtedy to ma pełny sens. 

Jak jestem radnym to nie biorę diety sołtysa za sesję, odpowiedzialnośc jest dużo większa przed ludźmi 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Łolek napisał:

O tam mój wójt dzisiaj stwierdził że jestem gorszy niż mucha ,nie dam o sobie zapomnieć, a jestem po jego stronie 😂

Nie chce przypadkiem...narzędzia przeciw tej musze🤔🤭...

12 minut temu, HF86 napisał:

Wtedy to ma pełny sens. 

Wtedy to nie ma sensu. Taki radny sam się pozbawia wsparcia 

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Jak jestem radnym to nie biorę diety sołtysa za sesję, odpowiedzialnośc jest dużo większa przed ludźmi 

U mnie jest 300 soleckie i 700 radnego. 

Nie wiem jak teraz bo ostatnią sesje przegapiłem i nie wiem ile podwyżki mają. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Co masz za deszczownie? Studnia na jakiej rurze? Jaka pompa?

Niewielka, Idrofoglia 63/340, studnia największy błąd bo rura tylko 160mm przez co za dużej pompy się nie włoży. Pompa max wydatek 366l/min, max podnoszenie 130m. Przy deszczowni pompa daje około 13-14m3/h zależy na którą działkę się tłoczy wodę. Hektar około 18 godzin podlewa co daje około 25mm opadu na podlewanie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Niewielka, Idrofoglia 63/340, studnia największy błąd bo rura tylko 160mm przez co za dużej pompy się nie włoży. Pompa max wydatek 366l/min, max podnoszenie 130m. Przy deszczowni pompa daje około 13-14m3/h zależy na którą działkę się tłoczy wodę. Hektar około 18 godzin podlewa co daje około 25mm opadu na podlewanie.

W wiązówce gościu ma na 160 rurze ale patrzyłem dziś pompy to zbytnio nie ma tam co włożyć żeby to zdawało egzamin bo pompy 143 a 146 to już by trzeba było chyba młotkiem wbijać 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Deszczem daje 

Brak prądu 

Trzeba było chyba kupić agregat 

Koło @Bananek gość sprzedaje agregaty prądotwórcze. Przywoziłem z tamtąd znajomemu. Jest mega zadowolony z zakupu.

• Like 1
Opublikowano

Deszczu było 5 litrów z rana, akurat tyle bym w kurzu nie jeździł bele z wożąc. 

Klijent będzie zadowolony 😁

Ale ja pewnie bardziej. 🤫

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, gregor1284 napisał:

W wiązówce gościu ma na 160 rurze ale patrzyłem dziś pompy to zbytnio nie ma tam co włożyć żeby to zdawało egzamin bo pompy 143 a 146 to już by trzeba było chyba młotkiem wbijać 

U mnie siedzi taka jak ta, tylko silnik 5,5kW zamiast 7,5kW. Na moje potrzeby wystarcza, chociaż takie 450l/min przy takim samym podnoszeniu było by idealne. W studnie wierconą a nie wybijaną wchodzi bez problemu, sam wkładałem i wyjmowałem, na plastiku wkładana a nie na metalowej rurze.

https://hurtownia-pomp.pl/pl/p/Pompa-6-SPO-17-13-OMNIGENA-4-7%2C5KW400V-SUMOTO-4-4400N-Q-366Lmin-H-145m-14%2C5bar/958

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie siedzi taka jak ta, tylko silnik 5,5kW zamiast 7,5kW. Na moje potrzeby wystarcza, chociaż takie 450l/min przy takim samym podnoszeniu było by idealne.

https://hurtownia-pomp.pl/pl/p/Pompa-6-SPO-17-13-OMNIGENA-4-7%2C5KW400V-SUMOTO-4-4400N-Q-366Lmin-H-145m-14%2C5bar/958

Przy 5 m lustrze wody i 30 metrach podnoszenia, pompa 260l/min 5,5kw deszczownia pociągnie? Jakiej najlepiej szukać?

Opublikowano (edytowane)

20 l i nadal pada 

Piorun jebnął mi w starą obórke ale na szczęście walnął w odgromnik a  już się zcykałem bo dym poleciał a  zarazem w innej oborze 3 ledowe żarówki poszły na amen

Jednak 50 lat temu dziadki wiedzieli po co jest odgromniki na budynkach i zakładali 

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v