Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, hubertuss napisał:

Kiedyś masz racje. 960 a potem modelem 850 zaczęli zmierzać ku dziadostwu. Potem były mniej lub bardziej udane modele i fajne silniki które wymieniłeś. Ale była też cała masa dziadostwa robionego na fordzie.

2.3 w benzyna były bardzo dobre jak i 2.4 

Bo 2.5 to różnie z nimi bywało, tuleje lubiły opadać czy coś w tym stylu 

2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Volvo V40 z 2018, 2.0 benzyna T4 kobieta jeździ, 200.000 km tylko tankowane, hamulce i coś z zawieszeniem, ale wszystko tanie bo płyta podłogowa od Forda Focusa. A i silnik ma w miarę pojemność a nie 1.0 dobre do motocykla a nie samochodu.

Strzeż mnie od tego silnika, insignie z 2.0 dieslem miałem to każdemu będę odradzał ten silnik ... 

@bratrolnikamiał bravo z tym silnikiem i to chodziło nie przytarła się . Tyle że trzeba wymienić uszczelkę smoka profilaktycznie co 50/60 tys km 

Opublikowano
33 minuty temu, Łolek napisał:

Bo tam już chyba mało Volva zostało niektóre modele to Renault a te jak wiadomo elektronikę mają no powiedzmy mało trwałą 

A nie na Reno 

W volvo po 850 czyli jak zaczęli przechodzić na dziadostwo jest wszystko renault, ford, psa i co tylko chcesz. Na dodatek oni komplikują te auta. Przykład haldex tej samej firmy borg and worner w takiej skodzie yeti olej wymieniasz bez problemu do wszystkiego łatwy dostęp. W volvo xc 60 trzeba zdjąć wał który jest w specjalnej flanszy, ze ciężko podważyć by oderwać od piasty dyferencjału.

12 minut temu, HF86 napisał:

A wam powiem, dzisiaj komisją się nie przepracuję. Karty prawie puste, emerytów dużo. Także AWS zwycięzcą jest. 

Będzie dobrze na, wsiach pusto w miastach frekwencja wyższa.

Opublikowano

Będzie znów jęk że żadnego rolnika w Unii. 

A przy tej frekwencji to by ze 4 środowiska wiejskie by popchnęły przy pełnej mobilizacji. 

Opublikowano
4 minuty temu, kris91 napisał:

A dej spokój, u nas to by było można z każdym z komisji na spokojnie kawkę wypić i pogadać, taki ruch był 🙄😅😅😅

Dzisiaj to łatwy piniondz mają 😁

Traktorki i u Was stały. 

Opublikowano
15 minut temu, HF86 napisał:

Będzie znów jęk że żadnego rolnika w Unii. 

A przy tej frekwencji to by ze 4 środowiska wiejskie by popchnęły przy pełnej mobilizacji. 

Chyba na tego w czerwonej koszuli nie głosowałeś?

I co tam marudy?

Opublikowano
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Bo te nowe Diesle to tylko na trasy, wokół komina się nie nadają.

Mój SX4 2.0 DDiS (czyli fiatowskie 2.0 M-Jet) od trzech lat jeździ 3km zawieźć dzieciaki do szkoły, lub 6km do pracy,tudzież 700m do sklepu, i nic mu nie jest, DPF zapala się raz na ruski rok. Tylko trzeba jeździć żwawo, a nie tylko muskać pedał gazu, żeby przypadkiem spalania więcej jak 5,5l nie pokazało 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, bratrolnika napisał:

Mój SX4 2.0 DDiS (czyli fiatowskie 2.0 M-Jet) od trzech lat jeździ 3km zawieźć dzieciaki do szkoły, lub 6km do pracy,tudzież 700m do sklepu, i nic mu nie jest, DPF zapala się raz na ruski rok. Tylko trzeba jeździć żwawo, a nie tylko muskać pedał gazu, żeby przypadkiem spalania więcej jak 5,5l nie pokazało 

Widzisz, masz kontrolkę od DPF, w tej Insigni takich cudów nie było, jedynie można było rozpoznać po spalaniu na jałowych obrotach ...

Zresztą, tak jak mówiłem w tym Oplu bardziej były problemy z osprzętem typu turbo, dwumas itp niż z samym silnikiem. Elektronika też nieraz glupiala i trzeba było podjechać skasować błędy ..

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Chyba na tego w czerwonej koszuli nie głosowałeś?

I co tam marudy?

On i tak szansy nie ma. 

Co najwyżej zbije kilka głosów dla jedynki. 

Opublikowano
21 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Może pogonią bande rudego ch*ja. Wprawdzie nic to nie zmieni ogólnie ale zawsze.

Raczej odwrotnie to dla tej drugiej partii szykuje się gruba redukcja europosłów. To chyba ich pogonią.

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Widzisz, masz kontrolkę od DPF, w tej Insigni takich cudów nie było, jedynie można było rozpoznać po spalaniu na jałowych obrotach ...

To się robiło diodę w lusterku za kilka zł inwestycja. Największy dystans między wypalaniami 1500 km. Z kolei vag podnosi obroty na 1 tys na postoju wentylatory chodzą to wiadomo kiedy się wypala. A jak ktoś pojeździ dłużej to po pracy silnika w czasie jazdy słyszy kiedy się wypala. Moja mam w yeti to już po pracy silnika poznawała. Teraz ma w 211 i się takimi rzeczami nie przejmuje.

Opublikowano (edytowane)

Mój dostawczak ma 435 tys km tylko 2 litry i 177 KM turbiny pompują do silnika 2,3 bara i on śmiga aż miło i dpf też jest. Za to ad blue nie działa czynnika nie ubywa i błędu nie wywala.

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano
1 minutę temu, kris91 napisał:

Były, na ostatnich też, nawet może wiesz i czyje 😉

Toć ja z nimi trochę czasu spędziłem. I pewnie jeszcze spędzę. 

Opublikowano

Byli I na AWS zaglosowali, bo jedne za jedną częścią, a drugie za drugą, nazwaną trochę inaczej i każdy wrócił do domu przekonany że jedni drugich rozliczać będą 🤣

• Haha 3
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v