Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

Chyba będzie dzisiaj padać 

Niema jak w niedzielę pada deszcz.

Będzie bo u nas obchód pól dzisiaj 

11 minut temu, Agrest napisał:

Od godziny pada piękny ciągły deszcz i ma padać dość długo. Już 10mm w deszczomierzu.

Owies wyda dwa plony🤭

No to teraz nie masz co narzekać przez przyszły tydzień ze nic nie pada 😁

• Like 1
Opublikowano
17 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Uzasadnij? Kupę ludzi u nas to ma a kosy albo wyginęły albo ich wcale nie było. Wapno sieją, nawozy sieją i jakoś się da. 

To nie sieje nawozu na polu jedne pasy , ja dwa lata siałem i uj mnie strzelał, kosa wąsko siał ale równo bo można ustawić talerz względem taśmy , jakbyś kupił ten orginał metalowy agromet to jeszcze ujdzie 

16 minut temu, Leszy napisał:

W miarę. Wystarczało wtedy. 

To ile wtedy miałeś hektarów na pokos?

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

To nie sieje nawozu na polu jedne pasy , ja dwa lata siałem i uj mnie strzelał, kosa wąsko siał ale równo bo można ustawić talerz względem taśmy , jakbyś kupił ten orginał metalowy agromet to jeszcze ujdzie 

I nie przeszkadza ci że zboże na zakrętach wygniatał? Bo ciągany opryskiwacz narzekasz że wygniata.

• Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ciekawe rzeczy opowiadasz, poprzedni właściciel siał nim z 10 lat, zboże miał ładne i pasów nie było widać a stajania szerokie bo miał 4ha w jednym kawałku. 

Opublikowano

Nie słuchaj Marcina bo on chwali to co ma. Siałem lejkiem przez pół swojego życia i było dobrze. Sąsiedzi nadal sieją i żadnych pasów nie mają trzeba po pierwszym przejeździe wyjść zmierzyć krokami jak szeroko leży, zrobić z metr zakładki i policzyć kroki do następnego przejazdu. To taka rada na start. A jak już złapiesz wprawę to będziesz jeździł na oko i będzie lux.

• Like 3
Opublikowano
19 minut temu, pedro2 napisał:

Nie no kvrwa to już przegięcie.

Przez pół kraju front idzie, na Podlasiu zdycha bo niby wieczór, nie ma warunków dla burz w nocy.

Wchodzi na Mazury i o północy powstaje linia burz o szerokości 150km. 🙄

Czary kvrwa. I całą noc przetrwała i znowu napierdala na szerokości 500km, a tu nie hvja. 

Toć mają nas zalać i pas bagien i mokradeł powstać. 

SASIN Odpowiada pewnie za to 🤔

Opublikowano
6 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Ciekawe rzeczy opowiadasz, poprzedni właściciel siał nim z 10 lat, zboże miał ładne i pasów nie było widać a stajania szerokie bo miał 4ha w jednym kawałku. 

Wszystko kwestia ustawień

Można i najdroższym germańskim źle P0siać jak nie będzie dobrych od legł ości między przejazdami

• Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Nie słuchaj Marcina bo on chwali to co ma. Siałem lejkiem przez pół swojego życia i było dobrze. Sąsiedzi nadal sieją i żadnych pasów nie mają trzeba po pierwszym przejeździe wyjść zmierzyć krokami jak szeroko leży, zrobić z metr zakładki i policzyć kroki do następnego przejazdu. To taka rada na start. A jak już złapiesz wprawę to będziesz jeździł na oko i będzie lux.

Sąsiad ma takiego jak ja. Nowego kupił w 2014. W pierwszym roku było cacy bo mierzył i wbijał kołki gdzie wjeżdżać. Później zaczął jeździć na oko i przerzucał. Na 10m powinien rzucić na najwęższych kawałkach. Jak ręka da radę na 5m to to powinno dać radę. Na 15m będzie więcej zabawy, pewnie cieniej puszczać i dwa przejazdy.

Opublikowano

Na 22m robiłem 3 przejazdy. Na 15m będzie idealnie. Po prostu mniej gazu i trochę go niżej opuścić będzie dobrze , jak szerzej to go do góry i więcej gazu. Jak będziesz siał wapno to pilnuj żeby się do łopatek nie przylepiało bo nie będzie rozrzucać. Ale to jak kredę kornicki siałem. Jak suchsze to szło lux.

Na twój obszar to ci Piotr nic lepszego nie potrzebne. 

Opublikowano
15 minut temu, 6465 napisał:

Tak dobrze było, że siał na obie strony po równo?

Opublikowano
26 minut temu, 6465 napisał:

I nie przeszkadza ci że zboże na zakrętach wygniatał? Bo ciągany opryskiwacz narzekasz że wygniata.

Troche tak 

23 minuty temu, Chłoporobotnik napisał:

Jakiej to firmy jest? 

Ciekawe rzeczy bo miałem i widzę jak sieją ludzie w okolicy 

Opublikowano
28 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Może do 10 dochodziło razem z poplonami. 

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

Jakiej to firmy jest? 

Ciekawe rzeczy bo miałem i widzę jak sieją ludzie w okolicy 

Abra. 

Metalowy przegnije od spodu i się nadaje na złom. Kos dwa razy większy i zakręt trzeba brać żeby zawrócić na wąskim kawałku. Tu się nawet zepsuć nie ma co. Wycyrklować żeby za miedzę nie leciało i nic więcej nie trzeba, bardziej nierówno niż ręka nie posieje pewnie.

10 minut temu, 6465 napisał:

Na 22m robiłem 3 przejazdy. Na 15m będzie idealnie. Po prostu mniej gazu i trochę go niżej opuścić będzie dobrze , jak szerzej to go do góry i więcej gazu. Jak będziesz siał wapno to pilnuj żeby się do łopatek nie przylepiało bo nie będzie rozrzucać. Ale to jak kredę kornicki siałem. Jak suchsze to szło lux.

Ciekawe czy na 10 dorzuci Polifoskę albo saletrę. 

Opublikowano
22 minuty temu, 6465 napisał:

Nie chwalę co mam , bo mam nadal kosa, lejka i Raucha , to chyba wiem co jak sieje 

Opublikowano
10 minut temu, MonteChristo napisał:

Tak dobrze było, że siał na obie strony po równo?

Tam mam jajowaty otwór i jak chce to sieje na jedną stronę jak chce to ustawiam tak że sieje idealnie na dwie strony.

Opublikowano
17 minut temu, 6465 napisał:

Jak to mój ojciec mówi, aby było co siać to i lejkiem można jeździć 😉 

Wiadomo że nie ma wydajności i sypanie problematyczne, ale na Piotra hektary to świat i ludzie.

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Agrest napisał:

Od godziny pada piękny ciągły deszcz i ma padać dość długo. Już 10mm w deszczomierzu.

Owies wyda dwa plony🤭

Pada u Ciebie dalej bo u mnie od godziny już nic nie kropi. 

Wczoraj i noc 27,5 litra. 

Opublikowano (edytowane)

Dzień dobry...16°, pochmurane, sypnęło z pół godzinki równym deszczem, tak że @12Pafnucy nie będziem turlać raczej🤷

51 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

I 15 można tym ogarnąć. Tylko, jak mniej towaru to dobrze byłoby mieć zgrabiarkę jeszcze. Ja w takich sytuacjach to zgrabialem zagrabiarką i potem na walkach suszyłem hybobem

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
12 minut temu, PRIMO napisał:

Pada u Ciebie dalej bo u mnie od godziny już nic nie kropi. 

Wczoraj i noc 27,5 litra. 

Drugie tyle co u mnie 

Lejek sieje bardziej na prawą stronę 

Dlatego ścieżek pod niego nie zrobi

Ale jak się trzyma obroty wałka dobrą odległość to później idzie się pośmiać z sąsiada że między ścieżkami brakuje nawozu po amazone

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v