Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, ahten napisał:

a tu 2 x po 2 litry na poczatku maja... i od 5 do 30 kwietnia 8 litrow w 3 opadach....

A w Wielkopolsce 200 w 2 tygodnie.

Wolę już te swoje 19 bo poza owsem to jeszcze tragedii nie ma, a po 200mm już by pewno pozamiatał grzyb i jeszcze więcej zabrał niż susza

Opublikowano

Ja się obroniłem jęczmieniem na takich klasach. Szału nie będzie, ale ziarno nalane. Większość gldb mam 3 klasy i to mnie ratuje.

Jagoda ponoć 4zł . Sprzedawałeś?

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, Agrest napisał:

Ja się obroniłem jęczmieniem na takich klasach. Szału nie będzie, ale ziarno nalane. Większość gldb mam 3 klasy i to mnie ratuje.

Jagoda ponoć 4zł . Sprzedawałeś?

4,5 plus vat, ale za malo i za drobne mialem w tym roku, zeby kombajn sciagac, kwiaty slabo sie pozaplylaly, chyba przez przymrozki oraz w dzien bylo kolo 10 stopni, 

a pozniej za sucho, zeby owoce nalaly, ogolnie w tym roku, mimo slonca, to dosyc cierpkie

Edytowane przez ahten
dopisek
Opublikowano
11 minut temu, Bananek napisał:

dzień dobry. właśnie położyłem ostatnie 4ha trawy. może deszcz wywołam. wszystkiego najlepszego, dzieciaki.

oooo ,w Twojej intencji również, na cały głos sto lat zaśpiewam ,a i zapiję sokiem 😉

Opublikowano
21 minut temu, PAN88 napisał:

Alert pogodowy przyszedł czyli nici z deszczu 

I mi przysłali.

Spadło 1,5mm🤣

Teraz piecze jakby za chwilę że 30 spaść miało. Ale Wisła nie puści.

Za Wisłą po lubelskiej stronie bębni non stop.

Opublikowano

A co myślałeś że na Podlasie plaga skrzypionki nie dotrze?

Od zarypania jej w tym roku. Przed domem mam 0,15 ha jarej i nie chciało mi się jej opryskać, to teraz patrzę z okna na białe liście.

Resztę w porę uratowałem.

Moja jara już kwitnie. Tylko obsada bardzo niska

20240601_122421.jpg

Opublikowano

Tu jest o co walczyć, a moja mnie skutecznie leczy z wiosennych zasiewów .

Chyba że teraz poplony a na wiosnę całość kukuruszke na ziarko. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

fajne grube wałki ,będzie bel [ ze 3 ,jak zdjęcie z całego kawałka ]😉.  

Gdzieś na 2/3 długości byłem, jak to zdjęcie robiłem. Kawałek 0,5 ha. Zwykle miałem po 8 bel z pierwszego pokosu na nim. Myślę, że tym razem nie będzie tyle

I przyszła burza. Nie wiem, czy będzie prasowanie, czy nie. Zjeżdżałem z łąk to z 5 kropel spadło. Dojechałem do domu, asfalt mokry. A po drodze nie padało...

Opublikowano

Koszt oprysku praktycznie żaden  bo 0,07l cyperkilu to 15 zł, ale trzeba gnieść zboże czy da ono tonę czy 7t.

Musisz liczyć na intensywny deszcz

Opublikowano
27 minut temu, HF86 napisał:

Nosz urwa, nigdy tego nie było, a zeżre całą pszenicę jara, a i tak plon nie wyżej jak 3 tony 😪&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005&key=4ddd69c9f7bf45ccd6f227bb8d175ae1005

20240601_122855.jpg

U mnie to gówno owies zaatakowało, cyperkill poradził sobie 

Opublikowano

Trzeba iść trochę magazyny uprzątnąć bo za 2 tygodnie żniwa.

1 minutę temu, HF86 napisał:

Grzybowke i chwasta w poprawce mogę razem 🤔

Nie robiłem, ale są tacy co np tribenuron dodawali. Np Tomek90

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, HF86 napisał:

A czym jej teraz dogodzić, by powróciła tam gdzie jej miejsce 🤔

Jeśli miałeś na myśli moją burzę, to niech se pada. Siano zmoknie, to i wyschnie. W ostateczności można jeszcze owinąć. Tylko szkód niech nie wyrządza 

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v