Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

No ja nie bardzo jestem w stanie uwierzyć...może niech się koledzy wypowiedzą...

Kiedy ta kukurydza była siana?

Dla porównania moja, siana 2 maja, odchwaszczana we wtorek. Lekko żółkną chwasty

17170760356823087390513770727877.jpg

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał:

No dobra, ale kiedy zaorać na ozime , ja rozumiem że okrywa ma być ciągła od zebranej rośliny do 15 października. Przecież to chore jest 

a mnie się jeden czepiał, że pisać nie umiem..... Jednak może chociaż czytanie ile lepiej. 

"Wprowadzono również przepis, że w okresie utrzymania okrywy glebowej (od dnia zbioru uprawy w plonie głównym do 15 października danego roku), możliwa jest przerwa na wykonanie zabiegów agrotechnicznych przed siewem roślin ozimych, trwająca nie dłużej niż 4 tygodnie."

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Pierwsza sobota maja , nie wiem który to był 4 czy 5 

No to moim zdaniem, albo żeś ją zaczarował, albo dwa tygodnie temu odchwaścił. Niemożliwe, żeby ona taka czysta była...

...no i trzydziestka ślady zostawiła 🤭

6 minut temu, Mateusz1q napisał:

Dobry gospodarz to chwasty nie rosną 

Taaaa...

12 minut temu, Buszmen11 napisał:

Dla porównania moja, siana 2 maja, odchwaszczana we wtorek. Lekko żółkną chwasty

17170760356823087390513770727877.jpg

Ja porównywałem do swojej, sianej 11 maja. A pryskałem wczoraj🤷. Za parę dni pewnie też będzie taki kolor chwastów

Edytowane przez Qwazi
Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

No to moim zdaniem, albo żeś ją zaczarował, albo dwa tygodnie temu odchwaścił. Niemożliwe, żeby ona taka czysta była...

Kukurydzę miewałem to nigdy tak czysta nie była bez oprysku. Ale i kawałek był ogólnie dość czysty. Po dwóch latach z rzędu się tak kawałek wyczyścił, że skromny oprysk na ziele w zbożu i czysto.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
29 minut temu, Qwazi napisał:

No ja nie bardzo jestem w stanie uwierzyć...może niech się koledzy wypowiedzą...

Taka dobra kultura, że nasion chwastów nie ma w glebie ;) 

Edytowane przez Leszy
Opublikowano

Ależ dziś wieje. Kolejny dzień bez szans na deszcz

Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał:

Taaaa...

Ja porównywałem do swojej, sianej 11 maja. A pryskałem wczoraj🤷. Za parę dni pewnie też będzie taki kolor chwastów

Gdzie tam ślady po c 330 🤔 powiększ zdjęcie i zobaczysz pojedyncze zielone chwastnice , nic nie było pryskane jutro dopiero mam zamiar 

12 minut temu, Leszy napisał:

Taka dobra kultura, że nasion chwastów nie ma w glebie ;) 

To źle 🤔

Opublikowano
3 godziny temu, wojtal24 napisał:

u mnie gdzie nie spojrze jak jechałem z kościoła to wszyscy co mają to w truskawkach siedzą

Tego też nie przetrzyma musi zebrać 

No i poprawinki zrobione 

Opublikowano

W końcu popadało może jeszcze coś pomoże 🤔.

Hoć za wielkich nie mam nadzieję .

Opublikowano
15 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Gdzie tam ślady po c 330 🤔 powiększ zdjęcie i zobaczysz pojedyncze zielone chwastnice , nic nie było pryskane jutro dopiero mam zamiar 

Powiększałem 🤷. Ano tu widać wąskie ślady od c330 i przejechane tak, że to ewidentnie zrobione po siewie🤷...jutro to Ty pewnie chcesz pryskać, ale odżywką...i to możliwe, że po raz drugi, bo pierwszą dawkę już pewnie też dałeś, sądząc po kolorze i fazie wzrostu kukurydzy🤔...

Screenshot_20240530-162137.png

Opublikowano
27 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

To źle 🤔

Widać że pojeżdżone wąskimi kołami, że ci się chce. 

Po buraka h jak dużo chemia poszło to czasami mało chwastów 

• Like 1
Opublikowano

No to czas do obory. Trza się dzisiaj wcześniej wyrobić, żeby na urodzinowa imprezę zdążyć.

Nara Szanownemu Gronu. Miłego popołudnia i wieczoru 🙋

Opublikowano
22 minuty temu, Qwazi napisał:

Powiększałem 🤷. Ano tu widać wąskie ślady od c330 i przejechane tak, że to ewidentnie zrobione po siewie🤷...jutro to Ty pewnie chcesz pryskać, ale odżywką...i to możliwe, że po raz drugi, bo pierwszą dawkę już pewnie też dałeś, sądząc po kolorze i fazie wzrostu kukurydzy🤔...

Screenshot_20240530-162137.png

Mariusz to są od siewnika 🤦 

14 minut temu, Mateusz1q napisał:

Widać że pojeżdżone wąskimi kołami, że ci się chce. 

Po buraka h jak dużo chemia poszło to czasami mało chwastów 

Ludzie no nie było pryskane 

Opublikowano
Qwazi napisał:

u mnie też jeszcze nie pryskane i zielska mało co...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v