Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Powiem Ci tyle, muszę mieć dwa ciągniki które poradzą sobie z opryskiwaczem z nadmuchem do truskawki, bo jeżeli miałbym jeden to awaria w środku sezonu każdego dnia mogła by kosztować kilka tysięcy złotych, bo takie mogą być straty gdy nie wykonasz oprysku na czas ... Można oczywiście opryskać zwykłą belką polową, ale to nie jest to. Nominalnie chodzi z nim U4512, ale w razie jego awarii mogę zapiąć MF255 który też jakoś sobie poradzi, póki ten pierwszy działa, to tego drugiego się nie docenia, ale jak ten pierwszy padnie, to ten drugi może mi uratować cały sezon ...

To akurat jest logiczne i uzasadnione. Tym bardziej, że 255 to nie jest ciągnik drogi ani kosztowny w eksploatacji... 

Przed chwilą, Leszy napisał:

Pany. Ujdzie taka robota? 

IMG_20240313_122952_547.jpg

Jak nie jak tak 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Qwazi napisał:

Tym bardziej, że 255 to nie jest ciągnik drogi ani kosztowny w eksploatacji... 

U4512 to samo ;) Mógłbym do truskawek kupić sobie coś lepszego, niby bardziej komfortowego, tylko pytanie po co, jak te ciągniki u mnie robią 150-200mth rocznie ... Teraz te MF'y są już trochę drogie, ale wtedy dałem za niego 23k, do tego remont silnika i przegląd skrzyni i mostu, w 30k mam ciągnik którego jestem w miarę pewny. A do pyrkania w pielnikach czy rozwijania deszczowni nic więcej nie potrzebuję ...

MF po remoncie, U4512 jeszcze na oryginalnym silniku, oleju nic a nic nie bierze, dymka praktycznie nie puszcza ... Zamiast jednego nowszego wolę duet MF255+U4512. A i jak jest pogoda to nie muszę się przepinać między opryskiwaczem do truskawki a tym do zboża, aby się przesiadam z ciągnika do ciągnika i jadę dalej.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
3 godziny temu, malaczarna napisał:

Gdzie ja na grzybki pojadę?

Zapraszam do mnie 🙋‍♂️

1 godzinę temu, Uziu92 napisał:

może i mało, za to awarii nie ma, bo się nie zużywa, a i wygoda bo każdy do czegoś innego się używa. Żebym robił 1000 ciągnikiem to bym musiał mieć że 100 albo 200 ha, a to u nas nie realne, bo gruntów z kowru nie ma, a kupować po 100 koła za ha to lepiej nic nie robić albo w co innego iść.

Dokładnie. 

Patrzcie zaraz z mlekiem będzie kicha. Co to się odpierdziela... 🤦‍♂️

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

@bratrolnika zęby od Qltywatora konnego kupiłeś?

nie kupiłem, temat umarł, żona uświadomiła mnie że nie wiadomo czy jest sens to robić, bo na tej działce gdzie mieliśmy do tej pory warzywa (na spółkę z sąsiadką) to się młody sąsiad będzie zaraz budował, już cegła stoi 

🤣🤣🤣

• Haha 1
Opublikowano

"Są w życiu rzeczy, które warto, są rzeczy które się opłaca i nie zawsze to co warto się opłaca, nie zawsze to co się opłaca warto"

W życiu piękne są tylko chwilę 

Opublikowano
17 godzin temu, Qwazi napisał:

Marcinku, a czy przypadkiem ktoś Ci nie załatwił konkretnej kosiarki w konkretnych pieniądzach, tylko żeś się nie mógł... zdecydować 🤔

Mariusz 🤔 tą babkę uszkodzoną ?

6 godzin temu, soltys48 napisał:

@Baks00króliczku a odezwij się do dziada sołtysa na priv. Coś pomogę 

A poszło do 4514🤭

Bo ursusy to 💪

Wtedy to wiesz jaki zakup miałem do realizacji 😉

Opublikowano
Qwazi napisał:

23 minuty temu, Uziu92 napisał:

"Są w życiu rzeczy, które warto, są rzeczy które się opłaca i nie zawsze to co warto się opłaca, nie zawsze to co się opłaca warto"

a używki ?też nie ma ekonomi w kupowaniu papierosów czy narkotyków lub alkoholu a jednak ludzie to robią. Każdy woli inaczej.

Masz rację...ale albo gadamy o gospodarzeniu albo o naszych hobby lub nałogach...bo ja np mam inne niż ciągniki 🤷‍♂️...

22 minuty temu, Leszy napisał:

Jak się popsuje ten przy paszowozie, to odpinam i podpinam inny. Jak się popsuje ten z ładowaczem to dokończę innym. To też jest ważne.   

Też prawda, ale to nie znaczy, że uzasadnione jest trzymanie 5 ciągników na 30ha🤷‍♂️... 

trochę temat rzeka się robi, bo zarówno hobby jak i nałogi zjadają finanse mniej lub bardziej tylko że nałogami rujnujemy sobie zdrowie i życie czasem nie tylko swoje, hobby jest jednak bardziej bezpieczne no chyba że ktoś lubi pływać z rekinami albo liczyć zęby krokodylom. Hobby związane z gospodarzeniem też nie zawsze opłacalne, ale zawsze coś można tymi maszynami sobie zrobić lub pomóc i jest przyjemne z pożytecznym. Jakby tak spojrzeć na to w sposób taki aby tylko kupować niezbędne minimum to by człowiek prawie nic nie miał bo nic by się nie opłaciło, bo przecież można wziąć usługę albo pożyczyć.

GRZES1545 napisał:

3 godziny temu, malaczarna napisał:

Gdzie ja na grzybki pojadę?

Zapraszam do mnie 🙋‍♂️

może i mało, za to awarii nie ma, bo się nie zużywa, a i wygoda bo każdy do czegoś innego się używa. Żebym robił 1000 ciągnikiem to bym musiał mieć że 100 albo 200 ha, a to u nas nie realne, bo gruntów z kowru nie ma, a kupować po 100 koła za ha to lepiej nic nie robić albo w co innego iść.

Dokładnie. 

jakieś tam dzierżawy na uczciwych warunkach można wziąć, ale mrozić setki tys w grunt, gdzie raz jakaś koniunktura jest a raz nie do tego produkcja pod chmurką to słaby interes.

• Like 2
Opublikowano
43 minuty temu, GRZES1545 napisał:

Zapraszam do mnie 🙋‍♂️

Dokładnie. 

Jaka kicha . Mleko jest w kartonie w markecie nie zabraknie .

Żeby napić się mleka nie trzeba trzymać krowy , dowiozą nie zabraknie , kto dostarczy taniej ten będzie dostarczał .

• Haha 1
Opublikowano
14 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Mariusz 🤔 tą babkę uszkodzoną ?

No gdzie🙆‍♂️... Nie o niej myślałem 

4 minuty temu, Uziu92 napisał:

trochę temat rzeka się robi, bo zarówno hobby jak i nałogi zjadają finanse mniej lub bardziej tylko że nałogami rujnujemy sobie zdrowie i życie czasem nie tylko swoje, hobby jest jednak bardziej bezpieczne no chyba że ktoś lubi pływać z rekinami albo liczyć zęby krokodylom. Hobby związane z gospodarzeniem też nie zawsze opłacalne, ale zawsze coś można tymi maszynami sobie zrobić lub pomóc i jest przyjemne z pożytecznym. Jakby tak spojrzeć na to w sposób taki aby tylko kupować niezbędne minimum to by człowiek prawie nic nie miał bo nic by się nie opłaciło, bo przecież można wziąć usługę albo pożyczyć.

Pożyczanie to nie po mojemu, chyba, że jakaś sytuacja podbramkowa i konieczność. A usługa to kwestia analizy opłacalności. Znam człowieka, który na 500 ha ma 2 ciągniki i kilka maszyn, które mu potrzebne🤷‍♂️.. 

• Like 1
Opublikowano
56 minut temu, Karol6130 napisał:

No i pierwszy raz razem 

20240313_152253.jpg

Qrła, kontrol dziś była 

Z powiatu był chłop z pralką 

No i zabrał ją z powrotem 

Jakoś ten siewnik leci bardzo do przodu, połowę zboża "zgubisz" zanim dojedziesz na działkę

• Like 1
Opublikowano
38 minut temu, galan99 napisał:

Jaka kicha . Mleko jest w kartonie w markecie nie zabraknie .

Żeby napić się mleka nie trzeba trzymać krowy , dowiozą nie zabraknie , kto dostarczy taniej ten będzie dostarczał .

Tyś chyba na jakim urlopie wypoczynkowym był?

28 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Oby ich jak najwięcej było...

Czego sobie i Tobie życzę 

• Thanks 1
Opublikowano

co się działo? by byłem u kolegi jednego i nic nie czytałem od rana 🤔 i jeszcze jedno pytanie bo widziałem dwa bociany i jeden stał drugi leciał co to oznacza 🤔🤭

Karol6130 napisał:

No i pierwszy raz razem 

20240313_152253.jpg

Qrła, kontrol dziś była 

myślałem że dalej w tej stodole siedzisz 🤭😁

• Like 1
Opublikowano

Ten co stał był zmęczony lotem.

Ten co leciał był pełni sił albo sp***dalał przed tobą🤭

Opublikowano
Karol6130 napisał:

No i pierwszy raz razem 

20240313_152253.jpg

Qrła, kontrol dziś była 

to nie z gopsu 🤔🤦

Agrest napisał:

Ten co stał był zmęczony lotem.

Ten co leciał był pełni sił albo sp***dalał przed tobą🤭

ponoć jeden to już trzy zimy siedzi a dwa doleciały trzy dni temu ...

• Haha 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v