Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Nie znane u nas praktyki. Czasem ktoś coś chce dać, ale jego osobista inicjatywa. 

Ja się z tym na af właśnie spotakłem, pisałi ile brali za wyciąganie i dlatego zapytałem

4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Czy ja wiem , zależy ile czego 

Jak dajesz 150N to na środkach z niższej półki to słaba ochrona

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

Już kwestia człowieka. Zazwyczaj coś dają. Jakoś jednak jak ktoś koło mnie by się zakopał na polu czy osobówką w zimę, to bym nie wyciągał cennika przed odpaleniem traktora. 

Wiadomo, od rolników czy sąsiadów nic się nie bierze,  auto jak wyciągam też jadę bez pytania, najwyżej po akcji jak facet pyta " to ile będzie?" To mówię nic,. zazwyczaj każdy coś i tak daje 😉

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja się z tym na af właśnie spotakłem, pisałi ile brali za wyciąganie i dlatego zapytałem

Jak dajesz 150N to na środkach z niższej półki to słaba ochrona

A później płacz że pszenica tania 🤷 trzeba wszystko przemyśleć co się opłaca lepiej , ja 170N czasami na pszenice dawałem i ochrona taka sobie a 8,5 było , tak wiem rekordziści przy takim nawożeniu wyciągają więcej , ale mają inne ziemie i opady deszczu 😉

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Wiadomo, od rolników czy sąsiadów nic się nie bierze,  auto jak wyciągam też jadę bez pytania, najwyżej po akcji jak facet pyta " to ile będzie?" To mówię nic,. zazwyczaj każdy coś i tak daje 😉

A później płacz że pszenica tania 🤷 trzeba wszystko przemyśleć co się opłaca lepiej , ja 170N czasami na pszenice dawałem i ochrona taka sobie a 8,5 było , tak wiem rekordziści przy takim nawożeniu wyciągają więcej , ale mają inne ziemie i opady deszczu 😉

U mnie maks było 150 i przeważnie się kręcił 6-8t ale i po grochu było siane, obronił praktycznie co 3 rok n każdą działkę idzie i nieraz co drugi

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
21 minut temu, MonteChristo napisał:

Ile kasujesz za wyciąganie?

U was to nie ma czegoś takiego jak przysługa sąsiedzka? Ja za taką przysługę to bym się wstydził brać. Wręcz był bym dumny z tego że mógł bym pomuc.

• Like 4
Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, 6465 napisał:

U was to nie ma czegoś takiego jak przysługa sąsiedzka? Ja za taką przysługę to bym się wstydził brać. Wręcz był bym dumny z tego że mógł bym pomuc.

Napisałem spotkałem się z tym na af, u nas nigdy nie widziałem, żeby żeby ktoś kogoś z bagna wyciągał i nie słyszałem

Edytowane przez MonteChristo
Opublikowano
2 minuty temu, 6465 napisał:

Zanim zdążyłem zadzwonić po Merlin żeby drugim ciągnikiem z liną przyjechała jak zalgnąłem to już somsiad zza między jechał 

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Zanim zdążyłem zadzwonić po Merlin żeby drugim ciągnikiem z liną przyjechała jak zalgnąłem to już somsiad zza między jechał 

to i ty się zakopał?

Opublikowano

Kiedyś jak się wtopiłem z rozrzutnikiem to spuściłem gnój na kupę mimo to nie wyjechałem. Przyjechał chłopak wyciągnął mnie a że miał tura to jeszcze i gnój załadował i rozsypalem tam gdzie się dało.

Opublikowano
44 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Na 1t plonu więcej potrzeba ok 22-25 kg azotu. Przyjmijmy że 30. 100kg saletry dającej 34n kosztuje 200zł. Czyli za niecałe 200zł mamy teoretycznie 1t więcej. 

roznie dane podaja im wyzszy plon tym wiecej,nawet ponad 30 kg..

do tego p i k.. dodaj antywylegacz, grzybowke  i juz trzeba sie zastanowic nad sensem przy pszenicy paszowej za 600 zl..

6 minut temu, Łolek napisał:

Przecież on to wie bo jak inaczej by mocznik stosował 

ludzie bez honoru i odwagi cywilnej .zeby przyznac sie do niewiedzy...

Opublikowano
12 minut temu, Łolek napisał:

Toć ba... Jacuś wie wszystko. Nawet to co jeszcze nie odkryte. 

2 minuty temu, jacus napisał:

do tego p i k.. dodaj antywylegacz, grzybowke  i juz trzeba sie zastanowic nad sensem przy pszenicy paszowej za 600 zl..

Jak wyższy plon to wielokrotność tych 25kg na każdą tone😅 4t ~100kg N, 10t ~250kg N. Panimajet? 

Te, te. Pytałeś o azot i czy się opłaca go siać przy takich cenach. Nie dodawaj teraz innych żeby żeby tylko wyszło na twoje 😅

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jacus napisał:

I gdzie cię doprowadziła ta twoja wiedza 

A o moim honorze i odwadze to akurat ty masz najmniej do powiedzenia 

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

przyklad mocznika pokazal ze rzeczywiscie nie ma o czym pisac  😂.

15 minut temu, superfarmer02 napisał:

Toć ba... Jacuś wie wszystko. Nawet to co jeszcze nie odkryte. 

Jak wyższy plon to wielokrotność tych 25kg na każdą tone😅 4t ~100kg N, 10t ~250kg N. Panimajet? 

Te, te. Pytałeś o azot i czy się opłaca go siać przy takich cenach. Nie dodawaj teraz innych żeby żeby tylko wyszło na twoje 😅

gdy ktos stosuje sam azot to na swoje na pewno nie wyjdzie 😅

pare minut mozna poswiecic-ciekawe czy bedzie warto  ?

https://ec.europa.eu/eusurvey/runner/Public_Consultation_EU_Simplification_2024rs_point_of_view_2024

Opublikowano
1 godzinę temu, radekz200 napisał:

i po co po co Ci to było 😂😂😂

Dla zdjęcia 🤣

59 minut temu, GRZES1545 napisał:

Frezowales karpy ? Jaka firma i jakj koszt ?

Później się przypomnij 

Po 20

Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, Leszy napisał:

Chyba trzeba będzie wrócić później. Może po mrozie przejedzie 😆😅

IMG_20240308_150922_733.jpg

Zarybić i będą ryby 😁🤭

Edytowane przez stempos1980
Dopisanie
  • Like 1
Opublikowano
Łolek napisał:

33 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Pytał o azot to mu odpowiedziałem 

na następny rok na kukurydzę 😁😁😁😁😉

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v