Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

No dla mnie nie - zanim zrobię makaron, wysuszę, przyrządzę to kilka porcji ziemniaków zrobię za ten czas. Kupnego makaronu bym nie zjadł. 

Zanim wsadzisz ziemniaki, urosną, wykopiesz, obierzesz i ugotujesz to chyba ciut więcej zajmie niż zrobienie makaronu 🤔🤔🤣😉

Opublikowano

No tu mam boczek i szynke plus brokuł i ser w sosie beszamelowym 🤷 

Kurczaka też można, ze szpinakiem 

Z kapustą łazanki też można zjeść 

Z ogórkiem 🤔🤔🤔 coś by się wymyśliło, o sałatkę np z makaronem, kurczakiem i kiszonym ogórkiem 

Ogranicza tylko wyobraźnia 😉

Opublikowano
Godzinę temu, Qwazi napisał(a):

Śmiała teza...mój ciapek przerzuca połowę tego, co Twoje trzy...nie zgadzam się, że bez 4x4 to hobbystyka

Wiem co powinienem...jak będzie to miało uzasadnienie ekonomiczne to se kupię 🤷

Przy ,,napędzie'' nie zastanawiasz się czy  cofniesz pod górkę ,lub jak jechać gdy masz na ładowaczu ponad tonę ,ale to jak masz trzydziestkę z nim ,to już musisz umieć z tym robić ,a to mordęga ,a teraz bb  tona ,czy tona trzysta to jak u mnie norma . O trzydziestka ma za***isty skręt ,o to to na plus , . U mnie dwa ładowacze ,ale to na napędowych ,ale przy trzydziestce do słomy to by się może i sprawdził ,pod warunkiem niezależnej hydrauliki ,i traktor bez kabiny . Taki szczurek wszędzie by wlazł ,i po stodołach w słoneczny dzień było by ok ,bo by odbicia z szyb by nie przeszkadzały .

Opublikowano
7 minut temu, radekz200 napisał(a):

dla teściowej które?

Na razie niech sobie sama kupi.

Opublikowano

U nas mali już się ,,wyprostowali'' ,więc inną miarą mierzę 😔

5 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Co do tego 4*4 

Wszystko fajnie, ale przy mniejszym gospodarstwie koszt eksploatacji rośnie diametralnie. 

A wykorzystamy zawsze nie jest w 100% 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

Mariusz Ty jak się uczepisz swoich teorii to nie idzie z Tobą pogadać 🤷🤭

Żadne teorie...same fakty🤷

1 godzinę temu, Michal2399 napisał(a):

W sumie masz rację bo moje gospodarstwo i jego wielkość hobby na te czasy ale to co na etacie za najniższą krajową wyciągne 😉

Ale w sumie przydałby mi się taki farmer jakby już był 🤔 ale nie ma to będzie i bez . Nie mam zamiaru kupować nic w obecnych cenach.

Zrobię jakiś remont domu i tyle narazie w planach.

Jak nie dokładasz, a coś wyciągasz, to już nie hobby...

No i... taka sytuacja...u oligarchów mlecznych nie do pomyślenia 🙆🤦

IMG_20241024_182928_203.jpg

Edytowane przez Qwazi
  • Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano

Powiem Ci tak,

Miałem tura tylko na siuntce robiło się wszystko, założyłem na 80ke, o panie jaka wygoda ile szybciej, dwa czy trzy baloty siana na łące i jedziesz spokojnie, a po roku już myślę że jednak jakby była szóstka 4x4 to by było idealnie. 

Najgorzej na mokrych łąkach, przyczepy wyciągać, wkoło obejścia siuntka mi wystarcza w zupełności 

I jak tak na spokojnie pomyśle to nic więcej czasu nie mam niż jak jeździłem zbierać siuntka 🤣

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
45 minut temu, kizak napisał(a):

Przy ,,napędzie'' nie zastanawiasz się czy  cofniesz pod górkę ,lub jak jechać gdy masz na ładowaczu ponad tonę ,ale to jak masz trzydziestkę z nim ,to już musisz umieć z tym robić ,a to mordęga ,a teraz bb  tona ,czy tona trzysta to jak u mnie norma . O trzydziestka ma za***isty skręt ,o to to na plus , . U mnie dwa ładowacze ,ale to na napędowych ,ale przy trzydziestce do słomy to by się może i sprawdził ,pod warunkiem niezależnej hydrauliki ,i traktor bez kabiny . Taki szczurek wszędzie by wlazł ,i po stodołach w słoneczny dzień było by ok ,bo by odbicia z szyb by nie przeszkadzały .

Kaziu moja w granicach 700kg ogarnia wszystko. Wysłodki w bb mi przywozili po ok 800 i też z samochodu zdejmowałem. Zależy jak ciągnik przygotowany, bo tą siuntką kolegi w trzech osobach, to bym nie chciał robić , bo to faktycznie morddęga. Na moje potrzeby wystarczy w zupełności. Jakby był 4x4 pod ładowaczem to by był. Narazie nie jest konieczny, a koszt zakupu spory. Zresztą na co innego pieniądze poszły 🤷...

31 minut temu, szymon09875 napisał(a):

Powiem Ci tak,

Miałem tura tylko na siuntce robiło się wszystko, założyłem na 80ke, o panie jaka wygoda ile szybciej, dwa czy trzy baloty siana na łące i jedziesz spokojnie, a po roku już myślę że jednak jakby była szóstka 4x4 to by było idealnie. 

Najgorzej na mokrych łąkach, przyczepy wyciągać, wkoło obejścia siuntka mi wystarcza w zupełności 

I jak tak na spokojnie pomyśle to nic więcej czasu nie mam niż jak jeździłem zbierać siuntka 🤣

Zaraz będziesz musiał o manitce. Apetyt rośnie w miarę jedzenia

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano

U mnie trochę inaczej ,bo rzepak np ostatni to 1304 kg , qq gnieciona  ,od 800 do 1420 kg ,zależnie od bb .Tak że przy tych wagach  to z przodkiem ciągniki są ciut masywniejsze na osi  ,. 

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał(a):

Pod zimnioki zaorane masz?

Jo mom ju

1 minutę temu, 12Pafnucy napisał(a):

...no i wszystko jasne...

Szkoda trochę, ale skoro reszka....to reszka...

Widocznie los tak chciał

Opublikowano
Teraz, Chłoporobotnik napisał(a):

Pod zimnioki zaorane masz?

Pod ziemniaki tak ..

Mam jeszcze łubin do przyorania.

Ale tak jeszcze trochę obornika...po niedzieli się zrobi...i ogród...i tyle prac polowych będzie...

1 minutę temu, Kowalsky30 napisał(a):

los tak chciał

No najwidoczniej...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Rzucę monetą. Jak wypadnie orzeł to się żenię, jak reszka to nie. Uwaga rzucam.... Jeszcze raz, ale już na poważnie. Reszka

W ramach pocieszenia możesz sobie założyć kolejne multikonto xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
8 minut temu, 12Pafnucy napisał(a):

Jaki balast?

Ten sam co jest na tej fotce, która dzisiaj na łące zrobiłem z ciagnika i tu wrzuciłem 

7 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Pafnucy nie wiem co robić. Rzucę monetą. Jak wypadnie orzeł to się żenię, jak reszka to nie. Uwaga rzucam.... Jeszcze raz, ale już na poważnie. Reszka

Kurde chyba wróżka mogę być...zanim doczytałem do końca wiedziałem, że będzie reszka😱

8 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Jo mom ju

Nie małpuj☝️

11 minut temu, Kowalsky30 napisał(a):

Widocznie los tak chciał

Albo babka🤷

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v