Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Żeby dostać to trzeba z 24 godziny w kolejce koczować pod gminą, u .nas tak było 

Sam wymieniałem kocioł na dotację, nawet minuty w gminie nie byłem, tylko u mnie ten najmniejszy zwrot w związku z za dużymi dochodami ... 30% chyba, ale poszło na wszystko, kocioł, zasobnik, sterowanie, pompki, mieszacze itp

4 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Fotowoltaike to widzę mają 

Fotowoltaikę mam na 25% zwrotu w podatku rolnym, też bez tabliczki. Na tą tabliczkową bym się nie załapał, za duże dochody ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Żeby dostać to trzeba z 24 godziny w kolejce koczować pod gminą, u .nas tak było 

Oki.

Rozumiem.

...nie opłaca się...

Za jakiś czas się obudzisz...ale to tak za dwadzieścia lat...

Opublikowano
7 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taa, płacą, 20zł/h netto + miska ;) To byś musiał z 30h dziennie robić na te 600zł, przy jabłku nikt na akord nie płaci żeby takie stawki wykręcić.

Nawet gdybyś robił 12 godzin dziennie to by musiało być 50zł/h, stawki nierealne, od 18 do 24 zł/h w tym roku u mnie w okolicy przy rwaniu płacą, wszystko zależy czy z wyżywieniem czy bez itd.

ale miastowych taki artykuł wk***i, i o to pismakom chodzi

Opublikowano
Nieustraszony1044 napisał:

2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

A oki...

Nieroby chętnie Cię w tym zastąpią...

Kiedyś....a nie ważne...

A uj niech biorą, ja nie potrzebuje niemieckiej kasy i tabliczek na domu z chujni logo 

,,składkę i tak dajesz tylko nie pijesz, 😛🤣🤣🤣

Opublikowano
30 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Sam wymieniałem kocioł na dotację, nawet minuty w gminie nie byłem, tylko u mnie ten najmniejszy zwrot w związku z za dużymi dochodami ... 30% chyba, ale poszło na wszystko, kocioł, zasobnik, sterowanie, pompki, mieszacze itp

Fotowoltaikę mam na 25% zwrotu w podatku rolnym, też bez tabliczki. Na tą tabliczkową bym się nie załapał, za duże dochody ...

Możliwe, nie interesuje mnie to nie wnikam za bardzo w takie tematy 

Opublikowano
37 minut temu, GRZES1545 napisał:

Serio tyle płacą przy zbiorach jabłek?

600 zł dniówki to za mało. Sadownicy są załamani https://www.money.pl/gospodarka/600-zl-dniowki-to-za-malo-sadownicy-sa-zalamani-7069484534164288a.html

Porób tak kilka dni to sam stwierdzisz za za taki zapierdziel to w sam raz 

36 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Taa, płacą, 20zł/h netto + miska ;) To byś musiał z 30h dziennie robić na te 600zł, przy jabłku nikt na akord nie płaci żeby takie stawki wykręcić.

Nawet gdybyś robił 12 godzin dziennie to by musiało być 50zł/h, stawki nierealne, od 18 do 24 zł/h w tym roku u mnie w okolicy przy rwaniu płacą, wszystko zależy czy z wyżywieniem czy bez itd.

Placą 😉

Opublikowano
1 minutę temu, Nieustraszony1044 napisał:

No widzisz, a ja wnikam, w sumie to prawie 25tys PLN, które mam na hobby, bo tyle by starczyło spokojnie na mój motocykl i ciuchy, a ty nie masz tych pieniędzy bo się nie chce wniosku wypełnić ... Kocioł i tak miałem do wymiany, fotowoltaikę i tak bym założył...

• Like 1
Opublikowano
30 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Oki.

Rozumiem.

...nie opłaca się...

Za jakiś czas się obudzisz...ale to tak za dwadzieścia lat...

Nic nie będe się budził,na maszyny  też złotówki nie wziąłem i żyje 😉.Właśnie jesteś w trakcie remontu całej kotłowni , jeszcze przed zimą wymiana części okien i też zrobię za swoje 

To zostaję blachę na dachu zmienić i docieplić , parę byków się sprzeda i ogarnę 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, superfarmer02 napisał:

Frutiland płacy na akord. Zbierają wszystko 

A Ci biznesmeni xD Kiedyś mieli obok mnie dzierżawy, to chwast większy od pszenicy był ...

Dobry kolega raz rwał na akord i powiedział że nigdy więcej ... Niby tłumaczysz, pilnujesz, a i tak poobijane ...

Opublikowano
43 minuty temu, Nieustraszony1044 napisał:

Ja im nie żałuję,niech mają 

Fotowoltaike to widzę mają 

Tak samo ja. Pierdyle te ich dotacje, tabliczki i kontrole.

• Like 4
Opublikowano

14 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Marcin, ja dają to bierz a jak biją uciekaj 😉

Nawet nie wiem czy mi się należy na jednoosobowe gospodarstwo 

,,czyste powietrze,, liczą się wszyscy domownicy...

Opublikowano (edytowane)
8 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Nic nie będe się budził,na maszyny  też złotówki nie wziąłem i żyje 😉.Właśnie jesteś w trakcie remontu całej kotłowni , jeszcze przed zimą wymiana części okien i też zrobię za swoje 

To zostaję blachę na dachu zmienić i docieplić , parę byków się sprzeda i ogarnę 

No oki...

Tylko po co darować coś komuś, skoro to o Tobie jak najbardziej i to legalnie przysługuje.

Na gospodarce każdy grosz się liczy...

Warto o te pieniądze się postarać, skoro są...

Tak na przykład...no weź nie bierz teraz dopłat, jak każdy bierze... To takie samobójstwo jak tych ha trochę ..

Nie e będę Cię pouczał, bo to ty nagrody dostajesz...

Jednak pieniądze, to pieniądze...

Może m zdaniem łatwiej coś wypełnić, niż na te pieniądze coś uhodować ..sprzedać . Zwłaszcza przy obecnych...zyskach ..

Ale to tylko moje zdanie...

Edytowane przez 12Pafnucy
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Krzysztof81 napisał:

Tak samo ja. Pierdyle te ich dotacje, tabliczki i kontrole.

Ale jakie kontrole, czego się bać, z ARiMR jak byli to tabliczki na maszynach, rejestr ŚOR i agrotechniczny, cała kontrola. O rzeczach typu kwit na opryskiwacze i badania tychże nie piszę bo to i tak musisz mieć ...

Z fotowoltaiki tylko kobitka z gminy przyjechała zobaczyć czy na prawdę są, 5min i po kontroli ...

Opublikowano

13 minut temu, slawek74 napisał:

,,składkę i tak dajesz tylko nie pijesz, 😛🤣🤣🤣

Czasami lepiej dać składke a nie pić z niektórym towarzystwem 😛

tylko w tym przypadku głowa boli tego co nie pije...🙋‍♂️😁

• Haha 1
Opublikowano
15 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

U mnie do wymiany pieca 5tys do oczyszczalni 80%max 15tys złożyłem bo dlaczego by nie, bez tabliczek tylko wniosek i faktury 

Za te pieniądze warto i przez miesiąc codziennie do gminy jeździć 

Jeśli jest możliwość korzystaj 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v