Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Dobre będzie? 

IMG_20240801_121349.jpg

Maxim w bobie daje radę, na twoje piaskownice spokojnie wystarczy ...

14 minut temu, jacus napisał:

Jakas olimpiada wiedzy rolniczej-nie musi byc ogolnopolska ?

I co po tych twoich olimpiadach jak 15t/ha kukurydzy to jedynie w snach oglądasz, tak nędznych plonów zbóż  jak 2t/ha to ja nigdy nie miałem, w przeciwieństwie do Ciebie xD profesorowie na uczelniach to w większości w latach 70-tych jeszcze żyją, kiedy były zupełnie inne warunki ... Na SGGW jeszcze kilka lat temu uczyli uprawy Macintosha kiedy w sadach towarowych ta odmiana nie istnieje ... 

Tak samo te medale, wzorowy rolnik i inne tego typu śmieci, za to rodziny nie wykarmisz ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

bywa że dwa razy dziennie pralkę włączam...😆

mi 2x na tydzień to aż nadto sie wydaje a tylko swoje piore gdzie w robocie się nie wybrudze no i te robocze wioskowe ciuchy

Edytowane przez konteno
Opublikowano
6 minut temu, jacus napisał:

po pierwsz primo -dyskusja jest o czym innym .

po drugie primo- ja jestem rolnikiem z wyksztalcenia....wiec takie pytania kieruj do budowlancow,blacharzy, mechanikow.elektrykow...

jest tu ktos kto  ma rolnicze wyksztalcenie ?? zawodowka raczej sie nie liczy..

jakas olimpiada wiedzy rolniczej-nie musi byc ogolnopolska ?

Zapytałem Ciebie, bo z Twojego prześmiewczego posta wynikało, że możesz nie wiedzieć 🤷...

Ja nie mam wykształcenia rolniczego🤷...

Opublikowano
7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas kiszonki nie robili bo największe hodowle to były po 4-6 krów... Buraki, siano. 

7. Krów, 2 konie i 3 maciory. 25ha pola, taki to był z dziadka gospodarz. W 86 dziadki kupili c355

Opublikowano
Przed chwilą, Buszmen11 napisał:

7. Krów, 2 konie i 3 maciory. 25ha pola, taki to był z dziadka gospodarz. W 86 dziadki kupili c355

U nas te 25ha podziel przez 10 i wyjdzie średnia wielkość gospodarstwa. Jak ktoś miał 6-7ha to już był gruby gospodarz.

Opublikowano
1 minutę temu, Qwazi napisał:

Zapytałem Ciebie, bo z Twojego prześmiewczego posta wynikało, że możesz nie wiedzieć 🤷...

Ja nie mam wykształcenia rolniczego🤷...

Jo tyż nie. Zwykły prosty chemik. gdzie mi do galicyjskich agronomów

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

U nas te 25ha podziel przez 10 i wyjdzie średnia wielkość gospodarstwa. Jak ktoś miał 6-7ha to już był gruby gospodarz.

Swojego 8. Kuźwa kiedyś ludzie mieli zdrowie tak za***rdalać

• Haha 2
Opublikowano
6 minut temu, Buszmen11 napisał:

To grubo. Ojciec miał 5 krów, 5-6 koni, 30 świń, w tym 2 maciory i dobił do 15 ha. W 83 kupił nową siuntkę

Opublikowano
jacus napisał:

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Słyszałeś o czymś takim jak CCM?

po drugie primo- ja jestem rolnikiem z wyksztalcenia....wiec takie pytania kieruj do budowlancow,blacharzy, mechanikow.elektrykow...

ja mam 😘

Opublikowano

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Ojciec miał 5 krów, 5-6 koni, 30 świń, w tym 2 maciory i dobił do 15 ha.

to i 10 lat temu mój miał tyle ha ale połowa to dzierżawy na gębę od brata którym sie opiekował a po śmierci ojca jak nie chcieliśmy kontynuować opieki nad wujkiem  wraz z koniecznością przeprowadzki go do nas to i dzierzaw jakieś 8ha poszło out ale starczyły one ze swoim  na 8 krów 3 maciory i odchów tucznika od nich oraz 3-4 opasy 

Opublikowano
2 godziny temu, PAN88 napisał:

Co to? Tego u mnie w okolicy nie widziałem.

Siema. Lipiec skończony opadami wynikiem 150mm.

@gregor1284 co tu słychać dziadu bo brak czasu śledzić 

A kłócą się, później godzą. Narzekają na pis i po a później ich bronią, w punkcie kulminacyjnym uzgadniają ze są tacy sami co ich dzieli o krok od tego żeby znowu syndrom sztokholmski wykazywać 

36 minut temu, Qwazi napisał:

Słyszałeś o czymś takim jak CCM?

Ale przecie sa inne typy ziarna, inne trawienie poszczególnych.. m ehhh

30 minut temu, jacus napisał:

W przypadku tego forum to paraolimpiada 

Opublikowano
40 minut temu, Tomasz0611 napisał:

I co po tych twoich olimpiadach jak 15t/ha kukurydzy to jedynie w snach oglądasz, tak nędznych plonów zbóż  jak 2t/ha to ja nigdy nie miałem, w przeciwieństwie do Ciebie xD profesorowie na uczelniach to w większości w latach 70-tych jeszcze żyją, kiedy były zupełnie inne warunki ... Na SGGW jeszcze kilka lat temu uczyli uprawy Macintosha kiedy w sadach towarowych ta odmiana nie istnieje ... 

Tak samo te medale, wzorowy rolnik i inne tego typu śmieci, za to rodziny nie wykarmisz ...

To nie znaczy że nie możesz mieć. Wczoraj kosiłem u ojca kumpla i wydajność na piachu zbiornik żyta w z 056 na godzinę. Przez 20 lat najgorszy jego wynik. A gnoju i nawozów sztucznych nie żałuje polu

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Qwazi napisał:

To grubo. Ojciec miał 5 krów, 5-6 koni, 30 świń, w tym 2 maciory i dobił do 15 ha. W 83 kupił nową siuntkę

Na te czasy tak. Budynki wszystkie też wybudowali. Ojciec jednak nie chciał robić w polu i zostało potem 8ha. 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, PAN88 napisał:

To nie znaczy że nie możesz mieć. Wczoraj kosiłem u ojca kumpla i wydajność na piachu zbiornik żyta w z 056 na godzinę. Przez 20 lat najgorszy jego wynik. A gnoju i nawozów sztucznych nie żałuje polu

Mogę mieć, ale wykształcenie rolnicze lub jego brak nie jest kluczowe ... Możesz mieć i stos papierków  ....

Piachów praktycznie nie uprawiam, na swoich gruntach nie mam, na dzierzawie mam niecały 1ha piachu na 8ha całej dzierżawionej powierzchni ... Własnościowe mam głównie IVa/IVb i z 10-15% będzie III. Ale nawet na tej działce z piachem, tam jest w sumie 3ha nie miałem jeszcze gorszej średniej niż 3.5t jarego i 4.5t ozimego. Raz tylko wyszła średnia mniejsza niż 4t, właśnie ten jęczmień, kilka lat temu jak była susza, teraz już dokładnie roku nie pamiętam.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 godzinę temu, jacus napisał:

na jak zabitej dechami trzeba mieszac wsi zeby nie wiedziec o wysadzaniu bankomatow w polsce ..

wiesz po czym poznac prawdziwego fachowca-  nie brudzi sie gdy nie musi...

gdybym byl w separacji to bym nie gotowal bo i komu ?? zapiekanki mam ze 3 km..

ja na jedna godzine ..

termin odbioru ,dziecko.. termin masz i kalendarza nie przeskoczysz.

w polsce a juz wiedza ze odplywy linowe nie sa za dobre..lazienek nie mieliscie gdy u nas juz robili.

kukurydza ziarnowa dla krow ??? 🤣  czym sie rozni od tej kiszonkowej ??  a kiszonkowej na ziarno nie wymlocisz ??

40 lat temu juz w pgr mielismy pryzmy.. pierwsze zasiewy ojciec robil z kolb obrywanych na panskim polu

https://www.agrofoto.pl/articles/kukurydza/sorgo-w-wersji-ziarnowej-i-kiszonkowej-2495364

To ile ty ton sprzedajesz że na zapisy jedziesz ? 🫣

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano
13 minut temu, pedro2 napisał:

Łe tu to jeszcze grubo leży 😁

Parę badylów z lucerny. 

Gdzie nie ma lucerny, to i nie ma czego grabić. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v