Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
1 minutę temu, thor1984 napisał:

@Agrest od którego roku mniej więcej trzeba podcinać porzeczki?

Taki zabieg to raczej na odmłodzenie plantacji, ile one mają lat?

Opublikowano
2 minuty temu, thor1984 napisał:

@Agrest od którego roku mniej więcej trzeba podcinać porzeczki?

Jak stwierdzisz optycznie że już czas, czyli dużo pędów na ziemi, dużo wyĺamanych leżących, zbyt szeroka korona...

Może być 3ci rok a może być 6 rok. Zależy od odmiany gleby nawożenia...

Opublikowano
4 minuty temu, Strongman napisał:

Wtedy to było koło 13 do 15tyś ale tam  ma to rosnąć z inflacją a przez te 4 lata nie wiem czy płacili zanim zaczęli budować.

Jeszcze z tego podatki odprowadzić.

To h.. nie interes. 

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, pedro2 napisał:

To h.. nie interes. 

Z czasem się okaże.

Aby nie było ze firma upadnie bo zmieni się prawo i się bujaj z tym, nawet juz te bio gazownie podobno ledwie przendną.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
6 minut temu, MonteChristo napisał:

Taki zabieg to raczej na odmłodzenie plantacji, ile one mają lat?

Dopiero w planie na przyszły rok nasadzenie? A to trzeba to robić co roku czy jak?

3 minuty temu, Agrest napisał:

Jak stwierdzisz optycznie że już czas, czyli dużo pędów na ziemi, dużo wyĺamanych leżących, zbyt szeroka korona...

A od którego roku dają jakiś sensowny plon? I jaką odmianę byś polecił?

Opublikowano
8 minut temu, Agrest napisał:

To się przycina, czy mulczuje przy samej ziemi? 

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

No.

O ile zabiorą śmieci i czy co będzie po tym rosło.

Nie wiem, ja do nich szukacie słupa on odemnie kupi mi zapłaci waszymi pieniędzmi i i od niego dzierrzawcie, nie chcą tak.

• Like 1
Opublikowano
7 minut temu, thor1984 napisał:

Dopiero w planie na przyszły rok nasadzenie? A to trzeba to robić co roku czy jak?

Jak malina? zarobiłeś na letniej

Opublikowano

i poszlo -zniwa w pelni ,ino soe kurzy. plony jak wszedzie ...

8 godzin temu, Tomasz0611 napisał:

@jacus to ty wielokrotnie się dałeś w h*ja zrobić i jeszcze się tym chwaliles xD a jak pisałem o śmierdzącej Wenecji to mówiłeś że nie prawda xD

Chyba cię nie stać obecnie na zagraniczny wyjazd autobusem że zmieniłeś zdanie ;)

w zimie ???  dziecko ktos ci bajek naopowiadal, bierz motor i jedz bo ci sie nudzi widze. teraz moze i smierdzi.

ja jezdze kiedy chce i gdzie chce- wyjazd na  slowacje to koszt gdzies ponizej 50 zl ..ale  rogacze nie mieszcza sie wdrzwi.

7 godzin temu, 12Pafnucy napisał:

Tiaaa.

Tylko po kraju autokarem z kanapkami i termosem....

Ech ty cudaku...😂

a ty gdzie ??? po zapiekanki samotnie ?? masz  synow a sam gnoj wyrzucasz ???  

7 godzin temu, MonteChristo napisał:

Byłem wszedzie tylko jeszcze nie w twojej żonie

no wierze.. my mieszkamy daleko od tworek czy choroszczy.

1 godzinę temu, 12Pafnucy napisał:

Kurna ..pół godziny pod prysznicem i wraz nie coś..

@jacus, a tam u was, to dalej łaźnie miejskie czy do Wisły idziesz jak się chcesz obmyć?😆ll

oczywisice do wisly.. wiesz kto pozniej pije ta wode ?? 🤣

pewnei nawet nie wiesz ze na wiekszych stacjach benzynowych przy glownych trasach mozesz sie wykapac ...

na s19 sa takie stacje ??

41 minut temu, 12Pafnucy napisał:

... ciągle zachodzą w głowę skąd u @jacus te wielkie areały...

u nas byla komasacja... do tego sami scalamy dzierzawione dzialki.

33 minuty temu, Desperado napisał:

Z za okna autobusu.

z okna piwnicy 😂

Opublikowano

Z wiatraka w razie czego to choć gromada złomu zostanie i miedzi. 

Jedynie łopaty wirnika z dymem by puścić trzeba 

A tu bieda.

5 minut temu, Strongman napisał:

Nie wiem, ja do nich szukacie słupa on odemnie kupi mi zapłaci waszymi pieniędzmi i i od niego dzierrzawcie, nie chcą tak.

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, jacus napisał:

w zimie ???  dziecko ktos ci bajek naopowiadal, bierz motor i jedz bo ci sie nudzi widze. teraz moze i smierdzi.

ja jezdze kiedy chce i gdzie chce- wyjazd na  slowacje to koszt gdzies ponizej 50 zl ..ale  rogacze nie mieszcza sie wdrzwi.

I dlatego teraz siedzisz w domu, bo twoje poroże się nie mieści xD Za dopłatą dla mnie nikt mnie do tego twojego autobusiku nie wsadzi ...

To ja jeżdżę gdzie chcę, ty jedziesz gdzie zawiezie cię śmierdzący kanapkami autobus xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

ty gdzie ??? po zapiekanki samotnie ?? masz  synow a sam gnoj wyrzucasz ??

Moi Synowie nie do gówna stworzeni...😆 

Z całej mocy będę ich zniechęcał do rolnictwa.

Opublikowano
4 minuty temu, Leszy napisał:

To się przycina, czy mulczuje przy samej ziemi? 

Podcina mechanicznie z boków, wówczas że środka młode zajmują miejsce usuniętych.

7 minut temu, thor1984 napisał:

To też zależy od odmiany no i plantatora. Ja np tisela czy Tihope zbieram w drugim roku po posadzeniu i jak dobry rok to może dać 4-7t.

Jak zaczynasz to tisel może wybaczyć błędy bo silnie rośnie.

Odmiany szkockie z serii Ben w większości są to małe krzewy wolno rosnące. Błędów w pierwszym roku nie wybaczają

Opublikowano

Ja wiem te panele by zakopał a zielaza dużo tych stelaży to by sprzedał na złom jak by ktoś nie podkablował ,gorzej z tymi panelami na pewno by tak sobie nie zakopał by się czepiali gdzie, to.

• Haha 1
Opublikowano
2 minuty temu, jacus napisał:

pewnei nawet nie wiesz ze na wiekszych stacjach benzynowych przy glownych trasach mozesz sie wykapac ...

na s19 sa takie stacje ?

No nie wiem.

Ale aż boję się zapytać skąd ty to wiesz...

Ale jaja....się w przydrożnych stacjach pluska bogol..😆

• Haha 1
Opublikowano
4 minuty temu, MonteChristo napisał:

Jak malina? zarobiłeś na letniej

Nie mam letniej. Miałem kiedyś sokolice ale okazała się totalnym niewypałem choć chyba jeszcze spróbuję na jesień coś wsadzić .

Dziś sprzedałem pierwsze kg w detalu jesiennej po 12 zł za 0.5 kg. 

Opublikowano
1 minutę temu, Strongman napisał:

Ja wiem te panele by zakopał a zielaza dużo tych stelaży to by sprzedał na złom jak by ktoś nie podkablował ,gorzej z tymi panelami na pewno by tak sobie nie zakopał by się czepiali gdzie, to.

Ty masz głowę do interesów....😆

1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Na nocleg z łazienką nie stać to się musi pluskać po stacjach xD 

No coraz ciekawiej....😆

Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Ostatnio za kg panela płacili 2 zł

Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, 12Pafnucy napisał:

No coraz ciekawiej....😆

To krakowski centuś, oni gdzie się tylko da oszczędzają, tylko czasem to jest śmieszne xD Żal na paliwo do samochodu to jedzie autobusem, żal na porządny nocleg to się kąpie po stacjach paliw itd xD 

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Kowalsky30 napisał:

Dwunasty Pafnucy.. Dobranoc

Dobranoc właścicielu 49 kont na af...w tym moich byłych.

Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

To krakowski centuś, oni gdzie się tylko da oszczędzają, tylko czasem to jest śmieszne xD Żal na paliwo to jedzie autobusem, żal na porządny nocleg to się kąpie po stacjach paliw itd xD 

Polska A..😆

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

Podcina mechanicznie z boków, wówczas że środka młode zajmują miejsce usuniętych.

To też zależy od odmiany no i plantatora. Ja np tisela czy Tihope zbieram w drugim roku po posadzeniu i jak dobry rok to może dać 4-7t.

Jak zaczynasz to tisel może wybaczyć błędy bo silnie rośnie.

Odmiany szkockie z serii Ben w większości są to małe krzewy wolno rosnące. Błędów w pierwszym roku nie wybaczają

Ale to właśnie podcina się później  co roku czy jak? A ilu letniej sadzonki najlepiej wsadzić?

Opublikowano
1 godzinę temu, Qwazi napisał:

Siewnikiem i sadzarką zaczynam od tej strony, która jest dłuższa. Zwykle pola nie mają obu boków jednakowo długich...maszyny uprawowe zawsze od środka...orka to wiadomo...

Kombajnem tak jak pisałeś, zawsze targaniec od zboża. Tak mnie kombajnista z pgr nauczył. 

Siewnikiem jak oralem jeszcze to zawsze tak żeby koło napędowe nie szło w bruździe. 

Służbowo jak sieje poprzeczniaki to przeważnie zaczynam od pola i jadę do granicy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v