Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, toooomaszewski napisał:

Nie było orkanów powiadasz?

W tamtych latach u nas też nikt nie siekał słomy, wszędzie były jakieś zwierzęta, obory/chlewnie na rusztach to się w prospektach handlowych oglądało a nie na żywo to i słomy sporo było potrzebne.

3 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja nigdy na oczy tego sprzętu nie widziałem, a trochę rowerem zjeździłem okolicy

U nas jeden gospodarz miał ale praktycznie nie używał. W okolicach Czerwińska niektórzy kosza tym truskawki.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Ja nigdy na oczy tego sprzętu nie widziałem, a trochę rowerem zjeździłem okolicy

Bo jak orkany na polach pracowały, to Ty z drabiną na truskawki chodziłeś🙃

• Haha 2
Opublikowano
32 minuty temu, krzychu121 napisał:

popada trochę ma południowym wschodzie

Takiś mundury i nie wiesz ze burze to zjawiska punktowe? U mnie już trzecia z kolei nawałnica, ponad 60l w dwie godziny, kilka kilometrów dalej grad jak piłki golfowe, a baran będzie beczał bo mu pogody co do kilometra nie przewidzieli. Skąd się biorą tacy głupcy? 

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, toooomaszewski napisał:

Był - jeden w kółku, służył do obkaszania ziemniaków głównie. Każdy chował świnie, krowę - dwie, jakiegoś byka czasem, każdy słomy potrzebował... A jak nie potrzebował to grabił na kupki i palił...

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Może przyjdzie upragniony grad, przy okazji może jakiś dach zerwie, będziesz szczęśliwy, oblowisz się z ubezpieczenia ...

Nie prostuj hvja nie prostuj bobek

Pójdzie na tych co niedzielą robią żeby mieli co robić i w tygodniu

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)
20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Nie prostuj hvja nie prostuj bobek

Pójdzie na tych co niedzielą robią żeby mieli co robić i w tygodniu

Już nie chcesz pieniążków z ubezpieczenia ???

Zerwie dach, podziurawi blachę, oblowisz się z ubezpieczenia 😂 boisz się że się spełnią twoje marzenia ?

A z bobku jak chcesz to się śmiej, mnie to nie rusza ... 120 ton zboża trzeba na 1 ha bobku przy obecnych cenach. Już nie mówiąc o tym że koszty produkcji to około 1/3 ceny końcowej bobku a uprawa zboża ledwo się spina w tym roku przy tych cenach co są.

• Thanks 1
Opublikowano

Fajny ten przestępczy rok.

Było słońce, był upał, był wiatr, był grad, był i jest deszcz. A piorun jebnął gdzieś aż mi plomby w zębach ruszyło🤣

Wykończą mnie psychicznie te burze. Od czasu trąby sprzed kilkunastu lat drżę jak ratlerek przed bulterierem🤭

3 minuty temu, gregor1284 napisał:

Tak przemyślam sobie ze chyba nie warto się z idiotami kłócić?

Zasadnicze pytanie- jak ich definiujesz i identyfikujesz? Bierzesz pod uwagę ewentualność że błędne założenia przyjmujesz?

I dlaczego chcesz się kłócić?😁😁😁

Opublikowano (edytowane)

Kierwa wygląda jakby miało chęć znowu ominąć z dwóch stron 🤣🤣🤣 

Groch się dokasza, rozsiewacz zapięty na trawy sypnąć, bigbag przy paleciaku, ale pierdziele na razie nie sypię

Screenshot_20240716-181115.png

Edytowane przez pedro2
Opublikowano

No i straż gania. Musiało konkretnie narozrabiać. 

Ale jest zaleta burzy. Można oddychać  normalnym powietrzdm

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Już nie chcesz pieniążków z ubezpieczenia ???

Zerwie dach, podziurawi blachę, oblowisz się z ubezpieczenia 😂 boisz się że się spełnią twoje marzenia ?

A z bobku jak chcesz to się śmiej, mnie to nie rusza ... 120 ton zboża trzeba na 1 ha bobku przy obecnych cenach. Już nie mówiąc o tym że koszty produkcji to około 1/3 ceny końcowej bobku a uprawa zboża ledwo się spina w tym roku przy tych cenach co są.

Mi tylko grad na zboża P0trzebny

Reszta nie opłacalna

Opublikowano (edytowane)
7 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Mi tylko grad na zboża P0trzebny

Reszta nie opłacalna

To żeby cię nie pokarało teraz za te twoje marzenia, a na zboża jeszcze może przyjść, zerwie dach z magazynku, zboże zaleje i na pole wywalisz zamiast sprzedać ... Uważaj czego sobie życzysz, bo nieszczęścia i tragedie takie jak grad czy nawałnice to nic fajnego. I uwierz mi że każdy kto doświadczył takiego kataklizmu z chęcią bym go tobie oddał...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

To żeby cię nie pokarało teraz za te twoje marzenia, a na zboża jeszcze może przyjść, zerwie dach z magazynku, zboże zaleje i na pole wywalisz zamiast sprzedać ... Uważaj czego sobie życzysz, bo nieszczęścia i tragedie takie jak grad czy nawałnice to nic fajnego.

Tobie też może dach z magazynu zerwać nie tylko Ryśkowi

Opublikowano
2 minuty temu, MonteChristo napisał:

Tobie też może dach z magazynu zerwać nie tylko Ryśkowi

Może tylko ja nie marzę o gradzie czy przymrozkach, wolę po prostu sobie w spokoju zasiać i potem zebrać ...

2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Ja o nawałnicach czy zerwanych dachach nigdy nie wspomInałem

Ze to dobre

Tylko grad na rosnă e zboże przed zbiorem

To uważaj żeby twoje marzenia nie zostały źle wysłuchane ...

Opublikowano

Kurna, Tomek jesteś jak pchła na psim zadzie- nie pozwalasz o sobie zapomnieć 🤭 Weź już przestań pier**lić  o ryśkowym gradzie. Żniwa zakończył i polisa do kosza. Powróć z tematem za 11 miesięcy

Opublikowano
4 minuty temu, Tomasz0611 napisał:

Może tylko ja nie marzę o gradzie czy przymrozkach, wolę po prostu sobie w spokoju zasiać i potem zebrać ...

To uważaj żeby twoje marzenia nie zostały źle wysłuchane ...

Zboże zebrane

Opad Gradu nie aktualy

Nie wniesie kożysci

Opublikowano

znowu popadalo , teraz slonko wyszlo.

8 godzin temu, Qwazi napisał:

Różnie to jest. Generalnie samobójstwa mają dwa rodzaje. Albo jest to proces długotrwały w psychice człowieka, który ma swoje etapy i może trwać latami. Albo jest to zachowanie dynamiczne podejmowane na skutek silnego stresu i traumy powodowanej jakimiś przeżyciami. O ile w tym drugim przypadku wszyscy później domyślają się lub znają te przyczyny, to w pierwszym zwykle jest zastanawianie dlaczego i często powtarzane "nie rozumiem, czego mu/jej brakowało, miał/miała przecież wszystko"...

zrobcie taka probe-wezcie pusta szklanke,wyciagnijcie reke i tak trzymajcie.. pusta szklanka co za problem ... napewno??

to nie problemy sa powodem samobojst-tylko nieumiejetnosc zostawienia ich za soba..

1 godzinę temu, krzychu121 napisał:

I po deszczu. Czy nikt w tym kraju nie ma pojęcia o prognozowaniu pogody? Na każdej aplikacji pewny deszcz. Na portalach armagedony 2 stopnia dla 3/4 kraju. Tylko na zachodzie miało być spokojniej. A tu się okazuje że popada trochę ma południowym wschodzie kraju a na reszcie obszaru jakieś pierdki z których spadnie 0,5 l deszczu. Samych specjalistów mamy w tym kraju. 

taaa. 3 razy padalo .

1 godzinę temu, toooomaszewski napisał:

byly-w pgr-ach.. kolega ma .raz wroku wyjedza -ziemniaki kosi.. w tym roku jesli nic sie nie zmieni to nawet nie bedzie mial co. dynie wsiewa  i temu mu zarastaja.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Zboże zebrane

Opad Gradu nie aktualy

Nie wniesie kożysci

Tylko klęski zazwyczaj nie przynoszą korzyści a straty ...

13 minut temu, Agrest napisał:

Kurna, Tomek jesteś jak pchła na psim zadzie- nie pozwalasz o sobie zapomnieć 🤭 Weź już przestań pier**lić  o ryśkowym gradzie. Żniwa zakończył i polisa do kosza. Powróć z tematem za 11 miesięcy

Polisa na stodole aktualna, a zboże w stodole ;)

Mi po prostu nie mieści się w głowie jak można żyć nadzieją na grad czy suszę, to tak ja albo ty byśmy żyli nadzieją na przymrozki które zabiorą cały plon, to jest kataklizm a nie powód do szczęścia ... Gdzie tu niby zasady wiary którą to Rysiek się wyciera w temacie pracy w niedzielę ...

Nie chce mu się robić, nie chce mu się kosić, niech odda w dzierżawę, weźmie dopłaty do kieszeni i niczym się nie będzie martwił ...

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v