Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
57 minut temu, GRZES1545 napisał:

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

Piec z dodatkowym rusztem z tego co wiem nie przejdzie, przerabiałem to kilka miesięcy temu.

Opublikowano
10 minut temu, szwagier24 napisał:

Piec z dodatkowym rusztem z tego co wiem nie przejdzie, przerabiałem to kilka miesięcy temu.

To zależy, czy słowo "ruszt" pojawia się w specyfikacji. Sąsiad montuje takie i pewne sprawy można załatwić "po cichu"

• Like 1
Opublikowano
GRZES1545 napisał:

Chłopaki, mam zamiar skorzystać z czystego powietrza. Zastanawiam się na piecem zgazowujacym drewno lub pelet z dodatkowym rusztem. 

Mam 2,5ha lasu dlatego takie a nie inne rozwiązanie.  Co radzicie ?

7 minut temu, malaczarna napisał:

Kupiłam 20  kurek 17 tygodni mają. 660 zł.zjedza 5 l pszenżyta + 5 l mieszanki zmielonej zbożowej. Nakarmić zagonić wygonić zebrać jaja... Po 2 zł powinny być jaja wsiowe

Mam 10 brojlerów na zbyciu do sprzedania,około 1,5kg mają po ile cenić?

ja złożyłem wniosek na CP. w przyszłym tygodniu ma przyjechać instalator od kotła. Ja zdecydowałem się na Blaze Harmony. Też na zgazowanie drewna i z takiego samego powodu jak Ty- mam swój las.

• Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, Tomasz0611 napisał:

100 to u mnie w domu może i na 3 miesiące by starczyło ... mendel starcza na 10-14 dni ... Wolę podjechać raz na jakiś czas do kogoś kto ma te kury, kupić 15 jajek za 20zł i nie mieć tego srającego wszędzie i grzebiącego dziadostwa na podwórku...

Po co kury na podwórku? Zagrodzić i niech łażą

Opublikowano
Przed chwilą, Strongman napisał:

Ta zagrodzić bo inaczej lisy się czieszą.

Lis i tak sobie znajdzie drogę, u sąsiadów mieli 20 kur, niby ogrodzone, a dziad i tak się dostał, od tej pory już kur nie mają, kupują jajka ...

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Widzisz, ty jesz mięso i wolisz swojskie wędliny, a coraz więcej jest wegetarian i oni szukają bobu, grochu, soczewicy itp.

Chodzi mi o to że nie opłaca się kupować pszenżyta, lepiej kupić od razu gotowe jajka ... Nawet swojskich kupisz z 400 sztuk zamiast tej tony pszenżyta ...

Produkcja swojej  żywności nie opiera się na ekonomii, a na No zdrowiu fizycznym i psychicznym.

Zajęcie przy takiej hodowli jest bezcenne dla osób mających nadmiar wolnego czasu, nawet gdyby marudzili że ciężko. 

Opublikowano
KoneserOporu napisał:

Ruszt w piecu może magicznie zniknąć, tak samo jak kiedyś magicznie się pojawić....

oczywiście, że tak. Pytanie czy jest sens się w to bawić. 90 procent tych zgazowujących drewno to kopciuchy, różnie poprzerabiane. Czasem warto dołożyć kasy i kupić coś naprawdę dobrego. Aaa i jak masz zamiar zmieniać piec to ważna sprawa jest żeby zrobić jakiś wkład w komin.

Opublikowano
1 minutę temu, Agrest napisał:

Produkcja swojej  żywności nie opiera się na ekonomii, a na No zdrowiu fizycznym i psychicznym. 

Tylko ja mam takie same jajka jakbym miał je u siebie na podwórku, biorę je od emeryta który nie ma co robić, ma 80-100 kurek i handluje tymi jajkami, a u mnie 5 kur by było za dużo, weź teraz szykuj kurnik, ogrodzenie itp itd dla 3-4 kur ...

Opublikowano
1 minutę temu, Tomasz0611 napisał:

Tylko ja mam takie same jajka jakbym miał je u siebie na podwórku, biorę je od emeryta który nie ma co robić, ma 80-100 kurek i handluje tymi jajkami, a u mnie 5 kur by było za dużo, weź teraz szykuj kurnik, ogrodzenie itp itd dla 3-4 kur ...

Poczekaj kilka lat i już nie będzie tych emerytów

Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

No to nie będzie, będę jadł fermowe, kury u mnie na pewno nie zagoszczą ...

Nigdy nie mów nigdy

Opublikowano (edytowane)

Jestem tego pewien, kiedyś były, pożegnaliśmy się i nie widzę opcji powrotu ... Więcej pilnowania i ganiania koło tego niż te jajka warte. Nie trzeba mieć kury żeby jeść jajka ani nie trzeba mieć krowy żeby pić mleko ...

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, PAN88 napisał:

Żeby piwa się napić browarni kupować nie muszę 🤣

Piwo nikomu do życia nie jest potrzebne, sam cukier

Opublikowano
8 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No i widzisz, miast pier**lić na forum to taki delikwent w tym czasie szykowałby kurnik i ogrodzenie, wspomagając przy okazji budżet vatem😉

Chwała tym którym się chce. Tak samo gołębiarze -  to jest bez sensu a rynek zbytu w skali kraju olbrzymi  i zagospodarowuje masę czasu masie osób, które ćwiczą kondycję przy tej robocie, a nie mięsień piwny pod sklepem🤣

Opublikowano

Daję jednemu za dzierżawę zboża, a i tak dokupuje.

A jednego roku trafił mi się klient który około 50t w bb wybrał płacąc wysokie ceny.  Pytałem to wszystko dla gołębiarzy i na sklepy zoologiczne

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

No i widzisz, miast pier**lić na forum to taki delikwent w tym czasie szykowałby kurnik i ogrodzenie, wspomagając przy okazji budżet vatem😉

POjadę PO jajka, kupię je bez VATu, dobrze robię @Rolnik1973 ? Nie będę wsPOmagał Tuska xD 

Ja sprzedaję komuś swoje towary, niech ktoś sprzeda mi swoje ... Czasy gdy było 10 kurek, 5 kaczuszek, 1 krówka, 2 maciorki itd już dawno minęły ...

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
Przed chwilą, Tomasz0611 napisał:

POjadę PO jajka, kupię je bez VATu, dobrze robię @Rolnik1973 ? Nie będę wsPOmagał Tuska xD 

Tylko kup jaja od niemieckich kur

Opublikowano
28 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Albo prościej, nie mieć ich, nie mieć problemów że coś za chorowało, że się nie niesie ...

E tam

18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

No to nie będzie, będę jadł fermowe, kury u mnie na pewno nie zagoszczą ...

Oj ile razy ja mówiłem że czegoś nie będzie albo czegoś nie kupiłem a za rok czy dwa z trzy razy tyle musiałem płacić bo potrzebne

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v