Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, jahooo napisał:

Mój sasiad był sołtysem no i ludzie go drugi raz nie wybrali. Miał wielki żal. Zapytałem go, czy robiąc cokolwiek z rzeczy, które wymyślił, zapytał kogokolwiek o zdanie.

Odpowiedział, że ludzie go wybrali, to on się plebsu o opinię nie będzie pytał.  To mu odpowiedziałem, że o karierze jakiejkolwiek politycznej może zapomnieć. Teraz startował do powiatu - miał kilkanaście głosów w całej gminie.

Najgorsze jest przekonanie o swojej zajebistosci,nie kandydował bym na radnego gdyby nie opinia ludzi żebym to zrobił ,teraz wielu chce żebym i sołtysem dalej był 

Opublikowano
8 minut temu, Łolek napisał:

Najgorsze jest przekonanie o swojej zajebistosci,nie kandydował bym na radnego gdyby nie opinia ludzi żebym to zrobił ,teraz wielu chce żebym i sołtysem dalej był 

Wtedy to ma pełny sens. 

I ekonomicznie to lepiej wygląda. 

Opublikowano
4 minuty temu, HF86 napisał:

Wtedy to ma pełny sens. 

Jak jestem radnym to nie biorę diety sołtysa za sesję, odpowiedzialnośc jest dużo większa przed ludźmi 

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Łolek napisał:

O tam mój wójt dzisiaj stwierdził że jestem gorszy niż mucha ,nie dam o sobie zapomnieć, a jestem po jego stronie 😂

Nie chce przypadkiem...narzędzia przeciw tej musze🤔🤭...

12 minut temu, HF86 napisał:

Wtedy to ma pełny sens. 

Wtedy to nie ma sensu. Taki radny sam się pozbawia wsparcia 

Edytowane przez Qwazi
  • Haha 1
Opublikowano
6 minut temu, Łolek napisał:

Jak jestem radnym to nie biorę diety sołtysa za sesję, odpowiedzialnośc jest dużo większa przed ludźmi 

U mnie jest 300 soleckie i 700 radnego. 

Nie wiem jak teraz bo ostatnią sesje przegapiłem i nie wiem ile podwyżki mają. 

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, gregor1284 napisał:

Co masz za deszczownie? Studnia na jakiej rurze? Jaka pompa?

Niewielka, Idrofoglia 63/340, studnia największy błąd bo rura tylko 160mm przez co za dużej pompy się nie włoży. Pompa max wydatek 366l/min, max podnoszenie 130m. Przy deszczowni pompa daje około 13-14m3/h zależy na którą działkę się tłoczy wodę. Hektar około 18 godzin podlewa co daje około 25mm opadu na podlewanie.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
18 minut temu, Tomasz0611 napisał:

Niewielka, Idrofoglia 63/340, studnia największy błąd bo rura tylko 160mm przez co za dużej pompy się nie włoży. Pompa max wydatek 366l/min, max podnoszenie 130m. Przy deszczowni pompa daje około 13-14m3/h zależy na którą działkę się tłoczy wodę. Hektar około 18 godzin podlewa co daje około 25mm opadu na podlewanie.

W wiązówce gościu ma na 160 rurze ale patrzyłem dziś pompy to zbytnio nie ma tam co włożyć żeby to zdawało egzamin bo pompy 143 a 146 to już by trzeba było chyba młotkiem wbijać 

Opublikowano
1 minutę temu, Karol6130 napisał:

Deszczem daje 

Brak prądu 

Trzeba było chyba kupić agregat 

Koło @Bananek gość sprzedaje agregaty prądotwórcze. Przywoziłem z tamtąd znajomemu. Jest mega zadowolony z zakupu.

• Like 1
Opublikowano

Deszczu było 5 litrów z rana, akurat tyle bym w kurzu nie jeździł bele z wożąc. 

Klijent będzie zadowolony 😁

Ale ja pewnie bardziej. 🤫

Opublikowano (edytowane)
28 minut temu, gregor1284 napisał:

W wiązówce gościu ma na 160 rurze ale patrzyłem dziś pompy to zbytnio nie ma tam co włożyć żeby to zdawało egzamin bo pompy 143 a 146 to już by trzeba było chyba młotkiem wbijać 

U mnie siedzi taka jak ta, tylko silnik 5,5kW zamiast 7,5kW. Na moje potrzeby wystarcza, chociaż takie 450l/min przy takim samym podnoszeniu było by idealne. W studnie wierconą a nie wybijaną wchodzi bez problemu, sam wkładałem i wyjmowałem, na plastiku wkładana a nie na metalowej rurze.

https://hurtownia-pomp.pl/pl/p/Pompa-6-SPO-17-13-OMNIGENA-4-7%2C5KW400V-SUMOTO-4-4400N-Q-366Lmin-H-145m-14%2C5bar/958

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
5 minut temu, Tomasz0611 napisał:

U mnie siedzi taka jak ta, tylko silnik 5,5kW zamiast 7,5kW. Na moje potrzeby wystarcza, chociaż takie 450l/min przy takim samym podnoszeniu było by idealne.

https://hurtownia-pomp.pl/pl/p/Pompa-6-SPO-17-13-OMNIGENA-4-7%2C5KW400V-SUMOTO-4-4400N-Q-366Lmin-H-145m-14%2C5bar/958

Przy 5 m lustrze wody i 30 metrach podnoszenia, pompa 260l/min 5,5kw deszczownia pociągnie? Jakiej najlepiej szukać?

Opublikowano (edytowane)

20 l i nadal pada 

Piorun jebnął mi w starą obórke ale na szczęście walnął w odgromnik a  już się zcykałem bo dym poleciał a  zarazem w innej oborze 3 ledowe żarówki poszły na amen

Jednak 50 lat temu dziadki wiedzieli po co jest odgromniki na budynkach i zakładali 

Edytowane przez marulekk
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v