Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tydzień w potężnym Siedleckim kombinacie rolnym zakończony częściowym sukcesem, prawie wszystko zrobione, po niedzieli ma się pogoda popsuć to może zacznę konstrukcję spawać powoli.

• Like 1
Opublikowano

To Ty od Ambrożego do Przemysława...nie wytrzeźwiał 🤔🙆...

2 minuty temu, soltys48 napisał:

Kurła te świętowania. Ledwo jedno trza było kończyć a tu dziś drugie

Opublikowano
6 godzin temu, MonteChristo napisał:

Lekka ziemia w uprawie i podłoże gliniaste i zboża kapitalne

Mają ludzie ziemie pod uprawy to aż miło robić 

5 godzin temu, Leszy napisał:

😜 

Jak to co? Leżą i im samo rośnie, a od czasu do czasu coś opryskać się przejadą 😜 

;) 

Nie mają hodowli to sobie wszystko ogarnąć, pola mają dobre do tego wapnowane 

Opublikowano
25 minut temu, szymon09875 napisał:

A od poniedziałku tyle w dzień ma nie być nawet 😳

IMG_20240413_210712.jpg

Dobrze że dziś zrobiłem t1 w pszenżytach i jęczmieniu 

6 godzin temu, Karol6130 napisał:

Orka

20240413_145337.jpg

Dlaczego orzesz takie zboże 🤔 , mój liborius taki może ciut lepszy, i myślę może z 3 tony da 🤷

4 minuty temu, szymon09875 napisał:

No tak, wapno na kartki...

Nie mam rozsiewacza i czasu 

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, Kowalsky30 napisał:

No nie bardzo zakwaszanie w truskawkach ... pH 5,5-6,5 to takie optimum dla truskawki, czyli w sumie to samo co dla zbóż. 

Na dwuliścienne masz praktycznie tylko Stomp, Devrinol, Venzar i Goltix, nic więcej legalnego nie ma. Na jednoliścienne jest większy wybór.

Edytowane przez Tomasz0611
Opublikowano
15 minut temu, Nieustraszony1044 napisał:

Miałem przez chwilę pomysł na coś większego 600l do 3p , ale jak wczoraj siałem n2 i dziś opryski t1 i popatrzyłem na te moje uprawy to wszystkiego mi się odechciało, nie ma sensu generować kosztów 

Się śmiejesz ze mnie że nie umiem pługa ustawić, że wyoruje perz który dostał 250kg saletrosanu, 200 soli potasowej, 200 superfosfatu i 180 mocznika

A masz hektarów razy tyle co ja, a oszczędzasz tam gdzie nie powinieneś 

I nie mów proszę o małych gratach bo to nie prawda

Ty szukasz 600 gdy tymczasem ja się zastanawiam jak dopasować działki, żeby wejść w ścieżki najmniej 15m

Jak kupić opryskiwacz 800l z elektrozaworami, z hydrauliką 

A ja mały pierdek jestem tylko

Masz zetora to go oblecz w opryskiwacz i rozsiewacz 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v