Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 minut temu, Uziu92 napisał:

jak ja bym wszystko zboże sprzedał w tej cenie co jest na rynku to bym musiał kase za nie w bigbagu trzymać 😂

Detaliczny handel, trochę jest zabawy bo sypać  w worki trzeba i jechać postać,  czasem podwieźć jak ktoś  chce. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

📢📢📢📢

Co tam premier za P0wiedział rolnikom

Bo dziś nic nie czytał i oglădał

Na razie nic nie wiadomo, oprócz tego że ze spotkania wyszły obrażone szmaty z PiSowskiej Solidarności ...

Ale możesz być pewny że o rencie strukturalnej nic nie było xD 

Edytowane przez Tomasz0611
  • Haha 1
Opublikowano
Przed chwilą, GRZES1545 napisał:

Detaliczny handel, trochę jest zabawy bo sypać  w worki trzeba i jechać postać,  czasem podwieźć jak ktoś  chce. 

U Was to idzie? Nie mogę uwierzyć, że tak jak Rysiek to zboże na worki rozsprzeda. Mam niedaleko takiego młodego gniewnego, miał w 2022 z 10 ton pszenicy, do żniw 2023 nawet połowy nie sprzedał... Przynajmniej tak twierdził jak z nim rozmawiałem. Czasem jakiś drobny ruch wiosną i jesienią jak biorą na siew. Znajomy tak z tonę na rok sprzeda i to tylko jednym i tym samym. Kukurydza, to tak, to na worki idzie bo mali tego nie sieją.

Opublikowano

Kiedyś jak ludzie świnie trzymali to się rozchodziło...

Teraz na worki to tylko gołębiarze i na siew..

1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

Znajomy tak z tonę na rok sprzeda i to tylko jednym i tym samym. Kukurydza, to tak, to na worki idzie bo mali tego nie sieją.

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, krzysiek1979 napisał:

było zrobić jedną strone tak aby burta się otwierała a zakładka zostawała na swoim miejscu. Lzej zamykać i nie połamie się. 

W drugiej Autosance jest szansa że coś inaczej będzie zrobione 😉

Opublikowano

Witam wszystkich. Ale się dziwnie dzisiaj czuje....taki zmęczony. Zacząłem rozbierać belarusa,oleje wypuściłem prawie wszystkie,trochę hydraulicznego zostało w jednym miejscu w zbiorniku a jeszcze trochę w siłownikach od monobloku jest to w sobotę wypuszczę. Jeszcze zrobić kompleksowe uszczelnienie bo nie ma sensu gubić nowy olej😄 zgadnijcie ile lat ma ten filtr a raczej coś przypominającego filtr

IMG20240229125625.jpg

Opublikowano
1 minutę temu, 12Pafnucy napisał:

Nawet gołębiarze w okolicy za bardzo nie biorą ponoć... No ale jak pole ktoś w dzierżawę oddaje to ustalone ile do zapłaty. W pieniądzu/zbożu/ziemniakach/ czasem w usługach. Jak ojciec puścił to zboże raz w roku przywoził. Przez długi czas to były śmieszne ilości rzędu 4-5 worków pszenicy. Znam takiego co sobie ziemniaki bierze na zimę.

Opublikowano
1 minutę temu, Chłoporobotnik napisał:

U Was to idzie? Nie mogę uwierzyć, że tak jak Rysiek to zboże na worki rozsprzeda. Mam niedaleko takiego młodego gniewnego, miał w 2022 z 10 ton pszenicy, do żniw 2023 nawet połowy nie sprzedał... Przynajmniej tak twierdził jak z nim rozmawiałem. Czasem jakiś drobny ruch wiosną i jesienią jak biorą na siew. Znajomy tak z tonę na rok sprzeda i to tylko jednym i tym samym. Kukurydza, to tak, to na worki idzie bo mali tego nie sieją.

No ja przez zimę i do teraz z 7t sprzedałem detalicznie , jęczmienia że 2t zostało i że 3 pszenicy, z czego już 1t zamowion. Spokojnie sprzeda się, biorą gołębiarze, oraz dla kurek kaczek gesci, a dziś i dla koni face też kupił ostatnie 250kg .

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

Witam wszystkich. Ale się dziwnie dzisiaj czuje....taki zmęczony. Zacząłem rozbierać belarusa,oleje wypuściłem prawie wszystkie,trochę hydraulicznego zostało w jednym miejscu w zbiorniku a jeszcze trochę w siłownikach od monobloku jest to w sobotę wypuszczę. Jeszcze zrobić kompleksowe uszczelnienie bo nie ma sensu gubić nowy olej😄 zgadnijcie ile lat ma ten filtr a raczej coś przypominającego filtr

IMG20240229125625.jpg

Dej spokój pan panie tego. 4 godziny spałem tylko, kurpiowszczyzne to wzdłuż i wszerz zjeździłem dzisiaj

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Dokładnie, bywało że 2 razy kursowałem z przyczepką. 

Opublikowano
2 minuty temu, Belaruss820 napisał:

IMG20240229125625.jpg

Też musze wymienić. Chyba jeszcze po serwisie gwarancyjnym nie wymieniany bo już napis ciężko odczytać 🤭

Opublikowano
5 minut temu, 12Pafnucy napisał:

Jeszcze trochę i gołębiarze znikną

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, GRZES1545 napisał:

No ja przez zimę i do teraz z 7t sprzedałem detalicznie , jęczmienia że 2t zostało i że 3 pszenicy, z czego już 1t zamowion. Spokojnie sprzeda się, biorą gołębiarze, oraz dla kurek kaczek gesci, a dziś i dla koni face też kupił ostatnie 250kg .

Owies to jeszcze jeśli ktoś ma to sprzedaje na te stadniny. Ja się muszę o gnój zakręcić, niby jeden się chce na słomę wymieniać ale może jakoś inaczej by to załatwił... Bo moje dotychczasowe źródło wysycha. A dla kurek to przeważnie albo swoje albo sobie za pole biorą... 

Edytowane przez Chłoporobotnik
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v