Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
14 minut temu, gregor1284 napisał:

A bo już przewrażliwiony może się robię. Ataki z wielu stron na moją dziadowską osobę, już pomyślałem że i Ty w opozycji 

A widzisz, pisałem że za lekko ludzi przyjaciółmi nazywasz. 

Ja tam głupi chłop, to gdzie mi tam się angażować w spory na tak wysokim szczeblu 🤭

• Haha 1
Opublikowano
13 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

To już kwestia kto się bardziej upadla... Ale dla mnie polityk to gorszy niż największy pijak. 

A to zależy od pijaka i polityka 

15 minut temu, 12Pafnucy napisał:

No taki naszelnik.

A pijany polityk?

Zależy jak bardzo pijany. Nie raz to na plus 

7 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Każdy ma swój ogląd na daną rzecz (na niektóre nie ma ale mniejsza o to). I nie ma uniwersalnej, jednej "racji". Jakby taka była to nie byłoby właśnie polityki, kłótni, swarów i wszystko u każdego wyglądałoby tak samo...

A to trzeba by od poglądu zacząć 

8 minut temu, Chłoporobotnik napisał:

Nie musi. Aparatura też kosztuje, surowiec.

Dlatego spominałem o spółce 

Opublikowano
2 godziny temu, jacor73 napisał:

U mnie leśnicza z powiatu jeden dzień w tygodniu urzęduje w UG, więc różnie to bywa.

Telefonicznie zawsze się umawiam na konkretny dzień i godzinę. Spoko gość aby tylko normy pozyskania z ha nie przekroczyć.

@Qwazi tak czytam co piszecie o tym osprzęcie to to skomplikowane te konie😄 fakt konia to ja w Walewicach widziałem...

• Like 2
Opublikowano
9 minut temu, Desperado napisał:

No nie wiem, umówił się facet z kobitą w restauracji, a ta przyszła z pieskiem, gdzieś go tam uwiązała i co jakiś czas przeprasza i mówi mu że idzie do Sisi, ten nie załapał o co chodzi i już się lekko wkur*ił tym ciągłym wychodzeniem na siusiu i mówi - idź się babo wreszcie odeszczaj a nie puszczaj po kropelce. 

No powaga. Ta dupinka z sznurkiem na środku aż sama się prosi żeby ten sznurek odchylić i ajjajjajj tego. Ten no. 

Opublikowano (edytowane)
26 minut temu, gregor1284 napisał:

No jak łazi cały czas to tak ale teraz jak stoją od dłuższego czasu to wiadomo że jak wyjdzie to będzie chciała się wybiegać 

Jak koń stoi w stajni, to d..pa nie hodowca...

26 minut temu, Desperado napisał:
28 minut temu, 12Pafnucy napisał:

To się przesuwa

Nie przesuwało się nic

Naszelnik odpowiednio dopięty, łańcuch odpowiedniej długości i trzeba dobry dyszel, żeby wytrzymał

Niektórzy spinali naszelnik z puśliskami dodatkowym paskiem, żeby się nie zsuwał, kiedy koń się schyli, to wtedy bez podogonia nie bardzo. Zdjąłby uprząż z konia... a jak było podogonie to się obrywało przy takim spinaniu...

8 minut temu, lukasz20 napisał:

@Qwazi tak czytam co piszecie o tym osprzęcie to to skomplikowane te konie😄 fakt konia to ja w Walewicach widziałem...

Starsze pokolenie, to odpowiednia ilość alkoholu i całą noc by mogło na ten temat...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 2
Opublikowano
11 minut temu, szymon09875 napisał:

A widzisz, pisałem że za lekko ludzi przyjaciółmi nazywasz. 

Ja tam głupi chłop, to gdzie mi tam się angażować w spory na tak wysokim szczeblu 🤭

Przyjaciół trzymaj blisko a wrogów jeszcze bliżej 

3 minuty temu, Qwazi napisał:

Jak koń stoi w stajni, to d..pa nie hodowca...

Naszelnik odpowiednio dopięty, łańcuch odpowiedniej długości i trzeba dobry dyszel, żeby wytrzymał

Niektórzy spinali naszelnik z puśliskami dodatkowym paskiem, żeby się nie zsuwał, kiedy koń się schyli, to wtedy bez podogonia nie bardzo. Zdjąłby uprząż z konia... a jak było podogonie to się obrywało przy takim spinaniu...

Starsze pokolenie, to odpowiednia ilość alkoholu i cała nic by mogło na ten temat...

To ma być ciężkie

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano
5 minut temu, Qwazi napisał:

Starsze pokolenie, to odpowiednia ilość alkoholu i cała nic by mogło na ten temat...

Ano swoje za koniem "wychodzili"... najlepiej jak tata opowiadał jak dziadek odorywał od miedzy i gniazdo os wyciągnął😖

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, lukasz20 napisał:

Ano swoje za koniem "wychodzili"... najlepiej jak tata opowiadał jak dziadek odorywał od miedzy i gniazdo os wyciągnął😖

Ło Panie ... sprzęgania, oprzęgania, stanówki, handle, litku...cuda wianki. Robota ciągnikami przy tym, to nuda...

1 minutę temu, gregor1284 napisał:

E tam. Mają urosnąć i tyle a kto chce jeździć to tam sobie jeździ. Każdemu według potrzeb. 

Niech se opasa, ale padok powinien być i mi nie wytłumaczysz, że nie🤷...krowę cały rok na stanowisku jakiś przyjmę do wiadomości, ale nie konia...

Edytowane przez Qwazi
  • Like 1
Opublikowano
24 minuty temu, Desperado napisał:

Dzisiaj już za koniem chodziliby dosłownie nieliczni, prawdziwi pasjonaci, inni na pewno już nie.

No bo ci co chodzili za końmi ,to już własne portki ledwie noszą .          Zanim pierwszy ciągnik kupiony to kilka lat łaziłem ,i wiecie co wtedy pomyślalem ,wtedy jak łaziłem po tych polach ,to że w ciągu roku ,niema takiego miejsca na polu ,takiego kawałeczka 30 cm ,na 30 co bym ja nogą nie nastąpił . A teraz jak traktorem się jeżdzi to prawie wychodzi że na każdo miejsce co najmniej raz najechałem , A jeśli chodzi o dzierżawy które mam naście lat ,to może gdzie i są kawałki co nawet raz nie nadepnąłem ,no może tu to trochę się mylę przez zbieranie kamieni .    Ile ta jedna skiba brala w pługu konnym ręcznym ,czy tam na kółkach ,no niech 30 cm ,bo i lemiesz krótszy ,to żeby zaorać hektar to 33 km ,plus poprzeczniaki z nawrotami ,to i więcej . to tak by zasiać to i bronowanie ,kultywatorowanie ,zasiewy ,koszenia ,trzęsenie ręczne obornika ,pielenia ,oborywania  ,to spokojnie 100 km w porywach do 200 km trzeba było przełazić  na jednym hektarze 

• Like 3
Opublikowano

To ile masz lat i co z tymi portkami 🤔

7 minut temu, kizak napisał:

No bo ci co chodzili za końmi ,to już własne portki ledwie noszą .          Zanim pierwszy ciągnik kupiony to kilka lat łaziłem ,i wiecie co wtedy pomyślalem ,wtedy jak łaziłem po tych polach ,to że w ciągu roku ,niema takiego miejsca na polu ,takiego kawałeczka 30 cm ,na 30 co bym ja nogą nie nastąpił . A teraz jak traktorem się jeżdzi to prawie wychodzi że na każdo miejsce co najmniej raz najechałem , A jeśli chodzi o dzierżawy które mam naście lat ,to może gdzie i są kawałki co nawet raz nie nadepnąłem ,no może tu to trochę się mylę przez zbieranie kamieni .    Ile ta jedna skiba brala w pługu konnym ręcznym ,czy tam na kółkach ,no niech 30 cm ,bo i lemiesz krótszy ,to żeby zaorać hektar to 33 km ,plus poprzeczniaki z nawrotami ,to i więcej . to tak by zasiać to i bronowanie ,kultywatorowanie ,zasiewy ,koszenia ,trzęsenie ręczne obornika ,pielenia ,oborywania  ,to spokojnie 100 km w porywach do 200 km trzeba było przełazić  na jednym hektarze 

Opublikowano

No co z portkami ,to już starsi ludzie i ledwo chodzą . Bo jak sam wiesz łażenie za końmi to nie tylko pole ,ale i jeszcze trzeba przy zwierzynie w budynkach i na polu połazić . To już dziennie kilometrów się nazbiera ,a jak jeszcze sobota i zabawa , i się chciało ,i paliwo na kartki ,i wóda na mecie ,echh👍.    . A ile lat , żyłem w 4 dziesięcioleciach  ubiegłego wieku ,czyli w 7 dziesięcioleciu aktualnie 😔😜

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
1 godzinę temu, superfarmer02 napisał:

Ludzie za studnie kupę kasy płacą a mi za darmo robią... Jeszcze odszkodowanie dadzą 😂

17058369772184626545334384758346.jpg

Jak to mówią  ..... ma więcej  szczęścia niż rozumu.

Witajcie ale pospałem.  Rano przed 7 -10 było  a teraz nwm

@gregor1284 dziadu co tu pisali od wczorajszego ranka bo nwm czy cofac strony i czytać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v