Skocz do zawartości

Ceny bydła 2024

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Bogdan_ja napisał(a):

tylko  ten projekt to tylko wsad do kosza i tyle ...bo nikt tego nie klepnie i tak 

Kogoś zamkną lub jakąs aferę zrobią a ten projekt przejdzie po cichu. 

• Thanks 1
Opublikowano
Godzinę temu, Cybulek17 napisał(a):

Pracownikowi żebra połamały byki na łańcuchu więc argument lekko z d*py . Jak ktoś wchodzi do kojca z bykami jeszcze sam ,  to  może rzeczywiście niech się zajmie hodowlą jedwabników . 

Jesteś daleko od rzeczywistości ze swoją hodowlą i realiami. 

Akurat dobrze wiem co jest z luzu i z łańcucha. 

Jest u mnie mnóstwo małych gospodarstw gdzie jeszcze i na łańcuchu się pasą nawet do zimy. 

I może nie uwierzy sz, ale to dzięki takim hodowlom jest mit tej zdrowej i smacznej wołowiny, a nie brojlerom tuczonym wszelakim odpadem, aby tylko kg się zgadzały. 

Opublikowano
Godzinę temu, Nieustraszony1044 napisał(a):

No  jak się pobiera krew do badania od takich byków na luz ,powiedzmy 10 sztuk w kojcu 🤔 

U mnie było kilka razy brane, zastawa drewniana zrobiona, byki pod ścianę, dwóch trzymało barierę lekarz brał krew. Jak byki nauczone przeganiania to tylko tyle co stres związany z innymi ludźmi w okol.

A taki na łańcuchu narwany bo nigdy nigdzie poza krokiem w tył i w przód nie był.

• Thanks 1
Opublikowano

Dokładnie , szybciej ten z łańcucha ręce pourywa niż z luza zaatakuje 

23 minuty temu, HF86 napisał(a):

Jest u mnie mnóstwo małych gospodarstw gdzie jeszcze i na łańcuchu się pasą nawet do zimy. 

I może nie uwierzy sz, ale to dzięki takim hodowlom jest mit tej zdrowej i smacznej wołowiny, a nie brojlerom tuczonym wszelakim odpadem, aby tylko kg się zgadzały. 

Jest dokładnie tak jak mówisz . Jak  przyjeżdża audyt naszych importerów wołowiny z Chin na przykład , to ich zabierają do Gienka z Plutycz , no przecież nie do żadnej "tuczarni" typu Jacek Klimza czy Zbigniew Kołoszyc

38 minut temu, ab23 napisał(a):

Biskupie LM 15 netto  PL  na export szukają 

Oho , narażasz się na atak 

Opublikowano
36 minut temu, HF86 napisał(a):

Swojego czasu najlepsze mieso było ze swiń z wielkiej hodowli , w latach 2000 r mieli około 2-2,5 tys sztuk swiń mieli swoje zboża , a od małego rolnika róznie to bywało ato zlewki , woda po sledziach była modna itd 

Opublikowano
6 minut temu, jarecki napisał(a):

Swojego czasu najlepsze mieso było ze swiń z wielkiej hodowli , w latach 2000 r mieli około 2-2,5 tys sztuk swiń mieli swoje zboża , a od małego rolnika róznie to bywało ato zlewki , woda po sledziach była modna itd 

Ludzie są jednak dalej widać nie rogarnieci. W biedrze jajko 40 gr, u mnie 1,1

Pierś z kurczaka po 9.99 

U mnie cały brojler po 20

Kaczka po 13 ,u mnie 35

,tucznik na ziarku bez certyfikatu 12 u kolegi, a Lidl szyneczkę ma po 10,99🤣

Dziwne te ludzie, bo zazwyczaj takie wykształcone, a tak liczyć nie potrafią 😂

• Like 1
Opublikowano
9 minut temu, HF86 napisał(a):

Ludzie są jednak dalej widać nie rogarnieci. W biedrze jajko 40 gr, u mnie 1,1

Pierś z kurczaka po 9.99 

U mnie cały brojler po 20

Kaczka po 13 ,u mnie 35

,tucznik na ziarku bez certyfikatu 12 u kolegi, a Lidl szyneczkę ma po 10,99🤣

Dziwne te ludzie, bo zazwyczaj takie wykształcone, a tak liczyć nie potrafią 😂

oszukujesz bo jajko niespodzianka w biedrze 5,49 😂

Opublikowano

Dobrze się czyta jacy wszyscy zaradni z tym łapaniem i przeganianiem. U mnie chyba lekko inna genetyka tych mieszańców bo krowie mix angus/bb żeby założyć kolczyk trzeba było dać głupiego Jasia nie lubi igieł. Cielak po niej w sumie już byk ponad 900 kg nie chciał iść do handlarza i potrzebna była lina holownicza do aut ciężarowych. Nisko osadzona masa robi swoje. Później Cybulek pisze że zioła podaje...

• Like 1
Opublikowano

U mnie każdy cielak nauczony od małego pastucha, przy wyrzucaniu gnoju idą w kojec z kołków drewnianych i w koło dwa druty i taśma. 

Przejście z wiaty do kojca zakładam siatkę od balota. Nieraz pies któregoś podgoni jak nie chce iść ale w większości przypadków wystarczy otworzyć bramę i idą same. 

Do ścielenia też wchodzę między nie, wiadomo trzeba respekt czuć, ale przechodzą tam gdzie chce żeby stały 

Opublikowano
18 minut temu, wojak1986 napisał(a):

Dobrze się czyta jacy wszyscy zaradni z tym łapaniem i przeganianiem. U mnie chyba lekko inna genetyka tych mieszańców bo krowie mix angus/bb żeby założyć kolczyk trzeba było dać głupiego Jasia nie lubi igieł. Cielak po niej w sumie już byk ponad 900 kg nie chciał iść do handlarza i potrzebna była lina holownicza do aut ciężarowych. Nisko osadzona masa robi swoje. Później Cybulek pisze że zioła podaje...

• Like 3
Opublikowano

Większość produkcji jest na prowizorce i nie posiada setek hektarów i cukrowni, czy browaru obok na odpady. 

Jednak klijent kupuję wyobraźnią o danym produkcie. 

Ostatnio z dosyć bogatymi ludźmi miałem pogadankę i oni kupują argentynska wołowinę, albo irlandzką. Twierdzą że tam jest wypas na trawie i krowy są szczęśliwe, a u nas już się bydła na pastwiskach nie widuję o oni fermy nie chcą jeść. 

Opublikowano
5 godzin temu, marulekk napisał(a):

U mnie z luzu nigdy nie pobierali bo nikomu z doktorów nie chciało się szarpać 😄

Jeśli jest wet w porządku to oki. Ale jak trafisz na służbiste to nie ma zlituj- musisz udostępnić mu bezpieczny pobór. 
Sam miałem też farta, że nie trzeba było się szarpać 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Przez soltys48
      Zapraszam do dyskusji na temat cen bydła w 2025r

• Dodaj nową pozycję...
v