Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

w 6130M mam 650kg na przednim tuzie. Do pługa w ciężkich warunkach można by coś jeszcze dołożyć. Do zestawu brona wirowa siewnik miałem 450 i było ok. Jak do pługa zapiąłem 1100kg to ładnie szedł, ale widać, że to za dużo. Znajomy do tego samego ciągnika ma 1000kg.

Opublikowano

no więc, z tym dociążeniem, to zależy trochę od tego, co konkretnie robisz z tym Claasem. 500 kg może być spoko, ale to zależy od sprzętu, który masz przyczepiony.

ja bym powiedział, że zacznij od tych 500 kg i zobacz, jak się sprawuje. jeśli czujesz, że coś nie halo, zawsze można dorzucić trochę więcej.

ale no, jak masz sztywny przód z tuzem, to trzeba być ostrożnym z przeciążeniem. może jeszcze ktoś ma jakiś konkretny pomysł?

Opublikowano (edytowane)

Rozłożenie nacisku osi ciągnika z maszyną  powinno być takie aby minimum 20%  wagi netto ciągnika spoczywało na przedniej osi.

Edytowane przez Pigmei
  • Like 1
Opublikowano

U was też jest tak ciężka orka? Na jednym kawałku gliny/iłu wyszło 58l ON na ha, a tak wychodzi koło 30-40.

Pług ustawiony na  ok 22-25 cm trudno zmierzyć bo rwie glebę a nie orze. Do tej pory spadło 900l wody.

Opublikowano

Ja zawsze patrzę ile obciążników ma ciągnik oryginalnie. Widzę że twój claas ma 14 obciążników jak nie mają tuza. licząc po 40kg to masz 560kg. Wiec ja bym celował w 600kg. bo jednak balast zakładasz do maszyn które są naprawdę ciężkie. a do lekkiej roboty zawsze możesz zdjąć. i latać bez. ja też tak zrobiłem do MF 140KM, miał około 800kg oryginalnie, więc ulałem balast 850kg i teraz trochę żałuję że nie zrobiłem koło 1000kg. Druga sprawa ciągnik powinien mieć 50kg wagi na 1KM. ile waży twój? 105KM czyli powinieneś mieć co najmniej 5200kg masy.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

• Przez Jozefto
      Cześć, potrzebuję pomocy z moim Claas Celtis 456 RX z 2005 roku.
      Nie mogę wyłączyć przedniego napędu i nie świeci się również kontrolka. Deska rozdzielcza była po serwisie.
      Gdzie powinienem szukać przyczyny usterki?
    • Przez ferguson3075
      Witam , wysypuje się zboze przez dziurę ( łączenie podajnika pochyłego) Czy w tej dziurze powinno byc jakies uszczelnienie? Blacha dolna ruchoma montowana na L

• Przez sandrii
      Witam 
      od chyba 5 lat męczymy sie z wariatorem jazdy byl mechanik niby naprawił  ale sprawdzal czy działa jak kombajn stal nie jak jechal wariator zmieniał pozycje olej nie łał wszystko działało kombajn ruszyl na pole pierwsza górka zmiana z zająca na żółwia olej zaczął lać  i od tamtego czasu męczymy sie z ojcem żeby to naprawić z 2 lata temu prawie kombajn poszedl z dymem wal w wariatorze łożysko padlo wymieniliśmy to wszystkie oringi uszczelki nabite smarem w dodatku ten wąż co załączał wariator który łał olejem tam też tą iglice wymieniliśmy uszczelki i wszystko i dobra kombajn jak stal wariator zmieniał pozycje wąż troche lał ale niby działało a w czasie jazdy nic nie działa znowu olej lał nie mamy juz z tatą sil do niego a w polu przydał by sie ten zając macie moze jakieś porady co do tego
    • Przez WPL
      Witam proszę o pomoc problem z skrzynia biegów na rozgrzanej zapala się bład 75D7 i przestają działać zakresy lub zawiesi sie na (D) lub działają trzy zakresy A-B-C  z góry dziękuję 

• Przez Wiesław446
      Witam mam problem  w Celtisie z półbiegiem zając na żółwiu ciągnik jedzie do przodu i do tyłu a na zającu się wyraźnie ślizga i wydaje dziwne wycie tak jakby coś nabierało obrotów . stało się to podczas normalnej jazdy.zmierzone ciśnienie przy elektrozaworach tych od rewersu ciśnienie na 26 atm pojawiły się po puszczeniu sprzęgła i włączenia jazdy do tyłu lub przodu czy to będzie kwestia mechaniczna czy można jeszcze coś zmierzyć. Dodaje film na którym słychać odgłos przy zającu
      VID-20260608-WA0001.mp4
  • Dodaj nową pozycję...
v