Skocz do zawartości

KPO. Rolnictwo 4.0 jakie maszyny mozna kupic?

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mało kto jest zorientowany nawet sama Arimr. 
chodzi o to ze jest szum , ze doradcy zarobili , to pytam mieli za darmo robić ?? Ja brałem 1000 zł za złożenie uprzedzając ze pieniędzy na dzisiaj jest na 1000 wniosków . 
Bedzie 20 000 wniosków z czego połowa odpadnie bo złożyła na rozsiewacz opryskiwacz jedynie z kontrola sekcji 

18 minut temu, Wicherek napisał:

I jesteś pewien że dobrze zrobiłeś swój wniosek  ?  załapiesz się do tych 800 szczęśliwców   ? 

Dobre zrobienie to jest jedna cześć , punktacja to druga a na to wpływu nie hylo

Opublikowano

17 minut temu, Wicherek napisał:

I jesteś pewien że dobrze zrobiłeś swój wniosek  ?  załapiesz się do tych 800 szczęśliwców   ? 

Nie ma spiny, są drugie terminy. Przysyłają listę poprawek do zrobienia i jak błędy są banalne to poprawiasz sam albo idziesz do doradcy i robi to za pieniądze.

• Like 1
Opublikowano
21 minut temu, Wicherek napisał:

Z tego co mówią zorientowani, złożenie wniosku na jedną zabawkę to mało  żeby przeszedł 

Ja to opisałem że ma być dron z kamerą multispektralną, wraz z oprogramowaniem i szkoleniem. Ma na celu pomóc w podejmowaniu decyzji przy prowadzeniu upraw jak i ma być odpowiedzialny za monitorowanie szkodników - te z ryjkiem i zakręconym ogonkiem. Nie pisałem, że to ma być w sztukach tylko jako komplet. A co z tego będzie wola Boża.. 

Opublikowano

Piszecie, że niezbędna jest komunikacja w obie strony, a np. chyba w instrukcji wow jest podany przykład zakupu: system monitoringu bydła mięsnego opartego o GPS- jak niby ma wyglądać ta dwustronna komunikacja w takim przypadku? Jeżeli krowa z lokalizatorem wyjdzie poza obszar pastwiska to system poinformuje ją o tym 😀 

Opublikowano

Czyli jak będą wnioskować o poprawki to trzeba powiedzieć żeby zrobiła je tak jak uważa i się z tą osobą rozliczyć jak przejdzie wniosek. Co za różnica czy zapłacisz tysiąc dla twojego doradcy czy dla pracownika agencji 🤪

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Wicherek napisał:

Na pewno zrobiłem źle. Tak samo jak każdy ze składających. Nawet wnioski pisane przez doradców mają błędy. I też mam takie podejście że jak nie będę czegoś umiał to pójdę do kumatego i to najlepiej pracownika ARiMR po godzinach. Jak będę potrafił sam to będę miał kasę w kieszeni. Mam na co wydać tysiąc złotych.

Na ostatnią modernizację miałem doradcę. Był zakręcony jak słoik na zimę. Osoba zajmująca się wnioskiem w ARiMR poprosiła o telefon do doradcy i zażądała wniosku do edycji bo ciągle mnóstwo błędów robił. Gość był taki w porządku że chciałbym aby każdym moim wnioskiem się zajmował.

Edytowane przez migacz
Opublikowano
masa24 napisał:

Przestań sam Arimr nie wie co pisze . Po drugie oni nawet o rozsiewaczu czy opryskiwaczu piszą ze ma być połączony bezprzewodowo

Tak jak piszesz lub w/w maszyna musi być połączona z ciągnikiem który łączy się bezprzewodowo z systemem zarządzania GR. Pora wyluzować na forum i zaczekać aż agencja ogłosi listę rankingową oraz zacznie wysyłać pierwsze poprawki.

• Thanks 1
Opublikowano

Tam jest coś o jakimś module bezprzewodowej komunikacji ciągnika , a nie o programie do zarządzania , cholera wie o co chodzi . 
duzo osób mylnie podaje , tam nie ma obowiązku np przy zakupie opryskiwacza żeby był zakup programu do zarządzania . Opryskiwacz ma byc wyposażony w zmienne dawkowanie i współpracować z systemem wspierania decyzji czyli mapy np . Dwukierunkowy przepływ danych , tylko z tym połączeniem do ciągnika jakieś nie wiadomo co tam jest napisane 

Opublikowano
5 godzin temu, vat napisał:

Piszecie, że niezbędna jest komunikacja w obie strony, a np. chyba w instrukcji wow jest podany przykład zakupu: system monitoringu bydła mięsnego opartego o GPS- jak niby ma wyglądać ta dwustronna komunikacja w takim przypadku? Jeżeli krowa z lokalizatorem wyjdzie poza obszar pastwiska to system poinformuje ją o tym 😀 

A no np system do wykrywania rui oraz monitorowania zdrowia wszystkie info masz w każdym miejscu na ziemi na tel z dostępem do internetu, sam na to składałem. 

1 godzinę temu, Janekkowal napisał:

Ile czasu ma agencja na opublikowanie list?

Jakie listy?! Mają 30 dni na odpowiedź lub 60 dni jeśli będą chcieli zrobić kontrolę w gospodarstwie. 

Kolejna rzecz. Jak się samemu złożyło to już z góry jest odrzucony wniosek? Nie! Sam składałem na silosy który wyglądał bardzo podobnie i już mam umowę podpisaną, co ciekawe nie miałem oferty na silos wysłałem cennik z internetu i w poprawce po prostu wysłałem, poprawki również sam robiłem.

Ten na Rolnictwo 4.0 też sam składałem i też nie mam w 100% kompletnego może odrzucą może przyjmą zobaczymy. 

Opublikowano
1 godzinę temu, masa24 napisał:

Tam jest coś o jakimś module bezprzewodowej komunikacji ciągnika , a nie o programie do zarządzania , cholera wie o co chodzi . 
duzo osób mylnie podaje , tam nie ma obowiązku np przy zakupie opryskiwacza żeby był zakup programu do zarządzania . Opryskiwacz ma byc wyposażony w zmienne dawkowanie i współpracować z systemem wspierania decyzji czyli mapy np . Dwukierunkowy przepływ danych , tylko z tym połączeniem do ciągnika jakieś nie wiadomo co tam jest napisane 

A jak tego modułu nie ma  we wniosku to można dołożyć przy poprawkach  ? czy do poprawek dopuszczą   ? 

Opublikowano
12 minut temu, robertrolnik27 napisał:

A no np system do wykrywania rui oraz monitorowania zdrowia wszystkie info masz w każdym miejscu na ziemi na tel z dostępem do internetu, sam na to składałem. 

Wszystko się zgadza, tyle, że np. Sama nawigacja też może generować raporty gdzie była, jest wykonywana praca, czs itp. Do takiego podglądu też masz dostęp online. A, z tego co twierdzi arimr, sama nawigacja się niby nie łapie - trudno jest uchwycić co się kwalifikuje - pożyjemy zobaczymy...

Opublikowano

najpierw w zalaczniku wskazywali ze łapie się , pózniej sami sobie zaprzeczyli.  Pytanie czy automatyczne prowadzenie można uznać za moduł jazdy autonomicznej? ....

w takim przypadku jak ktos myslal o samej nawigacji to takiej zeby producent zapewnial aplikację do któej można te dane przesyłać , program do zarządzania, wtedy miałoby to rece i nogi jakies wg tych ich wytycznych

co do poprawek, zastanawiam sie nad sensem sprawdzania 20 000 wnioskow jak limit jest na okolo 1000 ??  zaskakuje ta arimr ostatnio

Opublikowano

Chłopaki. Już X dzień wałkujemy to samo i nic z tego nie wynika. Trzeba czekać na listę i niech się martwią osoby które się będą kwalifikować. Nawet jak dorzucą kasy to przejdzie pewnie max 4 do 5tys wniosków bo na poprawkach na pewno agencja będzie próbować przepchać wnioski w miarę możliwość. Moim zdaniem z aktualnej puli to będzie 1300-1500, bo mają przecież dawać w kolejności od najmniejszej kwoty pomocy gdy liczba punktów jest taka sama

Opublikowano
Dnia 19.11.2023 o 12:24, masa24 napisał:

Mało kto jest zorientowany nawet sama Arimr. 
chodzi o to ze jest szum , ze doradcy zarobili , to pytam mieli za darmo robić ?? Ja brałem 1000 zł za złożenie uprzedzając ze pieniędzy na dzisiaj jest na 1000 wniosków . 
Bedzie 20 000 wniosków z czego połowa odpadnie bo złożyła na rozsiewacz opryskiwacz jedynie z kontrola sekcji 

Dobre zrobienie to jest jedna cześć , punktacja to druga a na to wpływu nie hylo

skąd to info o 20000 wniosków? To info z agencji? Macie jakieś info np. ile wpłynęło wniosków  u was w województwie? Gadałem z doradcą z odr i mówił że było małe zainteresowanie bo 60% dla powyżej 40 lat więc ludzie tylko pytali i odchodzili, garstka młodych złożyła. 

Dnia 19.11.2023 o 19:59, katopo napisał:

Chyba 30 dni od zakończenia naboru ale bym na to nie liczył

nie bedzie listy, przynajmniej nie muszą jej dawać bo nie ma tego nigdzie że mają obowiązek 

Opublikowano

nie mam informacji, zainteresowanie na bank duże, ze okolo 20 000 wnioskuje po numerach przyznawanych wnioskom w ostatni dzien  800- 1300 w zaleznosci od wojewodzta. Ale to też może być mylące bo po zamieszaniu z błędem rejestracji ludzie wysyłali jeszcze raz i to może zawyżać numerację.   Myśle żę nie mniej niż 15 000