Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam serdecznie 

Wczoraj rano chcąc odpalić ciagnik klikam guzik i zamiast kręcić słysze tylko cykanie rozrusznika, akumulatory naładowane, stał 2 dni, zawsze odpałał bez problemu a teraz taki problem. 

Proszę o porady i pomoc jak przywrócić go do życia:)

Opublikowano

O tak , można i kluczem ....,zewrzeć rozruch na krótko - pominięcie kabli ,stacyjki ,przycisku. Lub zewrzeć dwie śruby M10 na elektrowłączniku aby sprawdzić,czy w ogóle zakręci - ominięcie elektrowłącznika i sprawdzenie czy Aku trzyma 

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, GABBER85 napisał:

tylko na luz wybij

I to jedna z lepszych porad. U mnie kiedyś dzieciak widział jak się na krótko odpala szesdziesione (miał może z 5 lat), i podszedł na podwórku że śrubokrętem i zwarł śruby - dobrze że ciągnik był na luzie bo tragedia gotowa

Opublikowano
19 godzin temu, GABBER85 napisał:

tylko na luz wybij

Tyle to wiem 😉

23 godziny temu, bratrolnika napisał:

Zacznij od sprawdzenia masy, i styku na klemach

Dzisiaj po pracy sprawdzę 

Opublikowano

Cewka albo już umarła, albo za chwilę umrze. Może się okazać, że odpalenie na krótko spowoduje, że jeszcze kilka razy odpali normalnie. Ale zacznij od sprawdzenia klem

Opublikowano

Pod prawą nogą jest nowy, pod lewa stary jak świat 

W środku sucho

16951382600221681015683867733240.jpg

1 minutę temu, Qwazi napisał:

Jeszcze dla pewności sprawdź przewód masowy na styku z korpusem

Tam gdzie sie prostownik podłącza?

• Haha 1
Opublikowano

Nooo. Wymontuj, zalej, podłącz do prostownika. Pamiętaj, że na 6V. Obserwuj cele podczas ładowania. W każdej ciecz ma pracować. Jeśli nie będzie to akumulator do wymiany. Jeśli będzie, może jeszcze trochę pociągnie 

Opublikowano
Przed chwilą, Qwazi napisał:

Nooo. Wymontuj, zalej, podłącz do prostownika. Pamiętaj, że na 6V. Obserwuj cele podczas ładowania. W każdej ciecz ma pracować. Jeśli nie będzie to akumulator do wymiany. Jeśli będzie, może jeszcze trochę pociągnie 

Ile trzeba zalać tej wody?

Proszę wybaczyć moze tak banalne pytania ale mam 18 lat i nie wiele doświadczenia:)

Opublikowano
10 minut temu, Kam78245 napisał:

W środku sucho

Nie tam, gdzie jest przykręcony oczkiem do korpusu ciągnika 

5 minut temu, Kam78245 napisał:

Ile trzeba zalać tej wody?

Proszę wybaczyć moze tak banalne pytania ale mam 18 lat i nie wiele doświadczenia:)

Wody destylowanej dolej tyle, żeby były zakryte te płytki, które teraz widzisz, jak wykrecileś korek, a które są suche

Opublikowano

Z papierosem nie zaglądaj bo szkoda oczu i cery😉 i nie iskrzyj żabką prostownika przy otwartych korkach.

To c360 też jest na 2 aku 6V?

Nie lepiej ładować jak są spięte na ciągniku? Nie każdy prostownik ma regulację na 6v

Opublikowano
5 minut temu, Kam78245 napisał:

Okej, zaraz wymontuje zaleje i bede ladował tego jednego

Pamiętaj, że pojedyńczo na 6V, jeśli prostownik nie ma takiej możliwości, to tak jak Sławek napisał powyżej. Złącz akumulatory szeregowo i na 12 V

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, Kam78245 napisał:

W środku sucho

Cymu 2 nie nowe? Akumulatory połoncone szeregowo tak pracujo jak jego najsłabse ogniwo

Edytowane przez Ikarus
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Kam78245 napisał:

Witajcie 

Klemy sprawdzone i wyczyszczone, klikam guzik dalej strzela bez zmian, na krótko tez strzela w taki sam sposób jak z guzika

Jeszcze oczko przy elektrowłączniku na przewodzie  warto oczyścić.

Na przyszłość, można na kilka sekund uruchomić rozrusznik ,bez " odpalania silnika " ,a następnie sprawdzić czy klemy lub złącza oczkowe się nie grzeją,bo tam gdzie słaby przepływ prądu , powstaje temperatura. Sposób na sprawdzenie akumulatorów: okręcić korki w celach ( ważne aby był stan elektrolitu ) uruchomić rozrusznik,nie uruchamiać silnika , obserwować ,czy w którejś z cel nie ma intensywnego gazowania elektrolitu, gazowanie takie jest objawem uszkodzenia celi.

Edytowane przez andrzej78
  • Like 1
Opublikowano

Jeszcze odnośnie tych przewodów. Jeden stary pewno miedziany. Drugi skoro nowszy to pewno ołowiany i uja wart, na nim szukać braku styku, powypalanych dziur w oczku, zasiarczenia...

Kiedyś przy wymianie instalacji majster zmienił i przewody aku. Po miesiącu był powrót na stare miedziane