Skocz do zawartości

Nowy zawór problem z obrotem w jedną stronę- Pilne :).

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam pytanie właśnie zainstalowałem zawór w pługu.
I mam problem. W jedną stronę pług obraca i jest ok. w drugą stronę pług obraca ale nie zatrzymuje się do pozycji pracy (nie blokuje automatycznie ) tylko zaraz obraca w drugą stronę.

By obracać trzymam dżwignię w ciągniku jak zablokuje to puszczam.
Co jest nie tak?

tłok pług.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dzwonił Pan z sklepu i mówił że raczej zawór sprawny i żeby nie grzebać przy nim. Kazał mi pierw sprawdzić czy tłok cały się wysuwa przy obrocie ....🙄

Sprawdziłem ta sytuacja jest jak tłok się chowa.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano (edytowane)

Tak miałem dość prosta była tylko nie wiem co dokładnie tam było gdyż zostały tylko kawałki i opiłki.

Pług frost.

No do końca lecz na każdym pługu jest regulacja kąta przechyłu (czy jak to nazywają) i jak się da tą regulację od max do minimum to jest z 7cm (może nawet 10cm) różnicy na na wysuwie w suwie tłoka, czyli tak to końca samego, to nie może być gdyż regulacja by nie działała.

U mnie nie działa na w suwie, wczoraj skręciłem tą regulację  pochyłu tłok chyba cały się schował i również nie działa.

Wczoraj już Pan nie odebrał było po 15stej.

A czy bez kostki plug obrócę? Nie uszkodzę nic w ciągniku?

Stara kostka w jedną stronę obraca w drugą pług w połowie się zatrzymuje po chwili rusza i jest ok. Coś tam ją regenerowałem ale nie jest tak jak być powinno,szarpie to ciągnikiem.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano

Obrócisz bez kostki, wystarczy dźwignie hydrauliki dać w drugą stronę w momencie przejścia pługa za połowę przy obrocie-trzeba to wyczuć nie za wcześnie nie za późno.

Opublikowano (edytowane)
52 minuty temu, Nowy81 napisał:

A czy bez kostki plug obrócę? Nie uszkodzę nic w ciągniku?

Ja bez kostki w sposób opisany wyżej obracałem kilka lat , zanim doszedłem dlaczego kostka nie obraca, dzień przed sprzedażą pługa😆.Nic nie uszkodzisz.

Edytowane przez witejus
Opublikowano (edytowane)

Jak mówisz, że ze starej kostki zostały się opiłki to może: uszczelniacze w siłowniku padły.

Albo nieodpowiedni zawór do siłownika - "średnica tłoka siłownika obrotu 60-80mm (nie mylić ze średnicą tłoczyska - czyli elementu który wysuwa się z siłownika)"

Albo jak kolega wyżej pisał, spróbuj założyć go odwrotnie, bo o ile się nie myle to u ciebie tłoczysko najpierw musi się wysunąć i w połowie obrotu zacząć wsuwać.

Albo coś z olejem. Miałem kabaret w grudniu - pług stawał w połowie, dopiero jak się rozgrzał (palnikiem kostke podgrzewałem) zaczął się obracać. U mnie był za gęsty, u ciebie może za rzadki.

Edytowane przez 4pakplus
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, witejus napisał:

Ja bez kostki w sposób opisany wyżej obracałem kilka lat , zanim doszedłem dlaczego kostka nie obraca, dzień przed sprzedażą pługa😆.Nic nie uszkodzisz.

I dla czego kostka nie obracała?

Obrócę ten zawór i póki co jadę orać....

Średnicę mierzyłem i zakupiłem

Zawór hydrauliczny przeznaczony jest do siłowników o średnicy cylindra 60-80mm (średnica zew. 70-100mm) , w pługach obrotowych 2, 3 oraz 4 skibowych.

srednica tłoka 100mm

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
1 godzinę temu, Nowy81 napisał:

I dla czego kostka nie obracała?

Śrubka do regulacji szybkości obrotu była całkiem wkręcona🥴😬, widocznie któryś z poprzednich właścicieli dokręcił ją do oporu z niewiadomego powodu.

Dnia 24.08.2023 o 21:04, przybyslawice5211 napisał:

ja miałem tak ze musiałem założyć zawór odwrotnie jak na schemacie

W jakim sensie odwrotnie? zamieniałeś węże zasilające miejscami czy podłączałeś zasilanie w miejsce wyjścia do siłownika.

Opublikowano (edytowane)

Zamieniłem zawór i teraz w drugą stonę nie zatrzymuje się ...

Węże też zmieniałem nic nie daje. Samych przewodów nie podłączę na dziś bo nie mam redukcji...

Ładnie wolno obraca ale z felerem

Olej też nie to, bo zimny czy rozgrzany tak samo robi.

Edytowane przez Nowy81
Opublikowano
3 godziny temu, witejus napisał:

Śrubka do regulacji szybkości obrotu była całkiem wkręcona🥴😬, widocznie któryś z poprzednich właścicieli dokręcił ją do oporu z niewiadomego powodu.

W jakim sensie odwrotnie? zamieniałeś węże zasilające miejscami czy podłączałeś zasilanie w miejsce wyjścia do siłownika.

Zamieniłem wyjścia miedzy siłownikiem a kostką i pomogło bo się pług zatrzymywał w połowie  

Opublikowano
7 godzin temu, przybyslawice5211 napisał:

Zamieniłem wyjścia miedzy siłownikiem a kostką i pomogło

Ja też próbowałem zakładać taki zawór do tego mojego byłego pługa i nic nie dawała zamiana wejść, wyjść, co gorsza jak obracał to zatrzymał się pług w poziomie i ani w jedną ani w drugą i do tego nie zeszło ciśnienie z węża od kostki do siłownika, jak popuściłem nakrętkę to szczęście że olej nie wytrysnął mi w twarz lub rękę