Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem po pierwszych testach, parę zbiorników zatankowane, koszt wyszedł 240 zł + dojdzie 75 za pistolet- chociaż boję się że spalę pompkę ale to już się zobaczy, śmiało mogę polecić jakby kogoś interesowało, tankowanie ciągnika 150-200 l idzie szybko z tym że potrzebny jest własnie pistolet bo pompka ma włącznik na obudowie, a przy wężu długim na 5-6 m włączenie i bieganie od włącznika do ciągnika nie ma sensu. Kończąc temat zestaw za 320 zł spokojnie sobie radzi, można także sporo zaoszczędzić i kupić te tańsze węże[te niebieskie] i zamkniemy się w kwocie 240 zł.

4.png

Opublikowano

@Pafnucy12 co większą ? pompą? 

Dnia 9.08.2023 o 20:23, witejus napisał:

I bez pistoletu się spali, poczytaj komentarze

Pokaż które ? Olejów silnikowych i przekładniowych to nie da rady pompować bo ze względu na silnik szczotkowy ma chyba szybsze obroty niż pompy na 230V.

Dnia 9.08.2023 o 20:05, ŻakowskiSławomir napisał:

nie ma w środku jakiegoś bezpiecznika odpowiadającego za przepływ?

Oczywiście że ma. Jest by-pass/przelew między tłoczeniem a ssaniem tylko sprężyna podtrzymująca klapke jest dość sztywna i mało będzie puszczać paliwa ciągnąc sporo więcej prądu w porównaniu z przelotem na bak. Opisz jak się przedstawia wydajność rzeczywista. 

IMG_20230813_171804.jpg

Opublikowano
56 minut temu, konteno napisał:

@Pafnucy12 co większą ? pompą? 

Pokaż które ? Olejów silnikowych i przekładniowych to nie da rady pompować bo ze względu na silnik szczotkowy ma chyba szybsze obroty niż pompy na 230V.

Oczywiście że ma. Jest by-pass/przelew między tłoczeniem a ssaniem tylko sprężyna podtrzymująca klapke jest dość sztywna i mało będzie puszczać paliwa ciągnąc sporo więcej prądu w porównaniu z przelotem na bak. Opisz jak się przedstawia wydajność rzeczywista. 

IMG_20230813_171804.jpg

Czyli spale pompkę montując pistolet? Chodzi o to że włączył bym pompkę i 10 sekund by chodziło zanim bym nacisnął przycisk. 

Opublikowano
1 godzinę temu, konteno napisał:

@ŻakowskiSławomir trochę więcej prądu przez chwilę pociągnie i trochę mocniej się nagrzeje ale po chwili przecież i tak wyłączysz i będzie stygła 

ogólnie polecam pokombinować z czymś takim 

https://allegro.pl/listing?string=zdalne sterowanie 12v&order=p 

Chyba nie ma sensu się bawić 😅 maksymalnie na raz pompuje 400 l

Opublikowano (edytowane)
17 minut temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Chyba nie ma sensu się bawić 😅

mały koszt w porównaniu ze skompletowanym dotychczas zestawem a jeszcze mniejszy po doposażeniu pompy w gnata

58 minut temu, witejus napisał:

negatywy, 1-2 gwiazdki

to bardziej świadczy o tym że kontrola produkcji i  jakości w PRC leży albo nabywcy kombinują z redukcjami i za cienkie węże montują , może na pusto za długo chodzą na przelewie , nikt nie wie prawdy 

można dać 6x tyle na Piusi ale czy warto ?

Edytowane przez konteno
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, konteno napisał:

nikt nie wie prawdy 

Ja wiem że ludzie przeważnie negatywów bez powodu nie piszą, a mnie to wali że kontrola jakości w Chinach leży, dla mnie ważne czy coś jest dobre czy szajse.

Edytowane przez witejus
  • Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, witejus napisał:

dla mnie ważne czy coś jest dobre czy szajse.

patrząc z zewnątrz to trudno stwierdzić , najważniejsze jak dokładnie silnik z pompą zrobione i tyle , Piusi na 12V ma cykl pracy 50% (30min/30min)

pomimo ze solidniej zrobione i mocniejsza pompa to są ograniczenia więc od chinola nie ma co oczekiwać więcej , więcej jak beczkę na raz tymi wynalazkami nie pompowałbym 

13 minut temu, witejus napisał:

Ja wiem że ludzie przeważnie negatywów bez powodu nie piszą,

mały odsetek użytkowników , widocznie coś co działało chwilę w fabryce na sucho nie wytrzymało 

Jakbyś  potrzebował czy się zastanawiał nad podobnym sprzętem to kompromisem cena/jakość będą pompy BJC.

Opublikowano
5 minut temu, konteno napisał:

więcej jak beczkę na raz tymi wynalazkami nie pompowałbym 

😝to ja swoją pompką na wiertarkę, pompka zrobiona z pompy wspomagania od PEUGEOTA, czasem i 200litrów pompuje.

Opublikowano (edytowane)

Żakuś było mówić to bym ci sprzedał samoróbkę na pompie z Nujna z włącznikiem na kablu przy wężu, aby byś se silnik założył bo przewróciła się kilka lat temu i po nim, kupiliśmy wtedy gotowca: pompa(co ważne z silnikiem na 230V, więc nie trzeba latać z głupim akumulatorem), filtr, licznik, węże 2m i 5m i pistolet. 200l pompuje kilka czy tam naście minut co w zupełności wystarcza. Co prawda kosztowało to trochę więcej, ale jestem zadowolony.

Co do pistoletu to nic nie spalisz - on ma blokadę jak na stacji, więc najpierw go wkładasz i blokujesz, a potem idziesz do pompy, włączasz i wyłączasz gdy odbije.

3 godziny temu, ŻakowskiSławomir napisał:

Czyli spale pompkę montując pistolet? Chodzi o to że włączył bym pompkę i 10 sekund by chodziło zanim bym nacisnął przycisk. 

Edytowane przez qkohe155
Opublikowano
22 minuty temu, qkohe155 napisał:

Żakuś było mówić to bym ci sprzedał samoróbkę na pompie z Nujna z włącznikiem na kablu przy wężu, aby byś se silnik założył bo przewróciła się kilka lat temu i po nim, kupiliśmy wtedy gotowca: pompa(co ważne z silnikiem na 230V, więc nie trzeba latać z głupim akumulatorem), filtr, licznik, węże 2m i 5m i pistolet. 200l pompuje kilka czy tam naście minut co w zupełności wystarcza. Co prawda kosztowało to trochę więcej, ale jestem zadowolony.

Co do pistoletu to nic nie spalisz - on ma blokadę jak na stacji, więc najpierw go wkładasz i blokujesz, a potem idziesz do pompy, włączasz i wyłączasz gdy odbije.

Chętnie bym to przytulił. Spali się to się odezwę 😂 chodzi mi czy pompka się nie spali bo jednak chwilę to paliwo stanie w pompce zanim do pistoletu dojdę 

Opublikowano

Ale tak jak pisałem - pistolet zostawiasz w zbiorniku, bo sam odbija, a ty stoisz przy włączniku pompy i po problemie. Chociaż ktoś wyżej pisał, że ma bajpas twoja pompa. Nasza ma na pewno i nie raz chodziła kilaka sekund z zamkniętym pistoletem jak i na pusto przy przekładaniu węza ssawnego do innej beczki z ,,wodą", a przepompowała któryś tysiąc, jutro sprawdzę.

Opublikowano

Przelane 13235 l przez kilka lat. Śmiga dalej, musze zrobić stojak to będzie czyściejsza(filtr tez jest brudny od zewnątrz). Tylko trzeba jak na zdjęciu przed pistoletem dołożyć odgiętkę najlepiej z osłony spiralnej, bo po jakimś czasie wąż pękał na zgięciu jak jej nie było.

366754787_6865471276830518_1515025265123096166_n.jpg

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

18 godzin temu, ŻakowskiSławomir napisał:

chodzi mi czy pompka się nie spali bo jednak chwilę to paliwo stanie w pompce zanim do pistoletu dojdę 

Tu akurat jest omnigena op-1 na 230V .Też jest by-pass/przelew więc te pompy na 230V w większości też powinny być w to wyposażone. Wystarczy odkręcić wąż z którejkolwiek strony i sprawdzić czy jest plastikowy korek ze sprężyną między stronami .

IMG_20230813_171544.jpg

Edytowane przez konteno
  • Thanks 1