Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja wysiałem polcalc w zeszłym roku pod selera i pietruszkę, sprawdzałem odczyn kwasomierzem na płyn, efekty bym powiedział bardzo dobre. Siałem je też na pekina tuż przed posadzeniem i nie widze skutków ubocznych, a czy pogłównie, to piszą że tak ale ja nie ryzykowałem.

Opublikowano

Może mi ktoś polecić dobre wapno węglanowe granulowane.

węglanowe jest na lekkie ziemie i tego sie trzymajmy.

Ja mam 4 klase i lekką glinkę i daje wapno tlenkowe i mam efekty widoczne gołym okiem i według badań robionych co roku.2 lata temu miałem kawałek w polu ziemi co nic nie mogło urosnąć , dawałem obornik , polifoske , azotowe i nic , nic nie mogło urosnąć , wszystko urosło na 20 cm i koniec , roślina brązowiała i robiła sie taka jak by fioletowa.

Mysle "ki piernik" co jest.Dałem ziemie do analizy a tam 3.8PH.

Pojechałem po wapno tlenkowe rozsypałem na głęboko zaorana ziemie , zabronowałem to i zasiałem pszenice.

Oto fotka jak pszenica poszła.http://e-fotek.pl/im...88004700965.jpg

Opublikowano

Nie mów hop do puki 20 cm nie osiągnie, bo może będzie powtórka z rozrywki i zacznie brązowieć i fioletowieć :P

Gość Profil usunięty
Opublikowano (edytowane)

Witam!

Panowie co z tym zrobić. Przejąłem gospodarstwo po rodzicach (15 ha). Chodzi mi głównie o to jakie wapnwanie zastosować aby było efektywne. Na pewno z magnezem, ale jakie żeby ww miarę szybko podnieść pH? Zamieściłem wyniki próbek zrobinych  przez OSCHR.

Pozdrawiam

P.S. Dodam, że ostatni raz wapnowanie miało miejsce z 20 lat temu wapnem łąkowym. Duże niedobory magnezu kierunkują na wybór wapna wapniowo-magnezowego. Będąc na szkoleniu rolniczym, Pani z Okręgowej Stacji doradzała stosowanie takiego nawożenia. I tu pojawia się problem dolomitu, jego reaktywności, stopnia przeniału. Może coś bardziej skutecznego od dolomitu i niekoniecznie granulat?

CCI20140912_00001.bmp

Edytowane przez Warchi
Opublikowano

ja polecam dobre wapno węglanowe  z mlodej skały np kreda z nordkalku w dolomit raczej nie bawiłbym sie magnez możesz uzupelnić dając granulowany kizeryt

możesz zastosować dolomit z kopalni romanowa dużo dobrego o tym wapnie słyszałem i wbrew pozorom działanie jest zadowalające i ma sporo magnezu i fajnie sie sieje

Opublikowano

Witam.

Praktykował ktoś może taki zabieg?

Chodzi o pszenicę ozimą i wczesną wiosną podsypanie jej wapnem granulowanym. Miałoby to na celu zmniejszenie dawki azotu.

Da to jakiś efekt? Gleba o odczynie średnio kwaśnym do kwaśnego, I i II klasy.

Opublikowano

jeżeli chodzi o azot to wydaje mi się, że nie da to efektu bo zmiana odczynu spowoduje lepsze pobieranie fosforu i potasu ale dawkę azotu i tak trzeba dać taką samą.

Opublikowano

Prosiłbym o pomoc jakie/kiedy i ile wapna rozsypać.

1 ha aktualnie jest tam 4.2 ph - docelowo chciałbym 5-6 ph.

Zawartość: Magnezu 1.8. Fosfor 12,5, Potas 4,5

Ziemia lekka - "piaski".

Chcialbym sie dowiedziec jak to rozwiazac. Na razie na polu jest niska trawa (specjalna mieszanka). 

Które wapno wybrać? czy wapno weglanowe 50% Cao (http://allegro.pl/na...4683523403.html) bylby dobrym wyborem? Ile tego wapna wysypac na ha?

Czy opłaca mi się wysypać wapno - zaorać na około 20cm - siać na wiosnę?  Do tego jakiś nawóz aby podwyższyć magnez? (jeżeli tak to który by był odpowiedni)

Gdzie mógłbym kupić dobre wapno w zachodniopomorskim? (najlepiej w okolicach Stargardu, znalazłem tylko http://www.dowo.pl).

Z góry dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Prosiłbym o pomoc jakie/kiedy i ile wapna rozsypać.

1 ha aktualnie jest tam 4.2 ph - docelowo chciałbym 5-6 ph.

Zawartość: Magnezu 1.8. Fosfor 12,5, Potas 4,5

Ziemia lekka - "piaski".

Chcialbym sie dowiedziec jak to rozwiazac. Na razie na polu jest niska trawa (specjalna mieszanka). 

Które wapno wybrać? czy wapno weglanowe 50% Cao (http://allegro.pl/na...4683523403.html) bylby dobrym wyborem? Ile tego wapna wysypac na ha?

Czy opłaca mi się wysypać wapno - zaorać na około 20cm - siać na wiosnę?  Do tego jakiś nawóz aby podwyższyć magnez? (jeżeli tak to który by był odpowiedni)

Gdzie mógłbym kupić dobre wapno w zachodniopomorskim? (najlepiej w okolicach Stargardu, znalazłem tylko http://www.dowo.pl).

Z góry dzięki.

na lekką ziemię daj jakiś dobry węglan z młodej skały Kreda a kolega to dolomit poleca chyba nie na podniesienie ph tylko zaw magnezu dolomit jest tak mało reaktywny że chyba musiałby z 10 toin walnąc na ha to może by się podniosło za kilka lat o punkt. dobrym wyborem  byłby polcalc lub omya granukalk  tlenku na lekka ziemię nie polecam  a jak chcez podnieść zawartość magnezu to daj kizeryt  około 100-150 kg

Edytowane przez thug
Opublikowano

Witam,

Na razie chce podnieść ph jak najwięcej się da przez zimę, potem regulować resztę. Najważniejsze dla mnie to odkwaszenie, resztą zajmę się na wiosnę.

Myślałem nad Nordkalk fast cal, tylko ile z tego co wszędzie piszą jest prawdą a co marketingiem :/ Jutro będę dzwonił i pytał się o cenę, niedługo dojdzie mi może kolejne 3-5 ha podobnej ziemi - będzie trzeba na 100% odkwaszać więc od razu kupiłbym większą ilość.

Nie mogę znaleźć jakichś konkretnych miejsc skąd kupić w rejonach Stargardu Szczecińskiego/Choszczna. Na razie co znalazłem to Nordkalk oraz firma Dowo (link w moim poście).

Chciałbym to zrobić przed zimą, chociaż czytałem że można wapnować również na zimę.

Opublikowano

Ale dlaczego go polecasz? Ma podnieść pH czy wysokość gruntu?

Mistrz cietej riposty na temat wapna,tak trzymać:)

U mnie bylo gdy sie dowiedziałem i zbadalem wyszło 3,7 pH ,rozsialem budowlane 700 & 800 kg. 92% tlenku CaO na ha,odezwę sie na wiosnę jak działa:)

Opublikowano

Witam,

Na razie chce podnieść ph jak najwięcej się da przez zimę, potem regulować resztę. Najważniejsze dla mnie to odkwaszenie, resztą zajmę się na wiosnę.

Myślałem nad Nordkalk fast cal, tylko ile z tego co wszędzie piszą jest prawdą a co marketingiem :/ Jutro będę dzwonił i pytał się o cenę, niedługo dojdzie mi może kolejne 3-5 ha podobnej ziemi - będzie trzeba na 100% odkwaszać więc od razu kupiłbym większą ilość.

Nie mogę znaleźć jakichś konkretnych miejsc skąd kupić w rejonach Stargardu Szczecińskiego/Choszczna. Na razie co znalazłem to Nordkalk oraz firma Dowo (link w moim poście).

Chciałbym to zrobić przed zimą, chociaż czytałem że można wapnować również na zimę.

Z racji tego, że jestem z Twoich okolic trochę Ci podpowiem. Odnośnie firmy Dowo jej właściciel chyba w tym roku przegrał sprawę w sądzie odnośnie sprzedawanego przez siebie wapna, więc z jakością może być różnie... Nordkalk wiadome dobre, ale ta cena. Jeśli byś się już na nie zdecydował to sami Ci nie sprzedadzą musisz przez jakąś firmę pośredniczącą. Najbardziej chyba znana rudnik, ampol-merol, osadkowski - u nich wychodzi to chyba najtajniej - sąsiad kupował kilka aut chyba po 145 za T/ Fast Cal. A z mniej znanych firm to Małyszko-Samulak ze Świdwina za wapno z Morawicy 50% CaO chce 95-98 zł netto za T z transportem w te okolice...

Opublikowano

Teraz. Tylko nie bierz pod uwagę tego co pisze na worku z granulowaną kredą. 300 kg/ha jeżeli pH masz >5,5 nic nie da.