Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Alchemik napisał:

To tymczasowo wykopać rowek i puścić stojąca wode góra, żeby doprowadzić pole do używalności.

W planach jest wykopac row i tak odprowadzac

Opublikowano
1 godzinę temu, Buszmen11 napisał:

Prawie było motopompą wypompować z rowu co by się rura odsłoniła i by było widać czy ją woda schodzi

Masz pojecie o czym piszesz? Z rowu mam wode wypompowac? Gdzie? Masz pojecie jakie to ilosci?

Opublikowano

Juz kur... nw co jest.Deszcz popadal wody jeszcze wiecej. Przy koncu nie idzie odpkopac rurki.Pol metra wykopie i woda kasz plywa nie da sie kopac. Juz nie wiem co robic z tym wypizdo...em.Poziom wody w rowie mniejszy  niz na polu i kur... nic.Toz rurka nie mogla sir zatkac bo jest w otulinie.Toz trzydsiestka nie zgniotlem rurki zakopanej na srednio metr.Ziemia normalnie przepuszcza wode.Widac ja z kanalikow idzie.Normalnie komedia jakas

Opublikowano
2 godziny temu, Grandzik napisał:

Masz pojecie o czym piszesz? Z rowu mam wode wypompowac? Gdzie? Masz pojecie jakie to ilosci?

zastawiasz rów przed i za rurą i pompujesz dalej za zastawkę.

4 strony tematu jest napisane. Wszyscy Ci tu doradzają, sam od siebie nawet zdjęcia nie chcesz dodać, tylko uparcie twierdzisz że jest wszystko dobrze. A skoro jest dobrze to dlaczego nie działa?

Opublikowano
16 minut temu, Buszmen11 napisał:

zastawiasz rów przed i za rurą i pompujesz dalej za zastawkę.

4 strony tematu jest napisane. Wszyscy Ci tu doradzają, sam od siebie nawet zdjęcia nie chcesz dodać, tylko uparcie twierdzisz że jest wszystko dobrze. A skoro jest dobrze to dlaczego nie działa?

czym mam go zastawić? Co mam twierdzic jest ok. Spadek jest. Z geopotalu wynika ze roznica miedzy bagnem a rowem jest metr a ja row jeszcze poglebiłem

Opublikowano

Row jak row .row idzie obok dzialki.Prostopadle do działki.Nie mampojecia czemu nie schodzi.Pare metrow od rowu lekko sie osuszylo.Nw czy to poprostu tak wolno schodzi.Rurka za male fi? Na koncu rurki wody tyle samo co miesiac temu.Nw inne melioracje normalnie idzie woda .Fakt delikatnie sie saczy ale idzie.

Opublikowano

Moze byc ze rura w wodzie i slabo wypycha wode? Nawet jesli jest spadeķ? 300 m duzego cisnienia nie robi

Przed chwilą, Pigmei napisał:

Wcześniej drenaż działał? Może po prostu nie miałeś zabezpieczonego wylotu z drenażu i żab  tyle naszło że  utraciło drożność 

Nieee nowy jest.Bez przesady z tymi zabami.Bardzie bym obstawial ze rurka w wodzie i slabo wypycha.Do tego w rowie splywa woda ale bez jakis rewelacji

Opublikowano
1 godzinę temu, Grandzik napisał:

Moze byc ze rura w wodzie i slabo wypycha wode?

Mniejsza różnica wysokości to mniejsze ciśnienie wody przy wylocie  a z tego wynika  mniejsza wydajność . 

Opublikowano (edytowane)

Spade jest.Tylko lustro wody w rowie jest na wysokosvi rurki zakopanej na koncu a rurka w rowie jest  nizej niz lustro do tego jest lekko poglebione dno i tak mysle ze nie ma duzego cisnienia zeby ja wypchalo

Edytowane przez Grandzik
Opublikowano (edytowane)

Nie ma to jakiegoś dużego znaczenia.  Liczy się różnica poziomów i czy jest spadek w kierunku gdzie spływa woda, a nie odcinki gdzie rura się wznosi

Edytowane przez Alchemik
Opublikowano

Pisałeś że początek   rurki  leży na głębokości 0.3 m i  piszesz teraz że  woda w rowie jest też na tym poziomie   to nic w tym dziwnego że masz tam bagno . Poziom wody w tej chwili  masz tam  na głębokości 30 cm .