Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
41 minut temu, Grandzik napisał:

Po za tym rurka odplywowa jest w wodzie wiec spadek nie ma znaczenia.Nawet pod gore wode wypchnie jak rurka jest w wodzie.Tak jak z naczyniami polaczonymi.

A może zrobiłeś cofkę ??? :/ I zamiast do rowu idzie woda z rowu ??? :/ 

Opublikowano
54 minuty temu, Grandzik napisał:

Po za tym rurka odplywowa jest w wodzie wiec spadek nie ma znaczenia.Nawet pod gore wode wypchnie jak rurka jest w wodzie.Tak jak z naczyniami polaczonymi.

Jakby naczynia były połączone, to na polu by wody nie było a w rowie by było jej więcej ;) 

Opublikowano

Czyli rurka zatkana? Lub ziemia nie przepuszcza?

27 minut temu, kingway napisał:

A może zrobiłeś cofkę ??? :/ I zamiast do rowu idzie woda z rowu ??? :/ 

Skoro rurka odplywowa jest w wodzie to jak moze isc na pole?

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, kmpw66 napisał:

To dokop się do rury zrób rowek żeby do tego dołka spływała woda. Może faktycznie grunt nieprzepuszczalny.

sproboje, ale ja nie rozumiem jak woda moze ziemi nie przepuszczac. Moze słabiej jak glina ale isc musi. meliorowalem gliny i normalnie woda idze

Edytowane przez Grandzik
Opublikowano

Nie piszesz jaką dużą powierzchnię ma to rozlewisko. Nie wiadomo na jakiej głębokości jest dren, czyli jaką objętość gruntu musi obsłużyć. Czy ta rurka 50-ka jest jedna na cały obszar ?  Po tym co piszesz niewiele da się mądrego doradzić. Wiemy że jest spadek (tak zapewniasz) ale ciągle nie wiesz czy rurka jest wypełniona wodą, czy woda wypływa - przynajmniej ja tak zrozumiałem.  Inna kwestia to szersze spojrzenie na sytuację - Jak wygląda teren wokół tego bajorka, co ze spadkami, co z układem warstw gruntu. Może być tak że bajoro jest utworzone w zagłębieniu o wile większej niecki i po prostu odwodnienie nie daje rady na taką objętość bo bajoro jest zasilane wodą płynącą po nieprzepuszczalnym spodzie z bardzo dużego obszaru. Inna sprawa że grunt może mieć za mały współczynnik filtracji (wygoogluj sobie) i bilans opadów /  parowania / odpływu jest na plus. Wiesz, grunt gruntowi nie równy i jak się dziwisz czemu woda nie schodzi albo że niemożliwe żeby rurka się zamuliła to można odpowiedzieć że jakby ten grunt był przepuszczalny to by zastoiska nie było. Ja bym sprawdzał po kolei od najbardziej oczywistych rzeczy ale żeby to sprawdzenie było jednoznaczne. Czy jest rurka wypełniona wodą ale nie w rowie, tylko na odcinku który się znajduje już ponad poziomem lustra wody w rowie.  Czy rurka ma spadek - do sprawdzenia niwelatorem. Czy rurka nie zamulała -  trzeba odkopać i sprawdzić naocznie.  A najlepiej wynająć speca od melioracji  🙃

Pozdrawiam

Opublikowano

@Grandzik

Tu napisano chyba wszystko z danych które podałeś. Zostaje wziąć szpadel w dłoń i sprawdzać. 

Jak coś więcej na forum ktoś ma powiedzieć, to zostaje ewentualnie wrzucić mapę wysokościowa z geoportalu z zaznaczonym przebiegiem rurek i obszarem gdzie stoi woda. 

Opublikowano

Pierwsze zadanie dla Ciebie polega na sprawdzeniu czy drenem spływa woda do rowu bo tego jeszcze nie wiesz . 

Jeśli masz dostęp do  pręta z włókna szklanego możesz też sprawdzić drożność  rurki , w zależności od jego  długości za jednym razem  sprawdzisz te powiedzmy 100 metrów . Nawet jeśli wylot jest pod wodą to nie powinno być problemu z  jego wprowadzeniem do rury .

Odkopywanie i wpuszczanie wody z zastoiska prosto do drenu jest ryzykowne bo może doprowadzić do zamulenia  ale jeśli masz założoną gęstą włukninę  nie powinno być tragedii .

Opublikowano

W jaki sposob moglaby stac sie nie drozna przez pol roku? Po za tym to nie sciaga z calej dlugosci rurki nie tylko bagna.3 metry od rowy na wysokosci rurki woda stoi.Gdzie stoje s rowie i lustro wody mam przy gumowcach i widzze na wysokosco glowy wode na polu.

Opublikowano

3 strony tematu i w sumie nic nie wiadomo. Woda nie płynie, a powinna.

Nawet nie napisano z jakiego obszaru zbiera ta 50, ile jej ułożono, czy to jakaś pętla, jedna nitka itp.? Może, rury jest 10m, a kałuża 0,5ha? 

Może przy zasypywaniu był kamyk i uderzył w rurę i ją zgniotło w jakimś miejscu. 

3 godziny temu, Grandzik napisał:

Odkopie i co? Jak zobacze czy jest woda w rurce jak jest e otulinie?

Jak jeszcze widać gdzie idzie wąż, to jak się zrobi kilka odkopów do samej rury co ileś metrów, to będzie widać czy napływa woda do wykopu, czy jest sucho. Może znajdzie się się niedrożny odcinek. Tylko jak jest taki wielki spadek, to zacząć kopać w miejscu gdzie rura jest powyżej lustra wody w rowie.  A nawet jak nie, to po widoku poziomów napłynietej wody będzie widać, czy to z rowu, czy wyższy poziom, skoro różnica jest tak duża jak kolega opisuje.

Opublikowano

300m dlugosci.Kamyk zaden nie mogl uderzyc.nabierzaca szpadlem dekilatniw przysypywane ze koparka przy zasypywaniu nie zgniesc.rurka idzie praktycznie po lini prostej

Opublikowano
1 godzinę temu, Grandzik napisał:

W jaki sposob moglaby stac sie nie drozna przez pol roku?

W tej chwili to nieistotne  , nas  interesuje czy jest drożna i  czy  płynie  nią woda do rowu . 

To że woda stoi 3 metry od rowu jest zasługą nieprzepuszczalnego gruntu a nie nowej drenarki . Czas i intensywność opadów to kolejny czynnik . 

Jeśli widać wylot do rowu  to możesz wstrzyknąć do wnętrza  tej rurki jakiś barwnik i obserwować jego  wypływ . 

300 metrów to sporo jak na taki przekrój  i moim zdaniem to może być problemem . 

Opublikowano

Tzn problem w dlugosci czemu? Ze za wolno bd sciagac?

Ale to ze stoi 3m od rowu to znaczy ze nie sciaga i mowisz ze ogolnoe nie ciagnie bo moze byc grunt nie przepuszczalny?

Opublikowano

Czym większa rurka tym więcej w jednostce czasu może nią przepłynąć wody . A dłuższa rurka ma potencjalnie więcej wody do odprowadzenia . 50-tka  to naprawdę mało . 

Nie patrz na wodę która zalega trzy metry od rowu bo na to w praktyce nie ma wpływu jakaś jedną rurka . 

• Haha 1
Opublikowano

Wiem ze to nie duzo 50 ale przy takiej ilosci wody powinna isc cala rura.Cos powinno schodzic a nie nic.Nie chodzi o bajorko tylko ogolnie o calosc .Szerokosc dzialki 27m