Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Tomasz0611 napisał:

Nasi prawodawcy to już nawet chcieli każdą kurę rejestrować, ale na szczęście zrezygnowali ... Wszystko większe niż kura musi być zgłaszane, czy to koza, owca, świnia czy krowa.

Na razie to nie robią nic i na czas pewnie nic nie zrobią.

https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/wiesci-rolnicze/pozostale-wiesci-rolnicze/30390-rejestracja-chocby-jednej-kury-nadal-jest-aktualna-jak-dotad-nie-doszlo-do-zmiany-przepisow

2 godziny temu, tomek1205 napisał:

To gdzie to trzeba zglosic? pierwsze przed zakupem prosiat do inspekcji weterynaryjnej?

No oczywiście, czy Ci lekarz w ogóle pozwoli i kontrola inspektorów jakie masz warunki gwarantowana, potem możesz sobie kupować. A i jeszcze jedno, nie myśl że jak urosną to tak beztrosko palniesz sam wieprza w łeb, są następne wymagania.

Edytowane przez Desperado
Opublikowano
2 godziny temu, tomek1205 napisał:

To gdzie to trzeba zglosic? pierwsze przed zakupem prosiat do inspekcji weterynaryjnej?

W tej chwili to nawet nie kupisz legalnie świń bo nie bedzie możliwości wystawienia świadectwa zdrowia zwierząt na Twoje  dane[ siedziba stada ma status nieaktywny] jeżeli w ogóle takowa posiadasz, pierwsze kroki bezwzględnie musisz skierować do powiatowej ARiMR i PIW[powiatowa inspekcja weterynaryjna]

Opublikowano
11 minut temu, Desperado napisał:

@ws71

Jak nieaktywny? albo jest albo nie ma jak był zrobiony wniosek o zamknięcie, może być stan zerowy, a wtedy może wstawiać od razu.

W nowym irz masz status działalności zasadniczo  2 rodzaje statusów  aktywny ,nieaktywny, robiłem gościowi papiery niby miało być tylko zawieszone, a w jego IRZ jest status nieaktywny, u nas jest informacja podana przez PIW że jeżeli podczas kontroli nie miałeś żadnych świń podpisujesz papiery i koniec[w najbliższej  przyszłości nie masz chęci zakupu trzody] , nie wie u nas mówiły ze po przekroczenie pewnego czasu  aby zacząć od nowa musi PIW odwiedzić to gospodarstwo[ nie wiem o jakie ramy czasowe chodzi[podejrzewam że brak kontroli w danym roku kalendarzowym] , z powodu niedziałającego dziś IRZ nie jestem wstanie powiedzieć czy jest też status zawieszenia[ robiłem gosciowi papiery i tam było wpisane zawieszenie  , jutro sie zorientuje]

Opublikowano

Że odwiedzi to może i odwiedzi, ale jak jest zero szt. to nie jest zawieszone, tylko ich chwilowo nie ma, i jak jest zero to teraz bodajże nie raz do roku tylko co pół roku trzeba stan zerowy zgłaszać jak i jak są świnie .

Opublikowano

Pracowałem w małą kostkę kilku gospodarzą co mieli po parę sztuk dla siebie.Praktycznie wszyscy już zrezygnowali.Podobno kontrola i wymogą nie było końca

Opublikowano
13 godzin temu, Desperado napisał:

Że odwiedzi to może i odwiedzi, ale jak jest zero szt. to nie jest zawieszone, tylko ich chwilowo nie ma, i jak jest zero to teraz bodajże nie raz do roku tylko co pół roku trzeba stan zerowy zgłaszać jak i jak są świnie .

A więc jak pisałem wcześniej zasadniczo masz 2 statusy nieaktywny, aktywny, ten ostatni w czasie kontroli możesz nie mieć swiń i mimo to zachowasz  status aktywny[dawniej to się nazywało zawieszenie działalności] nic nie musisz robić ,zgłaszać a tak bedzie miał status aktywny, nieaktywny gdy nigdy nie miałeś trzody chlewnej , badź definitywnie z niej zrezygnowaleś dostarczając do agencji, inspekcji stosowne oświadczenie

Opublikowano
22 godziny temu, tomek1205 napisał:

Tylko ja chciałem narazie na własne potrzeby uhodowac.

Kup sobie wietnamskie lub świnodziki ,pełno tego na Olx. Podlegają rejestracji ,ale widzę ze nikt tego handlu  nie kontroluje. 

Jak je utuczysz, to kupę kiełbasy własnej roboty narobisz. 

Opublikowano

sasiad mial zawieszone od 19, spis na koniec roku stan zero-   akurat ktos tu pisal ,bo tak to byl by nie zrobiony. ale ma bydlo wiec przyjechali 2 III a prosiaki po chlewiku lataja , na szczescie swiadectwo z 28 II zarejestowalem mu przez internet.

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
  • Podobna zawartość

    • Przez tomek321455
      Witam w tym temacie chciałbym poznać waszą opinię na temat karmienia trzody chlewnej mieszanką paszową własnej produkcji zmieszanej z odpowiednią proporcją koncentratu i do tego młóto browarne. Takie pożywienie 2 razy dziennie rano i na wieczór a w przeciągu dnia tak popołudniu zielonka z lucerny co wy na to??
    • Przez klusek
      z jakiej firmi kupujecie koncentraty swiniom??i lie kupujecie
    • Przez AKS
      witam czy moze ktos napisac cos o karmieniu swin lucerną ,jak sie to daje swina ,surowe, pociete I wszystko co wiecie w tym temacie .mi sie cos obilo o uszy ale nic niewiem o tym
    • Przez lukaczmarek
      Ze względu na dużo pytań podaję moje dawki żywieniowe dla trzody chlewnej od odsadzenia do końca tuczu
       
       
      Prestarter odsadzeniowy (do 2-3 tygodni po odsadzeniu)
       
       
       
      Jęczmień 350 kg,
      pszenica 350 kg,
      soja HP300 80 kg
      mączka rybna 70% 50 kg,
      laktoza 50 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 50 kg,
      premiks z LNB 821061 40 kg
      olej sojowy 20 kg,
      zakwaszacz 5 kg,
      tlenek cynku 80% 4 kg.
       
       
      Prestarter 13-20 kg
       
      Jęczmień 400 kg,
      pszenica 340 kg,
      mączka rybna 70% 25 kg,
      laktoza 25 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 150 kg,
      premiks z LNB 8255 40 kg
      olej sojowy 15 kg,
      zakwaszacz 5 kg,
      tlenek cynku 80% 2 kg. (podawany tylko przez 2 tygodnie)
       
       
      Starter 20-40 kg
       
      Jęczmień 480 kg,
      pszenica 300 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 150 kg,
      premiks z LNB 8255 40 kg
      mączka rybna 70% 15 kg
      olej sojowy 13 kg,
      zakwaszacz 3 kg.
       
      Tu powinien być jeszcze grower i finiszer ale ja daje tylko jedną dawkę do końca tuczu
       
       
      Grower/finiszer 40-120 kg
       
      Jęczmień 500 kg,
      Otręby pszenne 180 kg,
      poekstrakcyjna śruta sojowa 140 kg, (pod koniec tuczu spokojnie można zejść do 100 kg)
      Pszenica 100 kg,
      Owies 50 kg,
      Premiks z LNB 820090 20 kg,
      Olej sojowy 10 kg,
      Zakwaszacz 1 kg,
       
       
      Składy są ułożone na moją bazę paszową. Jak widać nie ma tu pszenżyta które zwykle dominuje u mnie w dawkach ale jako ze wszystko w okolicy wymarzło i jest trudno dostępne a jęczmienia i mieszanek jest pod dostatkiem to właśnie on tworzy bazę paszową.
       
      Jeśli ktoś będzie chętny na mieszanki dla loch to też mogę podać.
       
      EDTI 1
       
      A więc podaję i dla loch
       
       
      Locha karmiąca
       
      Jęczmień 530 kg,
      Otręby pszenne 200 kg,
      Pszenica 100 kg,
      Poekstrakcyjna śruta sojowa 120 kg
      Premiks z LNB 8253 40 kg,
      olej sojowy 10 kg,
      Preparat na mykotoksyny 1 kg
       
       
      Locha prośna
       
      Jęczmień 530 kg,
      Otręby pszenne 350 kg,
      Owies 75 kg,
      Poekstrakcyjna śruta sojowa 20 kg ( w dawce miałem 50 kg ale się otłuszczały więc zmniejszyłem na 20 kg)
      Premiks z LNB 8252 25 kg,
      Preparat na mykotoksyny 1 kg
       
      Dodaje że są to moje dawki które metodą wielu prób się u mnie sprawdzają. najlepiej ustalić żywienie ze swoim żywieniowcem w oparciu u własne zaplecze paszowe
    • Przez lukasz76
      Czy stosuje ktoś w żywieniu świń śrutę słonecznikową?  Jakieś doświadczenia ?
×
×
  • Dodaj nową pozycję...
v